Meny

Frykter SV-Kristin sender renta i taket

Opposisjonen på Stortinget med  Jan Tore Sanner og Lars Sponheim i spissen frykter dette vil ramme låntakerne. Illusrasjonsfoto.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opposisjonen på Stortinget frykter forslaget til revidert nasjonalbudsjett vil ramme låntakerne hardt. Økonomene er ikke like bekymret.
De største påplussingene

*3.520 millioner til pensjonsutgifter i helseforetakene.
* 900 millioner går til kompensasjon for økt merverdiavgift i kommunene.
*633 millioner på grunn av flere asylsøkere.
* 262 millioner til Forsvarets utenlandsoperasjoner.
*225 millioner til regjeringens klima- og skogprosjekt.
* 143 millioner til universitets- og høyskolesektoren.
* 136 millioner til kontantstøtte og barnetrygd.
*105 millioner til riksveiferjer.
* 100 millioner til Oslotunnelen.
* 96 millioner til miljøformål og 70 millioner til energiforskning.
* 67 millioner til sysselsettingstilskudd for sjøfolk (©NTB)

– Dette er et fargeløst og kjedelig budsjett som jeg frykter kan bidra til at renta blir høyere enn den ellers ville ha blitt. Regjeringen kutter ikke én eneste utgift og budsjettet er langt mer ekspansivt enn hva Kristin Halvorsen gir inntrykk av, sier Sponheim til NTB.Han mener finansministeren og SV-lederen må ta noe av skylden for at Norges Bank har hevet styringsrenta 14 ganger siden de rødgrønne overtok regjeringskontorene.

– Kristin Halvorsen er ikke uten skyld for at renta stiger og prisene øker, selv om mye åpenbart har med internasjonale forhold å gjøre. Hun kunne ha gjort mye mer for å holde renta i sjakk, sier Sponheim.

– Medansvar

Høyre er enig i at finansministeren har et klart medansvar for de økte rentene.

– Det er mange forhold som påvirker renta og alle skjønte at den skulle opp fra det nivået den lå på da vi satt i regjering. Men Kristin Halvorsen har i høy grad medvirket til at vi nå har betydelig høyere rente enn ellers i Europa. Hun gjør for lite for å motvirke renteøkninger, sier finanspolitisk talsmann og nyvalgt nestleder i Høyre Jan Tore Sanner.

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets mener budsjettforslaget er noe mer ekspansivt enn ventet og sier det nok vil inngå på en liste over forklaringer på nye renteøkninger.

– Men det kommer langt ned på listen, sier han.

Sjefanalytiker Erik Bruce toner også ned Kristin Halvorsens ansvar.

– Jeg tror ikke en kan si at dette driver rentene noe høyere, sier Bruce til NTB. Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) er mer bekymret enn fagøkonomene og mener budsjettet bidrar til å øke temperaturen i norsk økonomi.

– Regjeringen overlater jobben med å kjøle ned norsk økonomi til Norges Bank og høyere renter, sier NHO-direktør for næringspolitikk Petter Haas Brubakk.

– Medaljens bakside

Finansminister Kristin Halvorsen avviser bestemt at regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett vil bidra til økte renter.

– Dette vil ikke øke renta, sier hun.

Finanskomiteens leder Reidar Sandal (Ap) er enig:

– Vi er opptatt av å legge fram et revidert nasjonalbudsjett som ikke fører til ytterligere press på renta og kronekursen. Derfor er vi nødt til å holde igjen på pengebruken, sier han.

SVs fremste finanspolitiker på Stortinget, Heikki Holmås, er også uenig i at budsjettforslaget fører til økt rente.

– Sanner og Sponheim burde ta et kurs hos landets fremste økonomer som samstemt avviser at dette budsjettforslaget er rentedrivende, sier Holmås.

Han medgir imidlertid at regjeringens sysselsettingspolitikk kan ha bidratt til at renta er noe høyere enn den ellers ville ha vært.

– Det er medaljens bakside for å sende arbeidsledigheten til sitt laveste nivå på nesten 30 år. Når det har sagt, er renta på et mer normalt nivå nå enn den var i forrige stortingsperiode, sier Holmås. (©NTB)

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus