Setter opp renten - igjen

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges Bank satte onsdag opp styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 5,50 prosent. Se hva renteendringen koster deg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som ventet valgte Norges Bank i dag å øke renten med et kvart prosentpoeng, slik at styringsrenten nå er 5,50 prosent.

Dermed fikk «alle» ekspertene rett.

Styringsrenten er nå 3,75 prosentpoeng høyere enn for fire år siden, da den var nede på rekordlave 1,75 prosent. Siden da har renten økt hele 15 ganger.

Har du to millioner i lån, koster det siste rentehoppet 5.000 kroner mer hvert år, hvis din bank følger Norges Banks eksempel. Etter rentefradag betyr det en ekstrautgift på 3.600 kroner.

Sjekk hva renteendringen koster deg: Her er renteendrings-kalkulatoren

Andre nyttige kalkulatorer:

· Sjekk hva boligen din er verdt

· Eie eller leie? Regn ut her:

· Hvor mye kan du låne?

Bør ligge på 5-6 prosent

- Inflasjonen er på vei opp. Ulike mål for prisstigningen viser litt forskjellig utvikling, men samlet er den underliggende inflasjonen nær 2,5 prosent, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Strategien som fremkommer i pengepolitisk rapport 1/08 er at styringsrenten bør ligge i intervallet 5-6 prosent i perioden frem mot neste rapport, som legges frem 25. juni, med mindre norsk økonomi blir utsatt for store forstyrrelser.

- Ny informasjon siden forrige rentemøte gir samlet ikke grunnlag for å avvike fra denne strategien. Høyere rente bidrar til at kapasitetsutnyttingen etter hvert kan avta, slik at inflasjonen ikke blir for høy, sier Jan F. Qvigstad.

Andre faktorer Sentralbanken la vekt på er et stramt arbeidsmarked, samt signalene fra årets lønnsoppgjør. I tillegg har prisutviklingen på boliger snudd. Høy oljepris og en styrket krone er også med i regnestykket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- På den andre siden er amerikansk økonomi svak. Uroen i finansmarkedene varer ved, og utviklingen i verdensøkonomien kan komme til å bli svakere enn tidligere antatt, heter det videre i pressemeldingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lite spenning

Renteeksperter DinSide har snakket med, ventet altså enstemmig at renten ville gå opp. Selv om ikke alle var enige i at dette var det riktige å gjøre.

På den ene siden taler høy inflasjon, både den innenlandske og globale inflasjonen for, at renten skal opp. Veksten i økonomien er også fremdeles høy, og Norge ender sannsynligvis på en lønnsvekst på cirka seks prosent, noe som heller ikke er i den lave enden.

På den andre siden er utenlandsk økonomi, og da spesielt den amerikanske, i ulage. De fleste ekspertene er enige i at USA er inne i en resesjonsperiode - og det er altså noe som også påvirker oss i lille Norge.

Næringslivets Hovedorganisasjon påpeker blant annet at en ytterligere renteøkning vil bety milliardtap for konkurranseutsatte norske bedrifter. De mener at pengemarkedsrenten allerede har gått så mye opp, at flere renteøkninger er unødvendige.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med dagens beslutning er det klokkeklart at Gjedrem ikke anser de utenlandske forholdene som alvorlige nok, til å unnlate å øke renten.

Sjeføkonom i First Securities, Harald Magnus Andreassen, mener imidlertid ikke at man kan snakke om at det er et «høyt rentenivå» i Norge nå.

- Ifølge Norges Bank er et nøytralt rentenivå rundt fem prosent. En ideell rente ligger på fem prosent, altså på cirka seks prosent for utlån fra bankene. Og kommer renten ned, så er det fordi det er noe galt i økonomien, sier han til DinSide.

Fremtidsutsikter

I forhold til rentens fremtidsutsikter, er ekspertene ikke helt samkjørte.

Ifølge First Securities kan vi risikere enda en renteoppgang i juni måned, men dette vil avhenge av pengemarkedsrenten. Handelsbanken mener at en eventuell ytterligere økning først vil komme i september, mens Statistisk Sentralbyrå ikke mener at det bør skje mer i 2008. NHO mener heller ikke at renten skal ytterligere opp.