Gjeldsslaver på livstid

Illustrasjonsfoto: Scanpix.
Illustrasjonsfoto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil ikke følge opp tiltak for å hindre at folk blir gjeldsslaver på livstid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skattemyndighetene vil ikke gjøre det lettere for folk å få vurdert skattesaken sin på nytt.

Gjeldsoffer-Alliansen er skuffet over skattemyndighetene.

Et offentlig skatteutvalg foreslo i fjor tiltak for å forhindre at skatteyter «kommer inn i en ond sirkel, hvor han i ytterste konsekvens kan bli gjeldsslave på livstid.»

Men Skatteetaten fortsetter med sine strenge regler for gjenopptakelse.

Vil ikke opprette gjenopptakelseskommisjon

Bengt Scheldt, leder i Gjeldsoffer-Alliansen, er skuffet over at myndighetene ikke vil gjøre det lettere å få vurdert skattesaker på nytt. Foto: Scanpix.Bengt Scheldt, leder i Gjeldsoffer-Alliansen, er skuffet over at myndighetene ikke vil gjøre det lettere å få vurdert skattesaker på nytt. Foto: Scanpix.

Utvalget ber Skatteetaten revurdere sin holdning og praktisering av gjenopptakelsesreglene.

Skatteetaten har praktisert svært strenge regler for gjenopptakelse av skattesaker, og ifølge Bengt Scheldt i Gjeldsoffer-Alliansen har det vært «tilnærmet umulig» å få vurdert saken sin på nytt.

- Dette er ikke en sak vi arbeider med, svarer seksjonssjef Anita Grini i Skatteetaten på spørsmål om skattemyndighetene vil vurdere en gjenopptakelseskommisjon for skattesaker.

Bengt Scheldt, leder i Gjeldsoffer-Alliansen (GOA) liker dårlig det han hører.

- Dette er skuffende. Både Danmark og Sverige har slike kommisjoner. Nå har vi jo fått ny ordning med selvangivelse, slik at man slipper å levere. Men de menneskene som av ulike grunner har unnlatt å levere selvangivelse tidligere, har blitt skjønnslignet og fullstendig overkjørt av skattemyndighetene. En skatteyter som kan dokumentere feilaktig vedtak burde helt klart fått muligheten til å få vurdert saken på nytt i en gjenopptakelseskommisjon, sier han.

Han understreker samtidig at det etter 2003 ble litt lettere å få ettergitt skattegjeld, da gjeldsordningsloven ble endret, bl.a. etter lobbing av GOA.

- Små muligheter for ettergivelse uten gjeldsordning
Utvalget har bestått av representanter fra Skattedirektoratet, fylkesskattekontor, ligningskontor, skattefogden og kemneren. De skulle se nærmere på etatens håndtering av skattesaker hvor den «skatte- og avgiftspliktige av ulike årsaker ikke er i stand til å ivareta sine interesser».

De leverte sitt arbeid i begynnelsen av 2007, gjennom rapporten «Skatteetatens håndtering av vanskeligstilte skatteytere - forslag til endringer i rutiner, praksis, retningslinjer, regelverk mm»

Blant annet skriver de:
«Det er små muligheter for å få ettergitt skattekrav, og reglene om gjeldsordning praktiseres strengt. Gjennom tvangsinnfordringen avbrytes foreldelsen av kravene, og personer som kommer i skattegjeld risikerer å måtte leve på et eksistensminimum.

Skatteyter kan risikere å komme i en ond sirkel hvor han blir gjeldsslave på livstid.»

Vil ikke si noe konkret
Finansdepartementet ønsker å følge opp anbefalingene i rapporten, men ønsker ikke å være mer konkret enn det.

«Finansdepartementet vil vurdere endringer i retningslinjer gitt av departementet om endring av ligning uten klage, for å markere ønske om en lempeligere behandling av vanskeligstilte skattytere.

Vi venter et innspill fra Skattedirektoratet om dette i løpet av kort tid. Vi vil også ellers samarbeide med Skattedirektoratet når det gjelder deres oppfølging av rapporten for vanskeligstilte skattytere,»
skriver informasjonsrådgiver Kaja Haldorsen i en epost til ABC Nyheter.

Har fått gjennomslag for noe
Blant tiltakene utvalget har fått gjennomslag for, er forslaget om å slippe å levere selvangivelse.

Fra og med i år trenger du ikke levere selvangivelsen hvis du ikke har noen endringer i forhold til den forhåndsutfylte.

- Dette er et godt tiltak, for da slipper man å bli skjønnslignet. Hvis du ikke leverte tidligere, ble du nærmest behandlet som om du hadde vært med i et Nokas-ran. Man risikerte bot på 10.000 kroner fra politiet, bøteregister, skjønnsligning og straffeskatt, sier Bengt Scheldt.