Meny

Går for den amerikanske drømmen:

Fant sin rike «onkel» i Amerika

Fant sin rike «onkel» i Amerika

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To bøker fra en rik amerikansk «pappa» var det som skulle til for å gjenopplive gløden hos Kaare Skevik jr.
JAKTEN PÅ MILLIONENE II

«Jakten på millionene» er igjen i gang på ABC Nyheter. Nå skal multigründer Kaare Skevik jr. følge rådene til en amerikansk investor for å se om han denne gangen greier å få midler nok til prosjektene sine.

 

Foreløpig er Skevik langt fra en rik mann, selv om han prøvde knallhardt i fjor. Hver helg vil han på ABC Nyheter dele de ferskeste erfaringene med sine trofaste og engasjerte lesere.

Intro: Ved en tilfeldighet oppdaget Kaare Skevik jr. bøkene «Rich dad - kunnskapen du trenger for å bli rik!» og «Cashflow - er du lei av å leve fra lønning til lønning?» av den amerikanske forfatteren og investoren Robert Kiyosaki, og Skevik bestemte seg sporenstreks for å gjenoppta «Jakten på millionene». Nå vil Skevik uke for uke følge Kiyosakis suksessoppskrift ispedd råd fra norske investorer, finansfolk og analytikere, og... da ligger muligens alt til rette for en suksess?

Da jeg i fjor sommer avsluttet «Jakten på millionene», la jeg serien på is og regnet meg ferdig med den én gang for alle. Jeg fortsatte mine daglige gjøremål. Mailene fra fornøyde lesere fortsatte imidlertid å strømme på, og mange lurte på om jeg kom til å fortsette serien. Det kom også endel telefoner og tekstmeldinger fra fornøyde folk, og jeg ble gjentatte ganger stanset på super´n av lesere som gjenkjente meg og som hadde fulgt serien. Jeg ble sogar oppringt av konkurrerende aviser med forespørsel om de kunne overta «Jakten på millionene»! Noe Redaktør Berg selvsagt nedla veto om.

Men selv om alle disse tilbakemeldingen varmet, ønsket jeg fortsatt å la serien ligge død og begravd. Helt til en mail tilfeldigvis deiset ned i mailboksen min.

En pressemelding fra forlaget Pantagruel annonserte bøkene «Rich dad Poor dad» og «Cashflow» av den amerikanske forfatteren Robert T. Kiyosaki.

Begge bøkene handler om det å bli investor og det å lykkes. Jeg opplevde straks mailen som et «tegn fra oven», og bevende bestilte jeg begge bøkene fra forlaget.

Etter hvert som jeg leste ble jeg fullstendig bergtatt og hekta. Jeg innså at dette nok var mer enn tilfeldighetenes spill. For det at en pressemelding for to bøker jeg aldri har hørt om kommer samtidig som så mange lesere ønsker at jeg skal fortsette serien, det ... det ble rett og slett litt for «spooky». Dedikert og engasjert kastet jeg meg ut i det. Igjen.

(Engasjert har jeg nemlig alltid vært når noe har interessert meg. Litt i meste laget vil kanskje enkelte som kjenner meg si og nå er jeg faktisk mer engasjert og dedikert enn jeg har vært på mange år. For bøkene har tent en indre glød i meg, ikke minst fordi forfatteren forteller meg at jeg alt er på vei og at det jeg har gjort så langt i livet mitt er helt i tråd med oppskriften for å lykkes som investor.)

Og budskapet i bøkene, vel, de var egentlig ganske enkle når du drar ut essensen. Kjøp billig - selg dyrt! Og... la pengene jobbe for deg, i stedet for at du jobber for pengene.

Hva er det så med de to bøkene som har bergtatt meg fullstendig? Jo, det er det mest forunderlige. For bøkene er skrevet i et enkelt språk, nesten naivt enkelt og så gjentar forfatteren seg til det kjedsommelige, noe jeg til å begynne med opplevde som svært irriterende. Men etter hvert som jeg fortsetter å lese, skjønner jeg at det er en veloverveid tanke bak den språklige enkelheten. Jeg forstår nemlig hva han ønsker å formidle, han har trengt igjennom hos meg, og alle gjentagelsene blir ikke lenger kjedelige irritasjonsmomenter, men en viktig påminning som gjør at jeg skjerper meg og konsentrerer meg enda mer.

