Boligene har krympet 30 prosent

<p>Stadig stigende boligpriser har ført til at nye boliger i gjennomsnitt er blitt nesten 30 prosent mindre i Oslo enn i 2001. Foto: Privatmegleren</p>
Stadig stigende boligpriser har ført til at nye boliger i gjennomsnitt er blitt nesten 30 prosent mindre i Oslo enn i 2001. Foto: Privatmegleren

Men nå kan de rett og slett ikke bli mindre. - Trenden er brutt, sier boliganalytiker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden 2001 har en ny bolig gjennomsnittlig blitt nesten 30 prosent mindre i Oslo Sentrum og Oslo Vest, og cirka 20 prosent mindre i Asker og Bærum, viser tall fra analyseselskapet Econ Pöyry.

- Dette er en voldsom utvikling, sier seniorkonsulent Jan Høegh i Econ Pöyry.

Foto: PrivatmeglerenFoto: Privatmegleren

Han står bak rapporten Econ Nye Boliger, som kommer annen hver måned og gir oversikt over pris- og salgsutviklingen i boligprosjekter på Østlandet.

Se bildeserie: Markedets minste bolig

Har nådd minstemålet

- Boligene har krympet fordi utbyggerne lager det markedet vil ha. Det har stort sett gått unna. Dette er slik jeg ser det en tilpasning til høyere priser, sier Høegh.

Ettersom boligprisene har steget voldsomt i denne perioden, og folk bare har en gitt sum å kjøpe for, får de råd til færre kvadratmetre, resonnerer Høegh.

- I nedre enden er det en grense for hvor smått det kan bygges, hvis du skal ha plass til seng og kjøkken. Og nå greier ikke utbyggerne å bygge mindre, sier Høegh.

Foto: PrivatmeglerenFoto: Privatmegleren

Verre å selge

Når markedet er blitt lunket, blir de små leilighetene verre å selge. Det ene er størrelsen. Det andre er at mange av de små leilighetene er tilknyttet borettslag med små innskudd der felleskostnadene er etter hvert har steget til det doble av hva folk har sett for seg.

Les også:
Borettslag på kanten av stupet

Ny gjeldsbombe truer

Ti visninger - null interesse

- Det er som å fortsatt bo på barnerommet, bortsett fra at de ikke har mor til å lage middag og vaske tøy. Selv om folk skulle få igjen pengene sine, kan man lure på om det er verdt prisen. Mange bor jo dårligere enn de gjorde på barnerommet, sier Høegh.

Reduksjonen i gjennomsnittsareal i Econ Pöyrys statstikk gjelder ikke bare små leiligheter, alle typer boliger er i gjennomsnitt blitt mindre.

Trenden har snudd

De siste tallene tallene tyder på at grensen for hvor små boliger folk aksepterer er nådd.

- Det siste året ser vi en viss oppgang i boligstørrelse, og understreker at trenden kan være brutt. Så man har nok i enkelte tilfeller passert grensen for hvor smått folk orker å bo, sier Høegh.

Leilighet på 12 kvadrat

Eiendomsmegler Espen Skaar i Privatmegleren skal selge det som for tiden er markedets minste bolig. Krypinnet i Nydalen i Oslo er på 12 kvadratmeter, og prislappen er på 797.500 kroner, inkludert fellesgjeld. Det gir en kvadratmeterpris på drøye 66.000 kroner.

Se bildeserie: Markedets minste bolig

- Det folk syntes var smått før, er normalt nå. Noen år tilbake var en toroms på 40 kvadratmeter liten. I dag er det normal størrelse. Måten man har bygget på de siste årene gjør det mer kurant å bo på 40 kvadrat eller 12 kvadrat, for den saks skyld. Så jeg tror ikke bokvaliteten er redusert. En del eldre gårder har for eksempel ekstremt store og uhensiktsmessige soverom. Mange nye leiligheter har åpen kjøkkenløsning, som gjør at man klarer seg med færre kvadrat, sier Skaar.

Han understreker at boligen på størrelse med et soverom er en hybel, og kanskje best egner seg for studenter eller pendlere.

- Dette er en hybelleilighet, som leveres ferdig møblert, med sovesofa, flatskjerm og hvitevarer. Økonomien på en slik leilighet er likviditetsmessig bedre enn å leie, samtidig som man har mulighet for en eventuell verdistigning, sier Skaar.

- En del vil svi fingrene

Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening mener også at markedet har hatt en overetablering av små boliger.

- Det finnes et begrenset antall kjøpere til de minste boligene. En periode skulle alle bygge fireromsleiligheter for markedet over 3-5 millioner kroner. Det førte til overproduksjon, fordi det ikke fantes nok folk med tilstrekkelig egenkapital til å kjøpe dem. Deretter gikk alle utbyggere over til knøttsmå ettroms og toroms leiligheter til en rimelig høy pris. Og nå har det vært overproduksjon av denne typen leiligheter i Oslo-området, sier Jæger.

Fremover tror han det blir større etterspørsel etter mer bokvalitet enn man får i en hybel på denne størrelsen, slik at resalg av knøtteleilighetene blir trøblete.

- De som tror at markedet er villig til å betale mer enn de selv gjorde for slike boliger tar tar totalt feil. Bokvaliteten på disse boligene er for dårlig, sier Jæger.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus