Presses til nytt rentehopp

Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen/Scanpix
Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen/Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Prisveksten er nær Norges Banks styringsmål. Sjansen for en ny renteheving øker, mener sjeføkonom Steinar Juel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen


Kjerneinflasjonen økte med 2,4 prosent på årsbasis i april, opp 0,3 prosentpoeng fra mars. Det var mer enn ventet.

Presser Norges Bank

Kjerneinflasjonen er konsumpriser utenom avgiftsendringer og energi, og er Norges Banks foretrukne inflasjonsmål. Sentralbanken styrer pengepolitikken med mål om en stabil inflasjon på 2,5 prosent.

Steinar Juel i Nordea MarketsSteinar Juel i Nordea Markets

Inflasjonen er nå nær målet, og dersom prisene skulle vise seg å stige enda mer i tiden som kommer, kan det bety nye rentehevinger fra Norges Bank.

- Det har så absolutt økt risikoen for en ny renteheving, eventuelt i juni eller august, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets til DN.no.

I så fall vil styringsrenten heves til 5,75 prosent.

Les også:
Slik krymper du renten
Renten tvinger folk til boligsalg
Varsler boligrente på 8,5 prosent

Juel peker på at prisene økte markert for både matvarer og klær og skotøy.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det virker som det er en viss bredde i oppgangen og at det ikke bare er enkeltslengere som bidrar.

Vet mer i juni

Juel mener Norges Bank vil danne seg et bedre bilde om inflasjonsutviklingen når vi får mai-tallene. De kommer i juni, og da vil trolig sentralbanken også ha skaffet seg en viss oversikt over hvordan jordbruksoppgjøret vil påvirke prisstigningen.

- Norges Bank vil komme med nye vurderinger dersom de tror dette vil løfte hele inflasjonsbanen. Dersom de tror inflasjonsbanen øker med et kvart prosentpoeng, er det nok til at de vil heve renten ytterligere, tror Juel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Prisene på matvarer økte med 0,9 prosent fra april til mai. Prisene på klær og skotøy økte med 1,9 prosent i samme periiode.

Importert inflasjon

Juel tror internasjonal prisoppgang er med på å øke prispresset her hjemme.

- Mat er tydelig preget av internasjonale priser. Prisene på klær er fryktelig vanskelig for de hopper og spretter fra måned til måned, og vi må ha litt mer data før vi kan konkludere, sier Juel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det vi hører fra importørene er at det har vært en betydlig prisoppgang på innkjøp fra Kina. Vi må også regne med at distribusjonskostnadene øker med lønnsveksten her hjemme. Prisen på transport øker på grunn av høyere bensinpriser. Det er all grunn til å tro at hele kjeden her trekker opp, sier Juel til DN.no.

Tror på renteøkning

Makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken Capital Markets mener at dagens inflasjonstall bekrefter prispresset. Han står fast på at det fremdeles er 55 prosent sjanse for en renteheving til.

- Tallene var som ventet, men matvareprisene kom inn noe høyere enn ventet. Det overrasker meg ikke noe, og jeg tror de skal komme enda sterkere op i tiden fremover, sier Syed til TDN Finans.

- Renteoppen er nådd

Sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank mener rentetoppen er nådd i denne omgang. Likevel mener han at dagens tall isolert sett gir en større sannsynlighet for en ny renteøkning. Sjeføkonomen tror imidlertid at veksten vil avta i tiden som kommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dersom de ikke kommer særlige tegn på svakere vekst i Norge i tiden fremover, må det bli priset inn i større sannsynlighet for renteheving, sier Jullum til TDN Finans.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prisfall på elektrisitet

Konsumprisindeksen steg med 3,1 prosent på årsbasis, som tilsvarer en nedgang på 0,1 prosentpoeng på månedsbasis. I mars steg konsumprisene med 3,2 prosent på månedsbasis.

På forhånd var det ventet en oppgang i KPI på 3,2 prosent på årsbasis.

Det var et prisfall på 6,7 prosent samlet for elektrisitet inkludert nettleie som bidro mest til å trekke KPI ned, opplyser SSB.

Lavere priser på flyreiser medvirket også til nedgangen i den totale KPI. Flyprisene gikk ned etter kraftig prisoppgang i mars i forbindelse med påsken.

Les mer om renten:
Derfor tar Gjedrem feil
Innskuddsrente nær syv prosent
Svir mest for de som har minst

DN.no Privatøkonomi