Medisiner er billige i Norge

Medisiner er billige i Norge
Medisiner er billige i Norge

Norge er i ferd med å bli et billigland for legemidler. Årsaken er tilgangen til parallellimporterte legemidler som ble innført da EØS-avtalen ble innført i 1995.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er organisasjonen for leverandører av legemidler Legemiddelindustrien (LMI) som peker på at prisene på legemidler i Norge har sunket de siste årene. I det ligger at legemiddelprisene nå er på et relativt lavt nivå i forhold til resten av Europa.

- Oppsiktsvekkende

- Parallelleksporten ut av Norge er i dag betydelig større enn parallellimporten, sier Margrethe Lied i LMI til ABC Nyheter. - Dette underbygger at legemiddelprisene i Norge er vesentlig lavere enn i mange andre europeiske land. Det er ganske oppsiktsvekkende at et lite høykostland som Norge faktisk har en høyere parallelleksport enn parallellimport.

I 2000 eksporterte Norge legemidler for oppunder 7 milliarder kroner. I 2006 var dette tallet økt til 9,5 milliarder kroner, en økning på 35 prosent.

- Parallellimport er godkjent av EU og er en del av EU`s lovgivning, sier seniorrådgiver Terje Gregersen i Legemiddelverket. - Dette har medført at det har kommet flere aktører i legemiddelmarkedet og dermed gitt økt konkurranse.

Gregersen forteller at legemiddelverket ikke sitter med tall på parallelleksport, samtidig som han kan bekrefte at parallellimporten har vært avtagende.

LMI trekker frem tall fra de tre siste årene, som viser at parallellimporten av legemidler har stupt. I 2005 var importen på fra 6,9 prosent, i 2006 5,9 prosent og 4,3 prosent i fjor. Importen er nå på sitt laveste nivå på ti år.

- Utspilt sin rolle

Grossistenes monopol på import av legemidler ble opphevet da EØS-avtalen ble gjeldende for legemiddelomsetningen i Norge 1. januar 1995.

Parallellimporterte legemidler, som er originalpreparater importert direkte fra produsentene i andre EU/EØS, ble tillatt, noe som presset legemiddelprisene nedover fordi parallellimporterte produkter var rimeligere. Grossistene ble i tillegg presset til å tilby sine produkter til en lavere pris på grunn av konkurransen fra parallellimportørene.

- Parallellimport av legemidler ser ut til å være i ferd med å utspille sin rolle som prisdempende virkemiddel i legemiddelpolitikken, sier Margrethe Lied i LMI.

Økt utvalg i butikken

Samtidig ønsker Konkurransetilsynet virkemidler som styrker konkurransen ytterligere, blant annet gjennom anledning til økt salg av legemidler fra andre steder enn apotek.

- Ordningen med salg av legemidler fra andre salgssteder enn apotek har hatt en god effekt på priskonkurransen på de aktuelle legemidlene, sier seniorrådgiver Knut Matre i Konkurransetilsynet på tilsynets nettsider. Han foreslår derfor at ordningen utvides til å gjelde flere legemidler.

Konkurransetilsynet er også opptatt av at det bør bli enklere å etablere nye legemiddelgrossister i Norge, slik at konkurransen i grossistleddet kan skjerpes. I dag er det kun tre legemiddelgrossister i Norge.

- Dagens krav om at alle legemiddelgrossister må føre samtlige legemidler som er godkjent for bruk i Norge, utgjør en unødvendig hindring for etablering av flere grossister. Vi foreslår derfor å fjerne dette kravet, sier Matre.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus