Spår ny renteøkning onsdag

Spår ny renteøkning onsdag
Spår ny renteøkning onsdag

Analytikerne er enige om at det går mot en ny renteøkning onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges Bank varslet allerede i sin pengepolitiske rapport i mars at det trolig kommer en renteøkning på 0,25 prosentpoeng på rentemøtet 23. april.

Det har i tiden etterpå ikke kommet nye opplysninger som tyder på at den varslede renteøkningen ikke kommer. Resultatene av lønnsoppgjøret mellom LO og NHO, tall over gjeldsveksten og forrige ukes tall for prisstigningen vil trolig ikke påvirke renteavgjørelsen.

- Inflasjonen ble omtrent som ventet, hvilket bekrefter at Norges Bank kommer til å heve renten på rentemøtet i april, sier analysesjef Lars Erik Aas i Nordea Markets.

Nyhetsbyrået Reuters har spurt ti makroøkonomer om hva de tror blir utfallet av rentemøtet, og samtlige tror det kommer en renteøkning.

Kan komme flere


Hvis analytikerne får rett vil styringsrenten onsdag komme opp i 5,5 prosent.

Ikke siden mars 2003 har rentenivået vært så høyt i Norge. Det er likevel ikke sikkert at rentetoppen vil være nådd.

Til tross for internasjonal uro, har Norges Bank også varslet at det er 50/50 prosent sjanse for ytterligere en renteøkning til høsten.

- Vi venter at Norges Bank øker rentene på møtet i april, og at utviklingen fremover vil bestemmes av utviklingen i finansmarkedene og hvor kraftig inflasjonen i Norge stiger, sier sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank.

Knut Anton Mork i Handelsbanken utelukker ikke at Norges Bank dropper en ytterligere renteøkning i september, men tror det er en større sjanse for at styringsrenten kommer opp i 5,75 prosent i september.

- Imidlertid er vi ikke skråsikre i vår tro, og gir renteheving i september en sannsynlighet på omkring 55 prosent, skriver Mork i sin analyse.

Allerede i juni?


Sjeføkonom Stein Bruun i SEB Enskilda sier til TDN Finans at prisstigningen synes å være høyere enn det Norges Bank anslår og at det kan gi renteheving både i april og juni.

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea og seniorøkonom Kyrre Amdal i DnB NOR mener imidlertid at Norges Bank etter renteøkningen onsdag er ferdig med renteøkningen i denne omgang. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus