Skjønnslignet for millioner i hemmelighet

<p>Vidar Strandskogen er rørt over støtten han får fra tidligere kontorsjef ved Oslo ligningskontor, Olav Krosby.</p>
Vidar Strandskogen er rørt over støtten han får fra tidligere kontorsjef ved Oslo ligningskontor, Olav Krosby.

<pVidar Strandskogen ble skjønnslignet for 12,7 millioner kroner. En tidligere kontorsjef ved Oslo likningskontor mener skattemyndighetene er blitt ført bak lyset av DnBNor.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå får han støtte fra tidligere kontorsjef ved Oslo ligningskontor, Olav Krosby. Han behandlet det opprinnelige kravet i 1989, og slettet det fordi det ikke var grunnlag for skjønnsligning.

Forrige uke skrev ABC Nyheter om Vidar Strandskogen, som hevder at DnBNor har fratatt familien verdier for 150 millioner kroner. Privatetterforsker Tore Sandberg og tidligere styremedlem i DnBNor, Ingjald Ørbeck Sørheim, kaller saken en skandale, og hevder at DnBNor urettmessig har slått familien konkurs, og at personer i systemet har beriket seg selv på konkursen.

Fikk ikke ut en krone

Nå viser det seg at Vidar Strandskogen er skjønnslignet for 12,7 millioner kroner. Kravet gjelder fra 1985 til 2007, og i disse årene har han ikke hørt et ord om dette - ikke før han plutselig fikk millionkravet.

Tidligere kontorsjef Olav Krosby mener at DnBNor har løyet til skattemyndighetene. Foto: Stein Ove KorneliussenTidligere kontorsjef Olav Krosby mener at DnBNor har løyet til skattemyndighetene. Foto: Stein Ove Korneliussen

- 4. april i fjor skulle jeg ta ut penger i minibanken, men jeg fikk ikke ut en krone. Det viste seg at kemneren hadde fått stengt begge mine konti. Jeg skjønte ingenting, men fikk etter hvert vite at det var kemnerkontoret som hadde fått dem stengt, sier Vidar Strandskogen til ABC Nyheter.

Strandskogens advokat, Ingjald Ørbeck Sørheim, kontaktet kemnerkontoret for å få klarhet i hva som hadde skjedd.

- Der snakket han med en dame som heter Lunde. Da vi møter henne legger hun frem et dokument som viser at grunnlaget for stengingen er et skattekrav på 12,7 millioner kroner. Jeg ble mildt sagt sjokkert, sier han.

Det viste seg at grunnlaget for skjønnsligningen var en tidligere konkurs han hadde vært igjennom. ABC Nyheter sitter på dokumentasjon som bekrefter at Strandskogen ikke er orientert om skjønnsligningen.

Ingjald Ørbeck Sørheim er tidligere styremedlem i DnBNor, og gir Strandskogen sin fulle støtte. Foto: Knut Fjeldstad / Scanpix.Ingjald Ørbeck Sørheim er tidligere styremedlem i DnBNor, og gir Strandskogen sin fulle støtte. Foto: Knut Fjeldstad / Scanpix.

På grunn av konkursen har han ikke hatt inntekt frem til 2002, og fra 2002 har han kun hatt alderspensjon.

- Skattemyndighetene ført bak lyset av DnBNor

Strandskogen får nå full støtte av tidligere kontorsjef Olav Krosby ved Oslo ligningskontor. Han er nå pensjonist.

Han behandlet Strandskogens sak i 1989, og var den som slettet det opprinnelige kravet fordi det ikke var grunnlag for det. Men nå dukker det altså opp igjen - til tross for at det ble slettet.

- Den skjønnsmessige ligningen ble ikke godtatt, og lagt til side den gangen, sier Krosby til ABC Nyheter.

25. april skrev han et brev til regiondirektør Ann Kjersti Kjeia Sletten i Skatt Øst. Der legger han ansvaret for Strandskogens økonomiske krise over på DnBNor. Han skriver blant annet:

«Som det fremgår av innsendte dokumenter er det banken, DnB, som har forårsaket den økonomiske krisen for Strandskogen. Banken har på feilaktig og rettsstridig grunnlag erklært Strandskogen konkurs.»

Han hevder videre at ligningsmyndighetene er ført bak lyset av DnBNor i denne saken, og at dette er årsaken til skjønnsligningen. Han mener at bostyret har innberettet feil inntekter til skattemyndighetene:

«Ligningsmyndighetene er derfor i disse 20 årene ført bak lyset i denne saken. Jeg vil derfor foreslå at skatteetaten nå innser at Strandskogen er lignet på feilaktig grunnlag og at ligningen derfor blir rettet i samsvar med de inntekter han har hatt i perioden 1989 til 2006. Også kemneren er ført bak lyset av advokat Sandene (leder av bostyret, red. anm). Kemnerkontoret må derfor få opplysninger om at skattekravene vil bli endret i samsvar med de endrede ligningene.»

Tause

Privatetterforsker Tore Sandberg (midten) har arbeidet siden 1991 med Strandskogen-saken. Her er han i samtale med Vidar Strandskogen (t.h.) og Olav Krosby. Foto: Stein Ove Korneliussen.Privatetterforsker Tore Sandberg (midten) har arbeidet siden 1991 med Strandskogen-saken. Her er han i samtale med Vidar Strandskogen (t.h.) og Olav Krosby. Foto: Stein Ove Korneliussen.

Strandskogen er nå 73 år, og Krosby mener at det er på tide at han får en normal pensjonstid. Han mener at etter at skattekravet er ettergitt, må saken føres mot DnBNor, slik at Strandskogen kan få den erstatning som er nødvendig for å leve et normalt liv i fremtiden.

(Se video i toppen av artikkelen for å se hvordan Strandskogen reagerer på støtten fra Krosby.)

ABC Nyheter har gjentatte ganger gitt konsernsjef Rune Bjerke og kommunikasjonsdirektør Trond Bentestuen anledning til å kommentere alle påstandene, men de har ikke ønsket dette. Heller ikke skattemyndighetene, representert ved Skattedirektoratet og Skatt Øst, har villet si noe om saken.

Personvernpolicy