Meny

Tre års mareritt mot slutt

Foto: Anders Lindstad

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Oberst-varsler» Gunnar Unneland (50) kan i dag få oppreisning. Da vil hans nesten tre år lange mareritt ta slutt.

I dag kan en snart tre år gammel varslersak i Forsvaret muligens avsluttes. Forsvarsdepartementet (FD) har avtalt treff med advokaten til kaptein Gunnar Unneland (50). Det skjer etter at langvarige forhandlinger med representanter for Forsvarsstaben (FST) har vist seg nyttesløse.

- Jeg har gitt Forsvaret muligheter til å rydde opp internt. Nå har det kommet så langt at jeg ikke lenger vil gå i uvisshet om hva man vil gjøre og foreta seg. Derfor har jeg også valgt å stå fram, sier kaptein Unneland til ABC Nyheter.

Saken ble offentlig kjent da ABC Nyheter omtalte den i fjor sommer.

Han som varslet om mistankene om økonomisk snusk, Gunnar Unneland, vil derimot ikke selv delta på dagens møte i departementet. 50-åringen er nedkjørt og utslitt etter å ha kjempet sin sak i svært lang tid, og lar seg representere av advokat og tillitsvalgt fra Norsk offiserforbund (NOF).

- Jeg håper at forholdene nå blir lagt til rette for en endelig avslutning av denne saken, slik at min klient bl.a. kan gjenoppta sin yrkeskarriere, sier advokaten hans, Thomas Keiserud ved LOs juridiske avdeling.

Alkohol mot karaokeanlegg

Det var i 2005 Unneland først tok opp sin bekymring for bedriftskulturen ved HV-18 i Øst-Finnmark. Han reagerte også på enkelte økonomiske disposisjoner foretatt av den daværende sjefen ved avdelingen, oberst Bror Sundstrøm, som var en omgangsvenn av ham på samme tid.

- Jeg synes ikke man kan tilegne seg så mange goder og bruke så mye av skattebetalernes penger på den måten, når vi egentlig er tildelt penger som skal brukes på styrkeproduksjon og soldatutdanning, sier Unneland.

Oberst Sundstrøm har tidligere sagt at han ikke tar noen selvkritikk. I går kveld klarte ABC Nyheter ikke få fatt i obersten som for en knapp måned siden gikk av med pensjon.

Kaptein Unneland reagerte blant annet på et julebord med ektefeller på Kielferga. Regningen kom på over 300.000 kroner som ble tatt fra driftsbudsjettet til HV-18. Men han syntes heller ikke om at avdelingens innkjøp av et karaokeanlegg i bytte for alkohol i baren ved Garnisonen i Sør-Varanger, samt ulike uhjemlede tillegg for øvelser og en utstrakt bruk av tjenestebiler privat.

På det verste var overforbruket ved avdelingen tre millioner kroner. Det tildelte budsjettet samme år var på 22 millioner, opplyser Unneland.

Etter at kapteinen tok opp sine bekymringer, som også omfattet mange - og dyre - middager og sviktende rutiner for økonomisk kontroll, ble han forsøkt frosset ut, anbefalt å søke ny jobb og oppfordret til å ta sluttpakke.

- Klassiske hersketeknikker, mener han.

Intet skjedde

Året etter sendte han saken videre opp i Forsvarets interne systemer og i fjor vår konkluderte de med at Unnelands påstander i stor grad var korrekte, samtidig som obersten slapp noen offentlig reprimade.

Men da de overordnede unnlot å gjøre noe med Unnelands situasjon, sendte han sin sak videre til FD med spørsmål om hvordan varslere egentlig skal behandles.

Forsvarets hovedverneombud roser kaptein Unnelands varsling: - Opptrådt helt korrekt, sier oberstløytnant Geir A. Nordstrand. Foto: Andreas H. LundeForsvarets hovedverneombud roser kaptein Unnelands varsling: - Opptrådt helt korrekt, sier oberstløytnant Geir A. Nordstrand. Foto: Andreas H. Lunde

Departementet hadde da nettopp opprettet en egen varslingskanal og valgte å se på saken nok en gang. I november i fjor ble det eksterne PricewaterhouseCooper (PwC) bedt om foreta gjennomgangen. I mars var konklusjonen klar: Varselet var i stor utstrekning riktig.

Unneland mener at hans varsling egentlig var å følge opp signaler fra HVs sentrale ledelse.

- Jeg har vel egentlig bare etterkommet de føringer som har kommet fra sentralt hold, mener han.

En av de som roser Unnelands opptreden, er hovedverneombud i Forsvaret, oberstløytnant Geir Arne Nordstrand:

- Han har opptrådt helt korrekt, slår han fast overfor ABC Nyheter.

Hele siste år har Unneland gått sykemeldt. Den 14. mai går sykemeldingen hans ut, men til tross for at Forsvaret er en IA-bedrift har han ikke fått tilbud om noen oppfølgning fra sine militære sjefers side.

At behandlingen av saken har drøyd lenge, blir også sterkt kritisert av hovedverneombudet.

- To år er alt for lang tid, sier Nordstrand om behandlingen av saken på sentralt hold.

Spor av Karlsvik-saken

Noenlunde parallelt med Unnelands varsling hadde forsvarstoppene en annen sak som involverte en høyere offiser, kontreadmiral Atle Torbjørn Karlsvik.

Unneland er selv ikke i tvil om at den høyt profilerte saken er en av årsakene til at han ikke har fått den behandlingen som en varsler etter lovverket skal ha.

- Jeg føler at man har valgt å holde denne saken skjult. Jeg har heller ikke tidligere valgt å gå ut med saken til media, da det ikke er min måte å håndtere en slik sak på.

Han etterlyser også en plan for hva som skal gjøres på sentralt hold i Forsvarets militære organisasjon når det varsles om kritikkverdige forhold.

- Man ønsker å få bragt opp slike forhold. Og offiserer som er underlagt tjenestemannsloven har en plikt til å melde fra når arbeidsgiver lider tap eller skade. Den plikten har ført til at jeg har gjort det jeg har gjort, og jeg kan ikke se at Forsvaret er modent til sine egne direktiv eller handlingsplaner per dags dato.

Derimot er han adskillig mer fornøyd med behandlingen fra departementets side:

- Man blir fulgt opp på en god måte. De personene som jeg har hatt kontakt med i ministerens varslingskanal har opptrådt på en veldig korrekt måte og jeg føler at jeg der har fått veldig god støtte i det å rettmessig kunne varsle om kritikkverdige forhold.

- Jeg håper at min sak fører til at noen tar lærdom slik at andre som varsler blir behandlet i henhold til lover og regler. Vi kan ikke ha et system som opptrer på den måten jeg har opplevd.

Roser Strøm-Erichsen

Unneland roser også dagens forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen:

- Jeg er hellig overbevist om at hun ønsker å rydde i disse forholdene. Det problemet som hun må ha - ut ifra mitt syn - er at hun fra generalitet og embedsverk blir fortalt halvsannheter, noe som resulterer i at sakene ikke kommer riktig på hennes bord og at det vanskeliggjør de beslutninger som skal tas.

- Hun har jo forsøkt å komme denne ukulturen til livs, mener han.

- Jeg har veldig stor respekt for den måten hun har gått ut på og klargjort sitt syn på slike ukulturer. Det er egentlig en tøff oppgave, men det må ryddes i slike ukulturer hvis Forsvaret skal kunne fremstå som en troverdig arbeidsplass.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus