Meny

Nå stopper det opp

Illustrasjonsfoto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeidsmarkedet i Norge går fortsatt så det suser, og det er fremdeles stor tilgang på ledige stillinger. Men nå ser det ut til at toppen kan være nådd.

Ferske tall fra Rubrikk.no viser at antall nye utlyste stillingsannonser i perioden mars-april har gått ned med over 20 prosent.

- Dette kan være et signal om at antall ledige stillinger på markedet er i ferd med å avta, og at arbeidsmarkedet dermed blir tøffere fremover. Fra toppen på over 50.000 stillingsannonser er det nå i underkant av 40.000, sier Rubrikk.no-gründer Adil Osmani til DN.no.

Rubrikk.no er landets eneste søkemotor som søker gjennom alle ledige stillinger og rubrikkannonser på arbeidsmarkedet i Norge.

Foruroligende tegn

Også i NAV ser man visse foruroligende tegn som varsler om dårligere tider.

- Nå skal det først sies at det totale arbeidsmarkedet fortsatt er veldig godt, og vi ser at det fortsatt er et stort udekket behov for arbeidskraft. Men det er tegn til at vi står foran et konjunkturomslag, sier Stein Langeland, seksjonsleder i NAV, til DN.no.

Han peker på følgende tendenser:

Redusert stillingstilgang innen bygg og anlegg

Noe redusert tilgang på stillinger innen industrien

Redusert ordretilgang innen eksportnæringene

- At det nå begynner å bli færre ledige stillinger innen bygg- og anleggsbransjen henger først og fremst sammen med igangsetting av færre boligprosjekter. Industrien er også en konjunkturavhengig bransje, forklarer Langeland.

Les mer her:
Dropper boligprosjekter
Salget av nye boliger halvert
Bråstopp for nye boliger

Venter omslag
Den sesongkorrigerte ledigheten har økt noe innen bygg og anlegg i det siste, mens den har flatet ut i industrien. Dette er nå tendensen etter at arbeidsledigheten har falt i lengre tid.

Stein Langeland i NAV venter at tegnene til konjunkturomslaget vil bli tydeligere utover høsten.

- Foreløpig viser vår stillingsstatistikk en liten nedgang, men den er ikke stor når vi ser på de sesongkorrigerte tallene. De tegnene vi ser er likevel så klare at det er liten tvil om at vi går mot et konjunkturomslag, bemerker Langeland overfor DN.no.

Ute i næring

slivet begynner nervøsiteten å gjøre seg gjeldende. Finansuroen får bedrifter til å vegre seg mot å ansette flere.

Slik skriver du jobbsøknad

Slik skriver du CV

Forbereder seg på røffe tider

- Vi er mer forsiktige på ansettelsessiden. Vi er forberedt på et røffere marked, og er mer selektive når det gjelder rekruttering. Det er dumt og naivt å ikke være forberedt på dårligere tider. Jeg tror det er tøffere om et år enn det er nå, sa Software Innovation-sjef Frode Haugli nylig.

Les: - Blir tøffere om ett år

Er du nyutdannet? Her er NAVS ferske oversikt over yrker der jobbmulighetene er aller best:

Ingeniører

Realister

IKT-konsulenter

Økonomer

Leger

Sykepleiere

Psykologer

Siviløkonomer

Politi

Førskolelærere

Beregninger fra NAV viser at det mest sannsynlig vil komme et omslag på arbeidsmarkedet mot slutten av året, men selv om omslaget skulle komme vil det fremdeles være gode tider for nyutdannede. Eldrebølgen som er i vente gjør at store grupper eldre yrkesaktive går ut i pensjon og må erstattes.

Les mer om arbeidsmarkedet på DN.no/karriere

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus