To nye Telenor-dødsfall

<p>Konsernsjef i Telenor, Jon Fredrik <strong>Baksaas</strong>, var sterkt i fokus da Telenor  torsdag morgen hadde invitert til et pressemøte for å informere om tiltak for å  bedre arbeidsforholdene hos Grameenphones leverandører i Bangladesh. Foto: Scanpix</p>
Konsernsjef i Telenor, Jon Fredrik Baksaas, var sterkt i fokus da Telenor torsdag morgen hadde invitert til et pressemøte for å informere om tiltak for å bedre arbeidsforholdene hos Grameenphones leverandører i Bangladesh. Foto: Scanpix

Telenors Jon Fredrik Baksaas fortalte om ytterligere to liv som har gått tapt hos deres underleverandører.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ene tilfellet dreier seg om en mindreårig jente i Dhaka i Bangladesh. Hun døde da hun kom an i strømførende ledninger på utsiden av byggeområdet der Grameen Phone bygger sitt nye hovedkvarter.

Det andre dødsfallet skjedde i Ungarn, der en arbeider omkom da han falt ned en sjakt da han jobbet på et bygg som Telenor har forbindelse til der.

Begge dødsfallene er nå under etterforskning av lokalt politi.

Torsdag presenterte Telenor sin rapport i kjølvannet av dokumentaren, der det kom fram at en av Grameen Phones underleverandører i Bangladesh både brukte barnearbeidere og sto bak alvorlig forurensing. En av arbeiderne på fabrikken som ble omtalt, døde da han falt i et åpent syrebad.

Det norske veritas (DNV) har nå gjennomført tilsyn ved de fem fabrikkene som Grameen Phone, som Telenor har et partnerskap med i Bangladesh, bruker til produksjon av telefonmaster. De fant omfattende brudd på de gjeldende arbeidsmiljøregler. Blant annet i forhold til bruk og tilgang på sikkerhetsutstyr.

Tilsynet fant ingen barnearbeidere på arbeid i fabrikkene, men fordi tilsynet var annonsert til de som drifter fabrikkene kan man ikke kategorisk avvise at det faktisk er barnearbeidere tilstede i arbeidet. Det forstår også Baksaas selv.

- Det er klart at annonserte inspeksjoner nok får en ryddigere velkomst, enn om man ikke hadde varslet på forhånd. Nå fremstår det som klart at man i fremtiden ikke vil varsle på forhånd når man foretar inspeksjoner. Samtidig så er DNVs personell fra India, og de vet nok veldig godt hva de skal se etter. Jeg har ingen grunn til å tro at ikke de har fått med seg det mest vesentlige, sier Baksaas til ABC Nyheter.

I rapporten fra DNV går det også frem at fabrikkene ikke kjenner godt til arbeidsmiljøloven i Bangladesh, som ble satt i verk i januar 2006. Likevel virket det på inspektørene som om loven som gjelder barnearbeid var godt kjent.

- Man skal ikke se bort fra at det fokuset denne saken har fått, har ført til at denne loven har blitt bedre kjent i Bangladesh. Sånn sett, selv om jeg gjerne skulle vært denne saken foruten, kan man si at mediestyret har ført noe godt med seg, sier Baksaas.

Pressekonferansen ble fra Telenors side beskrevet som en start på det arbeidet de har tenkt å gjøre med sine underleverandører. Allerede har en av underleverandørene i Bangladesh fått sin kontrakt terminert. Det er ikke planen for de andre. Telenor vil, med hjelp av et tett samarbeid med DNV, intensivere arbeidet med tilsyn for sine underleverandører over hele verden.

- Når denne saken dukker opp er det viktig for oss å vise at vi evne, vilje og holdningene til å ta tak i dette. Vår passeråpning må utvides til også å inkludere underleverandørene. Det skal vi få til.

Telenor skal nå opprette en egen arbeidsgruppe som skal jobbe med HMS-spørsmål hos underleverandørene. Til tross for dette kan ikke Baksaas utelukke flere uhell med dødelig utfall også i fremtiden.

- Vi må erkjenne at vi driver industri der ulykker kan skje, også med dødelig utfall. Vi skal bli bedre på å utvikle vårt arbeid for å forhindre dette, men garantier er det ingen som kan gi, sier Baksaas.

(Vi gjør oppmerksom på at Telenor eier 99% av Startsiden.no)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus