Ny mistanke mot Siemens

<p>Illustrasjonsfoto: Scanpix</p>
Illustrasjonsfoto: Scanpix

Økokrim har utvidet sin etterforskning av industrigiganten Siemens. Forsvarsministeren mistenker selskapet for å ha bedratt Forsvaret for «flere titalls millioner kroner» ekstra.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siemens-skandalene ser ut til å fortsette. Nå har Forsvarsdepartementet (FD) bedt Økokrim om å etterforske Siemens for nye forhold og også mulig bedrageri. Det bekrefter den sentrale etterforskeren overfor ABC Nyheter.

- Ja, vi ser nå også på delavtale 3, sier han som leder undersøkelsene, statsadvokat Geir Kavlie.

Denne delavtalen omhandler Forsvarets kjøp av konsulenttjenester fra det skandalerammede Siemens-eide SBS. Transaksjonene skjedde i forbindelse med FISBasis-kontraktene hvor industrigiganten allerede har akseptert å tilbakebetale FD drøyt 75 millioner kroner, inkludert renter og saksomkostninger.

I disse konsulentavtalene opererte man med fire ulike priser, men det ble nesten bare fakturert etter de to øverste prisnivåene.

- Alvorlig

I et brev fra FD til Siemens (datert 7. november 2007) slår departementet fast at de ser «alvorlig» på praktiseringen av avtalene og at «dette har gitt SBS merinntekter på potensielt flere titalls millioner kroner i forhold til det som er regulert i FISBasis-kontrakten».

Samtidig som administrerende direktør i Siemens, Per Otto Dyb, avviser mistanker om bedrageri, trekkes han selv personlig inn saken om de omstridte golfturene til Spania. Foto: ScanpixSamtidig som administrerende direktør i Siemens, Per Otto Dyb, avviser mistanker om bedrageri, trekkes han selv personlig inn saken om de omstridte golfturene til Spania. Foto: Scanpix

«Det er foruroligende at Siemens AS tilsynelatende finner det akseptabelt å utvikle en ikke-formalisert faktureringspraksis til vesentlig gunst for SBS, hvor SBS samtidig gir fordelsoverføringer til forsvarsansatte», heter det.

Siemens har ennå ikke besvart dette brevet fra FD direkte, men har likevel kommentert saken. Det skjedde i forbindelse med spørsmål stilt av Carl I. Hagen (Frp).

I en kommentar til FDs svarbrev (datert 16. april), avviser selskapets administrerende direktør, Per Otto Dyb, at det skal ha skjedd noe kritikkverdig og at FDs påstander «er skadegjørende for Siemens».

«De kostnader som er påløpt under konsulentkontrakten er således ikke en følge av en kritikkverdig faktureringspraksis, men en bevisst og ønsket praksis fra Forsvarets side for å skaffe høy konsulentkompetanse», hever Siemens-direktøren.

Selv om FD innrømmer at det ikke har skjedd noen direkte brudd på ordlyden i kontrakten mellom Forsvaret og SBS, mener de at selskapet har opptrådt uetisk og at forholdet bør etterforskes.

«Det kan foreligge forhold av strafferettslig karakter, som kan påvirke den kontraktsrettslige vurderingen i delavtale 3. Vi har derfor funnet det korrekt å be Økokrim etterforske dette», skriver FD 2. mai.

Spania-tur

I kjølvannet av straffesaken mot de offiserene som deltok på sponsede golfturer til Spania, har FD også sett nærmere på dokumentene som omhandler Siemens. Tidligere har administrerende direktør Per Otto Dyb avvist personlig involvering i dette, men nå har FD funnet minst to regninger fra disse turene som han personlig har attestert.

For ti dager siden omtalte Dagbladet Dybs mulige innblanding i påspanderte Spania-turer for flere høyere offiserer. Overfor avisen avviser Dyb fortsatt at han er en del av dette, men han innrømmer likevel å ha skrevet under på disse dokumentene - sammen med andre Siemens-topper.

Bedragerimistankene knyttet til delavtale 3 kommer også i tillegg til et forelegg på 9 millioner som Siemens ennå ikke har vedtatt. Økokrim er for tiden i dialog med selskapet om denne boten.

Økokrims Geir Kavlie ønsker ikke å opplyse om når en eventuell rettssak om disse forholdene kan starte.

ABC Nyheter lyktes mandag ikke å komme i kontakt med styreleder for Siemens, Anne Kathrine Slungård, men til NTB skal hun tirsdag ha sagt:

– Jeg har behov for å oppdatere meg

Personvernpolicy