- Har begått klare overtramp

- Har begått klare overtramp
- Har begått klare overtramp
Artikkelen fortsetter under annonsen

- NRK-journalistene har begått klare overtramp i reportasjen om salget av F-5-jagerfly, mener Luftforsvaret. De har klagd prestisjeprogrammet «Brennpunkt» inn for PFU. - Grei sak å forsvare, mener jou

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

NRK «Brennpunkt» kunne i januar avsløre at norske myndigheter solgte 15 jagerfly til en privatmann. Nå har Luftforsvaret klagd saken inn for PFU. Foto: Forsvarets mediesenterNRK «Brennpunkt» kunne i januar avsløre at norske myndigheter solgte 15 jagerfly til en privatmann. Nå har Luftforsvaret klagd saken inn for PFU. Foto: Forsvarets mediesenter

I slutten av januar kunne NRKs høyt respekterte program «Brennpunkt» avsløre at Forsvaret solgte 15 jagerfly av typen F-5 til en privatperson - den svært pengesterke og noe eksentriske nordamerikaneren Ross Perot jr.

Nå vil Luftforsvaret ha en vurdering av NRK-journalistenes framferd i Pressens faglige utvalg (PFU).

- Vi vil at de skal vurdere to forhold; bruken av skjult mikrofon og framstillingen av at oberst Inge Kampenes skulle ha noe å skjule, sier major Jannicke Gerner Bjerkås som er kommunikasjonssjef i Luftforsvaret, til ABC Nyheter.

I sin klage viser Luftforsvaret til at premissene var klare for at «Brennpunkt» sitt tv-team skulle få filme de eldre F-5-flyene som sto parkerte på Rygge flystasjon. Hvis Luftforsvarets folk hadde mulighet skulle de kun svare på tekniske forhold, mens alle spørsmål om selve salget av flyene skulle rettes til de deler av Forsvaret som sto for dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en epost til Forsvaret bekrefter NRKs Tarjei Leer-Salvesen at de ikke skal «belemre» de ansatte på Rygge med spørsmål om «salget, prosessen rundt og det politiske».

Leer-Salvesen var ikke blitt informert om PFU-klagen da ABC Nyheter ba om kommentar fredag ettermiddag:

- Jeg vil avvise at vi har brukt skjult mikrofon. Da opptaket ble gjort var det med kamera og åpen mikrofon, sier Leer-Salvesen som ikke selv var til stede da opptaket ble gjort på Rygge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette skulle være en grei sak å svare på i forhold til PFU, mener han.

I Luftforsvarets klage heter det derimot at presseoffiseren, kaptein Stian Roen, avslo å stille til intervju fordi han ikke kjente til sakskomplekset, og at «Journalisten opplyste ikke på noe tidspunkt at kaptein Roen da var i en intervjusituasjon, og at samtalen ble tatt opp ved bruk av skjult mikrofon».

Artikkelen fortsetter under annonsen

I pressens eget regelverk, den såkalte Vær Varsom-plakaten, advares det blant annet mot bruken av skjult opptak, hvis det ikke er «eneste mulighet for å avdekke forhold av vesentlig samfunnsmessig betydning».

I tillegg mener Luftforsvaret at et intervju med oberst Inge Kampenes også bryter mot pressens eget regelverk. Også her skal det ha vært avtalt på forhånd at obersten kun skulle svare på spørsmål om flyenes tekniske stand og operative forhold, men han blir likevel spurt om salget.

Likevel forsøker obersten å svare på spørsmålene og Luftforsvaret mener NRK gjør et poeng ut av han ikke kan svare på alt, og at «det ble fremstilt som om han prøvde å holde noe skjult».

- Vi vil markere at dette er en uakseptabel oppførsel fra media, og vi vil gjerne ha en vurdering av NRKs framferd, sier major Bjerkås.

NRKs journalist Renie Thorleifsson sier at hun ikke har sett klagen. Hun vil derfor heller kommentere saken.