Bøkene gir imidlertid ikke universalsvar på hva man skal investere i og hvordan man skal investere for å lykkes. Derimot gir de en nøktern innføring i hva som skal til for å lykkes som investor, noe som jo passer meg aldeles utmerket. For som forfatteren skriver: «Jeg har i bøkene bevisst valgt å ikke gi konkrete råd om hva man skal investere i, fordi alle menneskers økonomi er forskjellig. Derimot anbefaler jeg å bygge nettverk, bruke fagfolk og rådgivere ut fra eget ståsted og egen økonomi.»

Og jeg har alt knyttet til meg dyktige rådgivere og skal kontakte flere rådgivere etter hvert som serien skrider fram. Men denne gangen skal jeg ikke gi meg i kast med å doble fra uke til uke, men heller følge Kiyosakis råd og ile langsom. For ifølge ham finnes det ingen snarveier til økonomisk suksess, dette er en prosess som tar lang tid og han antyder et sted mellom fem og syv år for å lykkes som investor. Og det er målet mitt nå. Se hvor lang tid man faktisk trenger for å bygge opp en anstendig investorportefølje. Og hvis jeg følger hans råd om fem til syv år og kjører serien like lenge på ABC Nyheter, er jeg jo alt godt i gang med å lykkes.

For med mitt honorar i syv år, er jeg alt millionær, i alle fall på papiret! Tror imidlertid ikke redaktøren er helt klar for den? Eller?

- Berg?

- Herman?

Kanskje best å avvente akkurat den noe, og heller konsentrerer meg om det jeg må gjøre for å lykkes. Nemlig skaffe den nødvendige kapitalen og få pengene til å yngle.

For som Kiyosaki skriver «Å jobbe som investor er møysommelig arbeid som krever innsikt og kunnskap og de to eneste veiene til rask rikdom er å gifte seg til penger eller vinne i lotto». Og siden det første alternativet ikke er videre aktuelt og sjansene for å vinne i lotto er minimale, velger jeg hardt og møysommelig arbeid.

En av Kiyosakis anbefalinger er å skaffe seg royalties. Da yngler nemlig pengene av seg selv, litt avhengig av salg og omsetning. Og jeg velger å starte med dette rådet. Gå for royalties. Da har jeg nemlig i tillegg fulgt flere andre av hans råd. Det å jobbe med noe jeg har kunnskap om, en arbeidsoppgave hvor også tiden strekker til og hvor risikoen er minst mulig.

Og siden litt av hensikten med den nye serien er å starte på skrætsj, gjør jeg da følgende valg. I mitt andre forsøk som investor starter jeg med å utgi den forrige serien av «Jakten på millionene» som bok på eget forlag. Jeg har jobbet flere år i bokbransjen og vil nå bruke denne erfaringen til å skaffe meg startkapitalen. Jeg er imidlertid fullstendig klar over at jeg nå begir meg ut på en slagmark hvor jeg skal kjempe om plass i hyllene til rundt 450 bokhandlere og konkurrere med flere tusen andre titler, så jeg velger et nøkternt førsteopplag. 500 eksemplarer.

For å nå dette målet må jeg lage en god markedsplan som omfatter så vel innsalg til butikkene og bokkjedene sentralt som mediene. Jeg vil selvfølgelig også selge boken via serien, noe som muligens vil volde Herr Redaktør Berg endel sjelekvaler. Det får så være. I krig, kjærlighet og investorverdenen er alt tillatt. Eller noe sånt.

Men,... jeg trenger også å nå ut til publikum som ikke leser serien og etter å ha analysert markedet, bestemmer jeg meg for å starte med Trøndelag. Her er definitivt mine muligheter størst og det er antagelig her jeg vil få mest mediedekning. Håper jeg i alle fall. Og etter å ha sjekket med venner i bokbransjen setter jeg utsalgsprisen til NOK 199,00 og velger å dekke porto for leserne som kjøper boken via serien og tilbyr bokhandlerne en rabatt på 35 prosent. Da vil jeg sitte igjen med NOK 172,00 på bøkene som selges via «Jakten på millionene» og NOK 118,35 per bok fra bokhandlerne etter at utgifter som porto og emballasje er betalt.

Jeg kalkulerer videre med å selge 100 bøker via serien og 400 til bokhandlerne, noe som vil gi meg en samlet inntekt og startkapital på NOK 64 540,00 minus trykking av boken på NOK 8.750,00, altså NOK 55.790,00. Som så skal yngle de neste ukene. Og hvilke valg jeg da gjør, vil avhenge av salget. For er interessen for boken stor, og jeg får bra mediedekning, vil jeg mest sannsynlig reinvestere noe av pengene i et nytt opplag. Hvis ikke vil jeg ta en lang og alvorlig prat med mine rådgivere. Men det må jeg altså avvente.

Jeg er imidlertid forberedt på at jeg faktisk kan mislykkes. At ikke en kjeft vil kjøpe boken og at prosjektet blir en gedigen fiasko hvor jeg i tillegg havner på minussiden på grunn av store telefonutgifter. Men om jeg ikke lykkes på første forsøk, er egentlig ikke det noen stor krise. For også Herr Kiyosaki har opplevd fiaskoer. Faktisk opptil flere ganger før han oppnådde suksess og i en periode var han og kona så fattige og blakke at de bodde i bilen. Men ingen av de to ønsket å bli lønnsslaver og begge trodde på en framtidig suksess som investorer, noe som jo viste seg å være svært så fornuftig. Og som han skriver. «Det er ingen som blir rike uten å ha opplevd fiasko. For det er av feilene man lærer, ikke av suksessene».

Og sånt sett ligger jeg jo bra an, siden jeg også har startet et par bedrifter som overhodet ikke har gjort suksess, heller tvert i mot. Men som Kiyosaki har jeg lært av feilene, selv om de der og da opplevdes som sviende nederlag, svært ubehagelige og til dels pinlige.

Det er imidlertid en stor trøst å lese at de fleste som lykkes innenfor finans har opptil mange fiaskoer bak seg og hva sa ikke den profilerte norske investoren Christian Vennerød til Dagbladet i 2000? Jo: «Hvis du anser deg som forretningsmann og aldri har vært involvert i en konkurs, har du enten hatt kjempeflaks eller så er du feig. Jeg har gått på trynet med en av femten satsinger. Det synes jeg er bra. Null konkurser hadde vært for feigt. Kanskje én er litt pysete det også».

Nå håper jeg jo at prosjektene og investeringene mine ikke ender i skifteretten, men at jeg vil lykkes, og med en begrenset spredning av midlene vil jeg ha såpass kontroll på de enkelte prosjektene at jeg skal klare å ro dem i havn og da forhåpentligvis med en positiv balanse i regnskapet.

Loddet er igjen kastet, og jeg går utvilsomt en svært spennende uke i møte. Men engstelig, ja! Jeg kunne neppe valgt verre tidspunkt for boklanseringen siden det er på høsten man selger mest bøker her til lands. Men,... jeg ser jo at tidspunktet for utgivelsen også kan ha sine fordeler. For nå har jeg liten konkurranse i forhold til andre bokutgivelser og kan da ha skaffet meg et fortrinn.

Uansett, det å bli investor er et hasardiøst sjansespill som kan slå begge veier og det er bare å kaste seg ut i det. For som det jo heter i sangen:

«When the Going Gets Tough, the Tough Get Going»!

Og hvis DU har lyst til å kjøpe boken «Jakten på millionene», kan du sende en mail med bestillingen hvor du skriver antall og adresse hvor boken/bøkene skal sendes. Da har du boken/bøkene innen cirka to uker. Pris er NOK 199,00 inklusive porto, giro følger vedlagt.

Her er mailadressen: millioner@abcnyheter.no

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus