Meny

Her er bruktbil-fellene

Her er bruktbil-fellene
Her er bruktbil-fellene

Skjulte skader og heftelser er bare to av problemene 9000 nordmenn får i fanget hvert år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert år omsettes det rundt 240.000 bruktbiler i Norge, og i dette markedet er konfliktnivået mellom selger og kjøper svært høyt. Forbrukerrådet får cirka 9.000 henvendelser hvert år.


Bruktbiler kan både kjøpes privat og av forhandlere.

- Problemene ved private kjøp er ofte knyttet til at både selger og kjøper har for lite kunnskap om biler. Kan man lite om bil, bør man vurdere å kjøpe bil gjennom en seriøs forhandler, mener advokat Mette Thorne Lothe i kontorfellesskap med Forbrukeradvokaten.

Test deg selv: Klarer du førerprøven?

Harald Høiby i Forbrukerrådet advarer mot å ha full tillit til opplysninger som gis av private bruktbilselgere.

- Jeg tror nok folk kan være litt for godtroende når de kjøper bruktbil av privatpersoner. I tillegg er det nok dessverre slik at mange kjøper bil med følelsene - i stedet for med fornuften, sier han.

Forbrukerrådet og NAF kontaktes årlig av tusenvis av forsmådde bruktbilkjøpere. For å prøve å senke konfliktnivået i bruktbilmarkedet har de nå utviklet ni kjøpevettrregler for brukbil.

- Vi håper kjøpevettreglene vil gjøre det enklere å være bilkjøper. Følger du disse rådene, øker du sjansen for et smertefritt kjøp, sier direktør i Forbrukerrådet, Erik Lund-Isaksen til forbrukerportalen.no.

Disse ti punktene bør du være oppmerksom på ved kjøp av bruktbil:

1. Skriv alltid kontrakt. Sørg for å få med alle detaljer.

Har man en skriftlig avtale, er det mye lettere å bevise hva som er avtalt. Det er helt sentralt at man får med alle relevante opplysninger om bilen i kontrakten - før den signeres.

En undersøkelse gjort av Forbrukerrådet viser at kun to av tre bruker kontrakt når de kjøper bil.

- Derfor er det heller ikke rart at mange bilkjøp ender med krangel, noe som er både tidkrevende, dyrt og ubehagelig, sier Erik Lund-Isaksen til forbrukerportalen.no.

- Noe av det viktigste ved et bruktbilkjøp er å få med mest mulig informasjon i kontrakten. Ved å avdekke feil og mangler på forhånd, står man mye sterkere om man eventuelt må reklamere i ettertid. Bilen skal være i samsvar med det som er avtalt. Et lurt tips er å ta vare på annonser og lignende, sier advokat Lothe.

På nettsidene til NAF kan man finne en standardmal for bilkjøp.

2. Undersøk bilens kilometerstand og årsmodell.

Både bilens kilometerstand og årsmodell kan gi deg mye informasjon om hva du kan forvente av bilen.

Finn også ut hva som er markedsprisen for den type bil du vurderer å kjøpe. Sjekk for eksempel annonser i aviser, TV og på internett.

Aller enklest: Sjekk hva bilen er verdt her: http://www.dinside.no/php/art.php?id=104523

3. Undersøk om bilen har hatt skade.

En bil som har vært utsatt for skade kan ha mangler det kan være vanskelig å oppdage ved første øyekast. Disse bør imidlertid selger opplyse om.

- Selger plikter å gi eventuelle kjøpere informasjon om den aktuelle bilen. Det er ikke lovlig å holde vesentlige opplysninger tilbake, forteller advokat Lothe.

- Det er selvfølgelig heller ikke lov å prøve å skjule eventuelle skader, men det vil alltids være noen som prøver seg, så det gjelder å være på vakt. En del prøver for eksempel å gjemme rust bak stålplaster, legger hun til.

4. Undersøk om det er registrert heftelser på bilen.

Heftelser følger bilen, og ikke eieren. En kreditor med tinglyst pant i bilen, vil uansett hva selger måtte opplyse i kjøpeavtalen, kunne holde deg som eier ansvarlig for eventuell gjeld som hefter ved bilen. Om det finnes heftelser på bilen kan enkelt sjekkes opp mot Brønnøysundregisteret.

- Skal man kjøpe en bil med heftelser er det svært viktig å betale direkte til kreditor - og ikke til selger, råder advokat Lothe. For gir man pengene til selger, risikerer man at han eller hun bruker dem på noe helt annet enn å betale gjelden.

Hvordan oppgjøret skal finne sted bør også tas med som et punkt i kontrakten.

5. Undersøk eierforhold – er det eier av bilen som selger den?

Dersom du kjøper bil av, og betaler til, en som ikke er eier av bilen, risikerer du å tape både pengene du betalte og bilen.

6. Undersøk om bilens servicehefte er komplett/utfylt.

Serviceheftet viser bilens historikk, og kan gi god informasjon om hvordan bilen er vedlikeholdt samt hvilke reparasjoner og utbedringer som er foretatt.

- Det kan for eksempel være interessant i vite om registerremmen nylig er byttet, eller om den må byttes innen kort tid, forklarer Høiby i Forbrukerrådet.

Sjekk også om avgifter, som for eksempel årsavgiften, er betalt.

7. Undersøk bilen nøye.

Ta en kjøpstest/salgstest av bilen før kjøpekontrakt inngås.

Før du inngår avtale om kjøp eller salg av bil, bør bilens tilstand være kartlagt gjennom en før-kjøpstest. En slik test vil avdekke tilstanden til blant annet motor, bremser, rust og det elektriske anlegget.

Verken ved privat salg, eller hos forhandler, er selger pliktig å gjennomføre en tilstandsrapport. Men:

- Man bør aldri kjøpe bruktbil uten tilstandsrapport, råder Høiby i Forbrukerrådet.

Fordi brukte biler kan koste opptil flere hundre tusen, kan det være en god investering å få utført en test før kjøpet. NAF tilbyr kjøpstester til 1.595 kroner for medlemmer.

- Ved å avdekke bilens mangler og slitasje på forhånd, blir det også lettere å forhandle om prisen. Når det gjelder eldre brukte biler, er det mye som må betraktes som normal slitasje, og ikke nødvendigvis som feil eller mangler. Men man kan ta høyde for slitedeler som snart må byttes ut når man forhandler om pris, tipser advokat Lothe.

8. Undersøk om bilen er EU-godkjent.

En periodisk kjøretøykontroll avdekker om bilen tilfredsstiller offentlige minstekrav vedrørende sikkerhet og miljø på det tidspunkt kontrollen ble foretatt, og er en forutsetning for å kunne bruken bilen i det hele tatt.

Men merk: EU-godkjenning sier ikke noe om driftssikkerheten fremover, utover at den er sikker nok til å gå i trafikken på kontrolltidspunktet.

9. Ikke la deg lure av løfter om garanti.

Mange tilbyr garanti, men det er ikke verdt noe dersom garantien ikke gir deg noe mer enn hva du har rett til etter loven. En garanti skal innebære at du sikres bedre rettigheter enn hva forbrukerkjøpsloven gir deg.

Dette kan være at du får en garanti som gir deg de samme rettighetene som du har etter loven, men at du får disse rettighetene i en lenger periode enn reklamasjonsreglene sier. Eller du kan få en garanti som gjelder for en kortere periode, men der du i denne perioden får flere rettigheter enn det du har etter loven.

- Undersøkelser har vist at svært mange selgere ikke vet forskjellen på garanti og reklamasjon, så dette er helt klart noe man bør være oppmerksom på, forteller advokat Høiby.

Vanlig reklamasjonsfrist på biler er fra 2–5 år.

· Kjøpte du bilen fra en privatperson, er det kjøpsloven som gjelder. Her er reklamasjonstiden to år.

· Dersom kjøpet ble foretatt fra en forhandler/ forretning, er det forbrukerkjøpsloven som gjelder. Reklamasjonstiden er da fem år.

Hos Forbrukerportalen finner du mer om forbrukerkjøpsloven og om rettigheter ved mangler på bilen du har kjøpt.

Sjekk hva bilen er verdt.

10. Har du allerede gått i bruktbilfella?

- Da bør du så fort som mulig få en fagperson til å karlegge alle feil og mangler. Man bør også reklamere så fort som mulig, og prøve å komme i dialog med selger, sier Høiby i Forbrukerrådet.

På nettsidene til NAF er det lagt ut maler som kan hjelpe deg i utformingen av et reklamasjonsbrev.

Vær imidlertid oppmerksom på at man ikke kan reklamere på hva som helst. Man må skille mellom iboende feil og andre feil.

- Har man for eksempel kjøpt en veldig gammel bruktbil, er det helt normalt at bremsene må skiftes etter et par år, forklarer Høiby.

Klarer man ikke å bli enig med selger, kan man sende inn en klage til Forbrukerrådet. De vil da prøve å megle frem en løsning. Gjennom Forbrukerrådet kan kjøper og selger også få tilbud om behandling av saken i Forbrukertvistutvalget. Man kan også kontakte NAF eller en advokat.

- Bil topper statistikken vår, med cirka 9.000 henvendelser hvert år. Derfor gjennomførte vi tidligere i år en kampanje for å dyktiggjøre bilkjøpere, forteller Høiby i Forbrukerrådet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:43 Ap krever mer midler til helseteknologi03:33 Flere skadd i gasseksplosjon i Christchurch03:21 Stavanger Frp reagerer på muslimsk råds forespørsel03:02 Salvini toner ned rykter om regjeringskrise02:52 Trump utnevner sønn av tidligere høyesterettsdommer til arbeidsminister02:29 Flertallet vil ha gratis skolemat02:21 Mange skadd etter at to biler kjørte inn i folkemengde i England01:27 Dansk studie: Over ni av ti døde havhester svelget plast01:14 Frp og Ap i strid om innvandringsforskningen00:10 Bjørn skutt i Selbu00:04 Ulrikstunnelen i Bergen fortsatt sikret med brannfarlig skum23:49 Sverige og Norge blant landene med flest narkorelaterte dødsfall i Europa23:44 Sterkt kvartal for Microsoft23:38 Brann fikk europaligadrømmen knust av Shamrock Rovers: – Veldig trist23:00 Leteaksjon etter mann i Dalsfjorden avsluttet – fortsetter fredag22:57 Meteorologer: Varmeste juni målt på kloden noensinne22:52 Sterkt Molde-lag nærmest tap på Island tross 7-1-seier i første oppgjør22:17 Tysk politi sier de har forhindret et mulig terrorangrep22:06 Trump: – USA har skutt ned iransk drone22:03 Krabbetyver herjer i Telemark – stjeler både fangst og utstyr21:38 Iran ber Europa styrke innsatsen for å redde atomavtalen20:43 Fant 9000 år gammel by under utgraving til ny motorvei: – Endrer alt vi vet om epoken20:39 Advokat reagerer på at Krekars meddømte fikk norsk statsborgerskap20:29 Mann mistenkt for å ha sparket i hjel hund under ran20:03 Trump sier han forsøkte å stoppe «send henne tilbake»-rop19:27 Slik svarer Facebook etter Amundsen-sensuren19:10 Overraskende funn ved Waterloo: Amputerte bein og kanonkuler18:59 Revy om norske politikere skaper reaksjoner18:56 Dommer nekter Epstein kausjon18:18 Florida-mann mistenkt for å ha kuttet av annen manns penis17:30 Kongen på fisketur i Altaelva – men ingen laks bet på kroken17:22 EU-parlamentet tar avstand fra USAs behandling av migranter17:15 Ingen vet hvorfor døde humler ligger strødd i norsk kommune17:09 Taktisk triumf til Simon Yates på den 12. etappen16:49 Marokko-drapsmenn dømt til døden16:46 Flere sopparter i Norge kan bli utryddet16:33 Parlamentet i Storbritannia viser misnøye med brexit uten avtale16:29 Kvinne som var strandet på holme, ønsker ikke å anmelde saken15:54 Slik skal Russland ruste opp15:52 Mann med motorsag pågrepet på Ski15:36 EU-topp vil se på regel som hindrer Norge i å forby dieselbiler15:27 – Frp spiller på alle hester14:59 Fannemel sendt til sykehus etter fall14:52 Veterinærforeningen vil ha granskning av departementer etter pelsdyrsaken14:51 Ukrainsk terroroffer får ikke opphold i Sverige14:31 Sturridge suspenderes etter brudd på bettingregler14:26 Amerikansk IT-firma får milliardbot av EU14:08 Italiensk politi slår til mot mafia på Sicilia14:05 Russland tilbyr Tyrkia kampfly13:56 Marokko-tiltalt: – Måtte gud tilgi meg13:49 Bergenser siktet og varetektsfengslet for cruisevoldtekt13:49 Mann tiltalt etter traktorpåkjørsel i Fredrikstad13:18 Gigantmanet i England: – Like stor som meg!13:05 Stor redningsaksjon etter at mann falt over bord i Dalsfjorden12:50 Statlige medier: Iran har anholdt utenlandsk oljeskip12:46 EU-ministre blir ikke enige om fordeling av migranter12:11 Kim (34) og Benjamin (7) gravlagt: – Som et mareritt12:10 Mann pågrepet etter mulig knivstikking i Oslo12:02 Sivilombudsmannen kritisk til Statsministerens kontor11:41 Kambodsja returnerer søppel til USA og Canada11:31 UDI vurderer å tilbakekalle midlertidig oppholdstillatelse for somaliere11:30 Kortslutning i russisk atomkraftverk11:00 PSG-talent klar for RB Leipzig10:52 Ny lov kan sørge for utlevering av terrordømte nordmenn til Italia10:49 Microsoft melder om 740 infiltrasjonsforsøk i fjor10:41 NRK mister skøyterettighetene til NENT10:30 Stadig flere kontakter Forbrukerrådet om trøblete leieforhold09:57 Jente (19) skal ha blitt gjengvoldtatt på Kypros09:52 Solskjær: – Finnes det en ekstra Manchester United-skatt?09:45 Fornebubanen i strid med grunneier om tilgang til tomt09:18 Muslimer mener deres profet Mohammad tråkkes på med dette skiltet09:10 Matthijs de Ligt klar for Juventus09:01 Mulla Krekars svigersønn fengslet i Storbritannia08:56 Statkraft-resultatet i første halvår det beste i selskapets historie08:50 Mann døde etter arbeidsulykke på Mjåvann i Kristiansand08:44 Froome fikk seieren i Vuelta a España åtte år etter08:42 Regelverket for opptak til høyere utdanning skal evalueres08:39 Instagram skjuler antall likerklikk08:27 Ekstrem tørke rammer Nord-Korea08:12 68.000 overdosedødsfall i USA08:11 23 fryktes omkommet i påsatt brann i animasjonsstudio i Japan08:05 Forsinkelser i togtrafikken etter brann i Ulrikstunnelen i Bergen08:02 Kraftig tilbakegang for Røkkes Aker08:00 Arsenal slo Bayern München i USA08:00 Kraftig nedgang for Nordea – bedre for Nordea Norge07:26 BT-journalist: – Pinlig om Brann ryker mot Shamrock07:00 Trump fortsetter hetsen, men unngikk riksrett06:36 Labert VM-håp for stjernespillere: – Sannsynligheten er liten06:35 Muslimsk råd reagerer på plate med profetens navn i Stavanger06:10 Forbrukertilsynet ber studenter se opp for urimelige skolekontrakter06:00 Marokkansk advokat tror det kan gå over ett år før endelig dom mot drapstiltalte06:00 Molde-treneren er lei negative vinklinger: – Norsk fotball er bedre enn folk tror05:57 Dette skjer i dag05:35 Stadig høyere terskel for varsling om avvik i oljeindustrien05:30 Mange vil fjerne begrepene styrbord og babord05:30 Dette skjedde i natt05:29 Mann skadd etter å ha blitt slept etter bil i Sandefjord04:46 «El Chapo» dømt til livstid i amerikansk fengsel04:44 Kvinne i Oslo funnet død etter fem måneder04:32 FN-ekspert ber Ungarn ta mer hensyn til migranters menneskerettigheter
Siste nytt
03:43NorgeAp krever mer midler til helseteknologi03:33VerdenFlere skadd i gasseksplosjon i Christchurch03:21NorgeStavanger Frp reagerer på muslimsk råds forespørsel03:02VerdenSalvini toner ned rykter om regjeringskrise02:52VerdenTrump utnevner sønn av tidligere høyesterettsdommer til arbeidsminister02:29NorgeFlertallet vil ha gratis skolemat02:21VerdenMange skadd etter at to biler kjørte inn i folkemengde i England01:27VerdenDansk studie: Over ni av ti døde havhester svelget plast01:14NorgeFrp og Ap i strid om innvandringsforskningen00:10NorgeBjørn skutt i Selbu00:04NorgeUlrikstunnelen i Bergen fortsatt sikret med brannfarlig skum23:49VerdenSverige og Norge blant landene med flest narkorelaterte dødsfall i Europa23:44VerdenSterkt kvartal for Microsoft23:38SportBrann fikk europaligadrømmen knust av Shamrock Rovers: – Veldig trist23:00NorgeLeteaksjon etter mann i Dalsfjorden avsluttet – fortsetter fredag22:57VerdenMeteorologer: Varmeste juni målt på kloden noensinne22:52SportSterkt Molde-lag nærmest tap på Island tross 7-1-seier i første oppgjør22:17VerdenTysk politi sier de har forhindret et mulig terrorangrep22:06VerdenTrump: – USA har skutt ned iransk drone22:03NorgeKrabbetyver herjer i Telemark – stjeler både fangst og utstyr21:38VerdenIran ber Europa styrke innsatsen for å redde atomavtalen20:43VerdenFant 9000 år gammel by under utgraving til ny motorvei: – Endrer alt vi vet om epoken20:39NorgeAdvokat reagerer på at Krekars meddømte fikk norsk statsborgerskap20:29NorgeMann mistenkt for å ha sparket i hjel hund under ran20:03VerdenTrump sier han forsøkte å stoppe «send henne tilbake»-rop19:27NorgeSlik svarer Facebook etter Amundsen-sensuren19:10VerdenOverraskende funn ved Waterloo: Amputerte bein og kanonkuler18:59KulturRevy om norske politikere skaper reaksjoner18:56VerdenDommer nekter Epstein kausjon18:18VerdenFlorida-mann mistenkt for å ha kuttet av annen manns penis17:30NorgeKongen på fisketur i Altaelva – men ingen laks bet på kroken17:22VerdenEU-parlamentet tar avstand fra USAs behandling av migranter17:15NorgeIngen vet hvorfor døde humler ligger strødd i norsk kommune17:09SportTaktisk triumf til Simon Yates på den 12. etappen16:49VerdenMarokko-drapsmenn dømt til døden16:46NorgeFlere sopparter i Norge kan bli utryddet16:33PolitikkParlamentet i Storbritannia viser misnøye med brexit uten avtale16:29NorgeKvinne som var strandet på holme, ønsker ikke å anmelde saken15:54PolitikkSlik skal Russland ruste opp15:52NorgeMann med motorsag pågrepet på Ski15:36MotorEU-topp vil se på regel som hindrer Norge i å forby dieselbiler15:27Politikk– Frp spiller på alle hester14:59SportFannemel sendt til sykehus etter fall14:52NorgeVeterinærforeningen vil ha granskning av departementer etter pelsdyrsaken14:51VerdenUkrainsk terroroffer får ikke opphold i Sverige14:31SportSturridge suspenderes etter brudd på bettingregler14:26PengerAmerikansk IT-firma får milliardbot av EU14:08VerdenItaliensk politi slår til mot mafia på Sicilia14:05VerdenRussland tilbyr Tyrkia kampfly13:56VerdenMarokko-tiltalt: – Måtte gud tilgi meg13:49NorgeBergenser siktet og varetektsfengslet for cruisevoldtekt13:49NorgeMann tiltalt etter traktorpåkjørsel i Fredrikstad13:18VerdenGigantmanet i England: – Like stor som meg!13:05NorgeStor redningsaksjon etter at mann falt over bord i Dalsfjorden12:50VerdenStatlige medier: Iran har anholdt utenlandsk oljeskip12:46VerdenEU-ministre blir ikke enige om fordeling av migranter12:11NorgeKim (34) og Benjamin (7) gravlagt: – Som et mareritt12:10NorgeMann pågrepet etter mulig knivstikking i Oslo12:02NorgeSivilombudsmannen kritisk til Statsministerens kontor11:41VerdenKambodsja returnerer søppel til USA og Canada11:31PolitikkUDI vurderer å tilbakekalle midlertidig oppholdstillatelse for somaliere11:30VerdenKortslutning i russisk atomkraftverk11:00SportPSG-talent klar for RB Leipzig10:52NorgeNy lov kan sørge for utlevering av terrordømte nordmenn til Italia10:49VerdenMicrosoft melder om 740 infiltrasjonsforsøk i fjor10:41SportNRK mister skøyterettighetene til NENT10:30PengerStadig flere kontakter Forbrukerrådet om trøblete leieforhold09:57VerdenJente (19) skal ha blitt gjengvoldtatt på Kypros09:52SportSolskjær: – Finnes det en ekstra Manchester United-skatt?09:45PengerFornebubanen i strid med grunneier om tilgang til tomt09:18NorgeMuslimer mener deres profet Mohammad tråkkes på med dette skiltet09:10SportMatthijs de Ligt klar for Juventus09:01NorgeMulla Krekars svigersønn fengslet i Storbritannia08:56NorgeStatkraft-resultatet i første halvår det beste i selskapets historie08:50NorgeMann døde etter arbeidsulykke på Mjåvann i Kristiansand08:44SportFroome fikk seieren i Vuelta a España åtte år etter08:42NorgeRegelverket for opptak til høyere utdanning skal evalueres08:39VerdenInstagram skjuler antall likerklikk08:27VerdenEkstrem tørke rammer Nord-Korea08:12Verden68.000 overdosedødsfall i USA08:11Verden23 fryktes omkommet i påsatt brann i animasjonsstudio i Japan08:05NorgeForsinkelser i togtrafikken etter brann i Ulrikstunnelen i Bergen08:02PengerKraftig tilbakegang for Røkkes Aker08:00SportArsenal slo Bayern München i USA08:00NorgeKraftig nedgang for Nordea – bedre for Nordea Norge07:26SportBT-journalist: – Pinlig om Brann ryker mot Shamrock07:00VerdenTrump fortsetter hetsen, men unngikk riksrett06:36SportLabert VM-håp for stjernespillere: – Sannsynligheten er liten06:35NorgeMuslimsk råd reagerer på plate med profetens navn i Stavanger06:10NorgeForbrukertilsynet ber studenter se opp for urimelige skolekontrakter06:00VerdenMarokkansk advokat tror det kan gå over ett år før endelig dom mot drapstiltalte06:00SportMolde-treneren er lei negative vinklinger: – Norsk fotball er bedre enn folk tror05:57NorgeDette skjer i dag05:35NorgeStadig høyere terskel for varsling om avvik i oljeindustrien05:30NorgeMange vil fjerne begrepene styrbord og babord05:30NorgeDette skjedde i natt05:29NorgeMann skadd etter å ha blitt slept etter bil i Sandefjord04:46Verden«El Chapo» dømt til livstid i amerikansk fengsel04:44NorgeKvinne i Oslo funnet død etter fem måneder04:32VerdenFN-ekspert ber Ungarn ta mer hensyn til migranters menneskerettigheter
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus