Din feil at renten øker?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har høy lønnsvekst innflytelse på at renten fortsatt øker?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Økonomi

Les mer om økonomi i ABC Nyheter.

For norske gjeldsslaver er det dommedag cirka hver 6. uke. Og slik er det i dag også. For i ettermiddag vil Norges Bank avgjøre hva som vil skje med styringsrenten.

Over hele linjen meldes det om at renten skal økes med 0,25 prosentpoeng. Selv om ikke alle synes at det er lurt.

Om renten settes opp, vil den komme opp på 5,50 prosent, noe som er 3,75 prosentpoeng høyere enn det den var i mars 2004, altså for fire år siden. Renten vil da ha økt 15 ganger siden den gang.

Se hvor mye du bør kreve

Ikke siste gang?

- Vi venter at renten økes med 0,25 prosentpoeng. Norges Bank har en rentebane, eller en strategi, som innebærer at renten skal økes 1-2 ganger i 2. kvartal, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i First Securities.

Dette skyldes, ifølge Andreassen, at inflasjonen er blitt høyere enn tidligere antatt, at det er sterk vekst i norsk økonomi, og at man er mindre bekymret for en katastrofe i verdensøkonomien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Og spørsmålet er så om det kommer ytterligere en renteøkning i juni. Det er bare de høye pengemarkedsrentene som taler mot at dette skulle skje, sier han.

Slik Andreassen i First Securities ser det, er det i dag minimum 50 prosents sannsynlighet for at det også vil komme en renteøkning i juni, men denne er altså avhengig av hvordan pengemarkedsrenten utvikler seg.

Han mener heller ikke at man kan snakke om at det er et «høyt rentenivå» i Norge nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ifølge Norges Bank er et nøytralt rentenivå rundt fem prosent. En ideell rente ligger på fem prosent, altså på cirka seks prosent for utlån fra bankene. Og kommer renten ned, så er det fordi det er noe galt i økonomien.

Han mener at norske låntakere bør være klar over at dagens rentenivå ikke er «høyt».

- Alle som tar opp lån, må kunne tåle en rente på minimum åtte prosent, uten at det føles ubehagelig. Ellers har de lånt for mye, sier sjeføkonomen i First Securities.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Er årets lønnsoppgjør med på å dra opp renten?

- Vi har fått høyere renter på grunn av lønnsveksten, men årets lønnsoppgjør, som ser ut til å bli på rundt seks prosent, er ikke et påskudd for å øke renten ytterligere, avslutter han.

Lønnsvekst som ventet

Også Handelsbanken er sikre på at renten skal opp i dag.

- Begrunnelsen er veldig enkel, for Norges Bank har sagt at de vil heve renten, sier Knut Anton Mork, sjeføkonom i Handelsbanken, og legger til:

- Bakgrunnen er nye inflasjonskrefter. I tillegg til innenlandsk inflasjon, er det nå også høyere global inflasjon, blant annet på industrivarer fra lavkostnadsland.

Om denne rentehevingen kommer, kan den på et senere tidspunkt bli reversert. Men ellers venter vi ikke noen ytterligere rentekutt. Mork påpeker at det kan komme ytterligere en renteøkning fra Norges Bank i 2008, og at denne da antakelig vil komme i september.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Om denne rentehevingen kommer, kan den på et senere tidspunkt bli reversert. Men ellers venter vi ikke noen ytterligere rentekutt, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Handelsbanken venter også at lønnsoppgjøret for 2008 vil bli på cirka seks prosent.

- Norges Bank har allerede lagt denne lønnsveksten til grunn, og dette er da tatt hensyn til i rentefastsettelsen, avslutter Mork.

SSB-skepsis

Statistisk Sentralbyrå (SSB) er imidlertid skeptiske til at renten økes.

- I våre prognoser fra 19. februar trodde vi at rentetoppen var nådd for denne gang. Bakgrunnen for dette var at internasjonal økonomi er i nedgang. Nedgangen påvirker også norsk økonomi, og ser vi fremover ligger det an til lavere vekst også i Norge, ikke minst på grunn av at den økte rentedifferansen ovenfor utlandet. Dessuten har bankenes utlånsrente økt betydelig mer enn styringsrenten, og siden det er bankenes utlånsrente som i hovedsak påvirker innenlands etterspørsel, er det den rentesatsen Norges Bank bør søke å regulere, sier Roger Bjørnstad, forskningsleder i SSB, og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg kan ikke se at norsk økonomi har blitt vesentlig annerledes enn det vi trodde i februar, men jeg registrerer at alle forventer ytterligere økning i renten på rentemøtet onsdag fordi Norges Bank selv har varslet dette. Vi oppdaterer ikke våre prognoser før 29. mai.

På sikt mener imidlertid SSB at renten skal både ned og opp.

- I februar la vi til grunn at Norges Bank holder renten uendret frem til årsskiftet 2008/2009, og så reduserer styringsrenten gradvis ned til 4,5 prosent høsten 2009, før den settes gradvis opp igjen i oppgangskonjunkturen frem til 2011, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil årets lønnsvekst ha innvirkning på hvor høy rente vi får?

- Lønnsveksten ble i februar anslått til seks prosent for i år. Lønnsveksten vi opplever i år er i stor grad et signal om konjunkturene vi har bak oss. Norges Bank skal styre inflasjonen fremover i tid. Da må renta settes ut fra forventet utvikling i konjunkturene i fremtiden. Årets lønnsvekst trenger derfor ikke bety veldig mye for rentesettingen fremover, den er mer et signal om hvor god rentesettingen har vært, avslutter forskningslederen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Finn billigste lån

Så mye kan du låne

Feil å øke renten

Næringslivets Hovedorganisasjon mener at det er feilaktig av Norges Bank å øke renten.

- Den internasjonale finanskrisen har allerede gjort bremsejobben. Bankenes utlånsrente er uvanlig mye høyere enn Norges Banks styringsrente. Derfor er det unødvendig for Norges Bank å øke renten onsdag med en kvart prosent, skriver NHO i en pressemelding.

Det er spesielt situasjonen for norske bedrifter, som gjør NHO bekymret.

- Begrunnelsen for en eventuell norsk renteøkning er svekket av et moderat lønnsoppgjør på godt under seks prosent - og en markedsrente på godt over seks prosent. En ny renteøkning gjør den norske kronen altfor sterk i en periode der mange norske bedrifter allerede sliter med en dollarkurs ned mot 4-tallet, sier NHOs sjeføkonom Tor Steig.

NHO mener at økt rentedifferanse mot utlandet påfører konkurranseutsatte norske bedrifter tap i milliardklassen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjekk hva boligen din er verdt

Også utenlandske banker har øynene rettet mot Norge i dag. For tirsdag annonserte den danske banken, Jyske Bank, at også de venter norsk renteoppgang i dag. De er imidlertid optimistiske i forhold til fremtidige økninger:

Våre økonomer vurderer at Norges Bank hever renten med 25 basispoeng i forbindelse med møtet onsdag. Men at man heretter vil signalere at vi nærmer oss enden på rekken av renteøkninger, skriver Jyske Bank i en pressemelding.

De med store lån har i det minste lov å håpe at dette er enden på rentespiralen...