Gjedrem er «snille-Svein» i forhold til disse

Hans Olav Karde i Sparebanken Nord-Norge, Stein Klakegg i Sparebanken Vest og Lárus Welding i Glitnir. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk/Scanpix, Erlend Haukeland, Pontus Höök
Hans Olav Karde i Sparebanken Nord-Norge, Stein Klakegg i Sparebanken Vest og Lárus Welding i Glitnir. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk/Scanpix, Erlend Haukeland, Pontus Höök
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges største banker har i det stille tatt tre ekstra «Gjedremer». Uten pressekonferanse. Uten mediestorm. Her er renteverstingene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I forrige uke fikk både finansminister Kristin Halvorsen og sentralbanksjef Svein Gjedrem så hatten passer etter at styringsrenten ble hevet til 5,5 prosent.

Gir Kristin Halvorsen skylden

Statistikk Norsk Familieøkonomi har utarbeidet for DN.no, viser at bankene selv har sørget for å øke boliglånsrenten langt utover økningen i styringsrenten.

I januar 2007 var gjennomsnittlig differanse mellom styringsrenten og lånerenten til kundene 0,73 prosentpoeng (grå søyler). I april i år hadde bankene økt påslaget til det dobbelte i snitt, 1,46 prosentpoeng (blå søyler). Kilde: Norsk Familieøkonomi.I januar 2007 var gjennomsnittlig differanse mellom styringsrenten og lånerenten til kundene 0,73 prosentpoeng (grå søyler). I april i år hadde bankene økt påslaget til det dobbelte i snitt, 1,46 prosentpoeng (blå søyler). Kilde: Norsk Familieøkonomi.

I januar 2007 lå utlånsrenten i de største norske bankene i gjennomsnitt 0,73 prosentpoeng over styringsrenten. Nå, 15 måneder senere, er nå den såkalte utlånsmarginen doblet, til 1,46 prosentpoeng.

Sagt med andre ord: Norske banker har i praksis foretatt tre rentehevninger på 0,25 prosentpoeng ekstra, ut over rentehevningene til sentralbanken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Kundene får blø

Av de 15 bankene som DN.no har sett på, har samtlige økt utlånsrenten mer enn Norges Bank har satt opp styringsrenten. Akkurat det må sees i lys av at den internasjonale finanskrisen har gjort at bankene selv må betale langt større «forsikringspremie» på pengene de låner av hverandre.

Men det er store forskjeller. Og hvem som har vært ivrigst til å sende ut brev om rentehevninger er det ingen tvil om.

- Glitnir utpeker seg som den verste. De har satt opp renten hele 1,12 prosent mer enn styringsrenten. Det har selvsagt sammenheng med den situasjonen som islandske banker er i nå. Lånekundene må blø for at Glitnir selv må betale dyrt for pengene i markedet, sier seniorrådgiver Gisle Høyland i Norsk Familieøkonomi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter Glitnir er det kundene i Sparebanken Vest og Sparebanken Nord-Norge som har måttet tåle størst økning i de månedlige utgiftene til betjening av boliglån.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra best til dårligst

Det hører med i bildet at verstingen Glitnir i utgangspunktet var en av bankene med lavest utlånsmargin, med en differanse mellom styringsrenten og utlånsrenten på bare 0,61 prosent i januar i fjor.

Men siden den gang har renten blitt satt opp hele 2,87 prosentpoeng, noe som har gjort den samme banken dyrest på DN.nos oversikt.

Se hele oversikten over hvordan renten i de 15 bankene har utviklet seg siste 15 måneder:
Så mye har bankene økt renten

For de som for et drøyt år siden valgte Glitnir på grunn av deres gunstige utlånsbetingelser, kan det derfor være grunn til å revurdere kundeforholdet nå.

- Forholdet mellom bankene har endret seg vesentlig, og det gir også store muligheter for den oppmerksomme kunden til å spare betydelige beløp ved skifte av bank, sier Høyland.

Minst renteøkning

Mens banksjefen i Glitnir har gått sentralbanksjefen en høy gang hva renteøkninger angår, er det kundene i Sparebanken Øst som har merket minst til rentehevningene. Her er renten "bare" blitt satt opp 0,46 prosentpoeng mer enn styringsrenten i perioden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyland vet ikke hvorfor denne banken har holdt seg mer i skinnet enn andre.

- Men banker som har betydelige innskudd fra kundene blør mindre når prisen på penger i markedet går opp, trekker han frem som en mulig forklaring.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Billigst over tid

Når alt kommer til alt er det renten du faktisk må betale i gjennomsnitt over tid som er avgjørende for din privatøkonomi, ikke bare hvem som setter opp renten først eller fortest.

Og her er det en gammel traver som nok en gang utmerker seg i statistikken. I snitt i perioden er det ingen som matcher Voss Sparebank. Den lille lokalbanken på Vestlandet hadde lavest rente i januar 2007 med 3,99 prosent, og har fortsatt lavest rente med 6,29 prosent, selv om Sparebanken Østlandet har satt opp renten mindre enn Voss Sparebank i perioden.

Er din bank blant de 15 DN.no har gått etter i sømmene? Sjekk her: Så mye har bankene økt renten

Realterte saker:

Varsler boligrente på 8,5 prosent

Slik krymper du boligrenten

Slik blir renten i 2009

Gir Kristin Halvorsen skylden

- Uttrykk for en sytekultur