Staten saksøker StatoilHydro

Staten saksøker StatoilHydro
Staten saksøker StatoilHydro
Artikkelen fortsetter under annonsen

Staten stevner StatoilHydro med et milliardkrav i forbindelse med Kårstø-utbyggingen og Åsgard-utbyggingen i 1997-2000. StatoilHydro avviser kravet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Beløpets størrelse gjør at vi velger å gå ut med en børsmelding, sier Rannveig Stangeland, informasjonsdirektør i StatoilHydro til DN Energi.

Oljeselskapene Norsk Agip og Fortum - som i dag heter Eni - og Total tok i 2000 ut voldgiftssøksmål mot StatoilHydro med påstand om at de var blitt avkrevd et for høyt beløp knyttet til Kårstø-utbyggingen.

Inngikk avtale Staten - som eier store andeler på sokkelen gjennom SDØE-andelen- fikk som eier en erklæring fra Statoil om behandling av et eventuelt senere tilsvarende krav fra statens side.

- Det ble opplyst i prospektet før børsnoteringen av Statoil at det kunne komme krav fra andre parter, sier Stangeland til DN.no.

Også Total trakk senere voldgiftssøksmålet mot en tilsvarende erklæring.

Agip og Fortum derimot inngikk februar 2002 en avtale med StatoilHydro om videreutvikling av felt i Norskehavet, og en harmonisering av eierandeler på Haltenbanken der de to selskapene også gikk inn om eiere i Mikkel-lisensen. Samtidig trakk de også voldgiftssøksmålet. Dette la til rette for utbygging av Mikkel med tilknytning og prosessering på Åsgard. I 2004 ble det oppnådd tilsvarende enighet med Total.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Milliardkrav Nå krever også Staten et tilsvarende oppgjør fra StatoilHydro. Staten krever å motta verdier tilsvarende en eierandel på 46,95 prosent i Mikkel-lisensene 092 og 121 (og Mikkel Unit) mot betaling av 660 millioner kroner, samt netto avkastning fra disse eierandelene i perioden 2002 fram til 31. desember 2007.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge staten hadde eierandelene per 1. januar 2006 en verdi på 4,8 milliarder kroner før skatt, et beløp som ifølge stevningen skal verdijusteres til 1. januar 2008. StatoilHydro har foreløpig anslått netto avkastning i perioden 2002 fram til 31. desember 2007 til cirka syv milliarder kroner før skatt.

Subsidiært krever staten i stevningen et oppgjør på 1.095 millioner kroner med tillegg av fem prosent rente fra 1. januar 2006.

Avklaring i 2009 Første instans for søksmålet er Stavanger Tingrett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi forventer at det vil være ferdig i løpet av 2009. Og så er det en eventuell ankeprosess, sier Stangeland til DN.no.

- Staten eier en majoritet av StatoilHydro. Kunne denne saken vært løst på annen måte?

- Jeg bare konstaterer at det nå er kommet en stevning fra staten, og vil ikke spekulere mer i det, sier hun.

Hevdet at Statoil feilførte Bakgrunnen for krangelen er at Åsgard-eierne måtte ta investeringene i oppgraderingen av Kårstø-anlegget. Dette arbeidet sprakk med syv milliarder kroner av de totalt 18 milliarder som hele Åsgard/Kårstø ble dyrere enn budsjettert.

Våren 1999 varslet italienske Agip, franske Total/Fina og finske Fortum et krav mot Statoil på omkring 1,5 milliarder kroner.

Dette var penger de tre selskapene mener Statoil har ført feil, eller det er fakturaer på arbeid som partnerne ikke hadde godkjent for oppgraderingen av gassbehandlingsanlegget på Kårstø. I tillegg varslet selskapene at de kunne komme til å stevne Statoil for å ha misskjøttet operatøroppgaven for prosjektet.

Les også:

Oljeprisen raser

Utelukker ingenting om oljeprisen