Salget av nye boliger stuper

Nyboligmarkedet fortsetter den dramatiske utviklingen. Igangsettingen er nesten halvert i løpet av ett kvartal.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Salget av nye boliger stuper med 33,9 prosent i forhold til samme kvartal ifjor, viser en ny kvartalsrapport fra Boligprodusentenes Forening, som ble lagt frem tirsdag.

- Dette kvartalet er det svakeste resultatet vi har målt siden denne kartleggingen ble etablert i 1999, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening til DN.no.

Tallet er enda svakere enn utviklingen i fjerde kvartal, da boligsalget falt 30,4 prosent. Utviklingen fra fjerde kvartal til første kvartal er også dramatisk. Salget falt hele 5,8 prosent i denne korte perioden.

- Det er bra at salget går ned, fordi det viser at tilbudet er i ferd med å tilpasse seg etterspørselen, sier seniorkonsulent Jan Høegh i Econ Pöyry til DN.no.

- Markedet er preget av en tilbakeholden og avventende etterspørselsside, skriver partner Bjørn M. Birkeland ved Prognosesenteret i den ferske rapporten.

Vi har nå tilbakelagt fem sammenhengende kvartaler med reell nedgang i solgte boligenheter.

Les også: Markedet er søkk borte

Halvering av igangsettingen

Igangsettingen av nye boliger har også bremset helt opp og er 45,6 prosent prosent lavere nå enn i fjerde kvartal, og 32 prosent lavere enn samme kvartal ifjor.

- Det er viktig at vi ikke får et nytt rentehopp fra sentralbanksjef Svein Gjedrem i morgen. Han har fått ned aktiviteten kraftig. Vi har fått nok medisin, sier Jæger.

Den tidlige påsken kan ha noe av skylden for det sviktende salget.

- I praksis «forsvinner» nesten to uker fra markedet som vi hadde i fjor, skriver Birkeland.

Bransjens ordrereserve er nå 16,3 prosent lavere enn for et år siden.

- Markedet er med andre ord snudd fra sterk optimisme for bare 15 måneder siden, til en situasjon preget av usikkerhet og markant svikt i etterspørselen, heter det i rapporten.

Flere har brent seg i eiendomsmarkedet den siste tiden. Les om noen av skjebnene her:

- Visste ikke hva fellesgjeld var

Kun én av 44 leiligheter solgt i år

Borettslag på kanten av stupet

Ti visninger – null interesse

Mange årsaker

Årsakene er mange og sammensatte.

- Økte byggekostnader, et investormarked som i stor grad realiserer gevinster eller vil ut for å unngå tap og en stagnasjon i prisene i bruktboligmarkedet med et fallende psykologisk klima blant norske boligkjøpere, nevner Birkeland.

Rentehevingene fra Norges Bank bidrar også sterkt.

- En ytterligere renteheving vil sannsynligvis påvirke markedet negativt, det samme vil stor uro i det nasjonale og globale finansmarkedet, mener Prognosesenteret.

Men ikke alle er pessimister på eiendomsmarkedets vegne.

En av Norges fremste økonomer tror på oppgang i boligprisene.

Den opprinnelige korte NTB-meldingen er erstattet med en grundigere artikkel fra vår samarbeidspartner Dn.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus