Regjeringen åpner for økt arbeidsinnvandring

Jubler for enklere arbeidsinnvandring

<p>– Vi har i to år jobbet aktivt for å få endret reglene for ekspertinnvandring. Det har vært et meget stort problem for IKT-næringen, sier Per Morten Hoff, generalsekretær i IKT-Norge. Foto: Scanpix</p>
– Vi har i to år jobbet aktivt for å få endret reglene for ekspertinnvandring. Det har vært et meget stort problem for IKT-næringen, sier Per Morten Hoff, generalsekretær i IKT-Norge. Foto: Scanpix

Regjeringen åpner for økt arbeidsinnvandring til Norge fra land utenfor EU. Nå skal det bli opp til bedriftene selv å stå for arbeidsinnvandringen. IKT-Norge kaller avgjørelsen en «lobbyseier».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At bedriftene selv skal stå for arbeidsinnvandringen er hovedgrepet i stortingsmeldingen som arbeidsminister Bjarne Håkon Hanssen fredag legger fram på en pressekonferanse i Kirkenes, melder Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– IKT-Norge har i to år jobbet aktivt for å få endret reglene for ekspertinnvandring. Det har vært et meget

Per Morten Hoff (innfelt), generalsekretær i IKT-Norge gleder seg over de nye reglene for arbeidsinnvandring.Per Morten Hoff (innfelt), generalsekretær i IKT-Norge gleder seg over de nye reglene for arbeidsinnvandring.

stort problem for IKT-næringen at det ofte har tatt flere måneder å få inn sårt tiltrengt arbeidskraft fra utenfor EØS-området, så denne endringen er vi svært tilfredse med, sier Per Morten Hoff, generalsekretær i IKT-Norge.

Arbeidsgivers ansvar

I dag kommer arbeidsinnvandringen i første rekke fra EU-landene. Arbeidsinnvandrere fra andre land må ha arbeids- og oppholdstillatelse for å kunne jobbe i Norge. Den nye ordningen vil innebære at man ikke lenger trenger arbeids- og oppholdstillatelse for å jobbe her i landet. Snart vil det holde at man har en jobb å gå til, og at arbeidsgiveren går god for de nye arbeidsinnvandrerne.

Åpningen skal kun gjelde for arbeidere på faglært nivå eller høyere. Det vil også bli stilt strenge krav til bedriftene.

Sone i Nord-Norge

I tillegg blir det en egen sone i Nord-Norge, hvor det åpnes for arbeidsinnvandring av russere. I dag har fiskeindustrien mulighet til å hente inn russisk arbeidskraft. Det nye nå blir at andre bransjer får tilsvarende mulighet, slik at Nordkalotten blir et nesten fritt arbeidsområde likt dagens frie arbeidsmarked i EU/EØS-området.

Ifølge ANB har SVs stortingsgruppe stilt seg skeptisk til flere av forslagene fra regjeringen, men Bjarne Håkon Hanssen skal likevel ha fått gjennomslag for sitt opplegg.

Ønsker skatteamnesti

IKT-Norge er imidlertid skuffet over at regjeringen ikke går enda lenger for å tiltrekke seg ekspertarbeidskraften, ved for eksempel å åpne for et skatteamnesti for de utenlandske ekspertene. Det har for eksempel gjort i Danmark, der de utenlandske ekspertene slipper å betale mer enn 25 prosent skatt de tre første årene.

– Norge har blitt en taper når det gjelder å tiltrekke seg innvandrere med kompetanse. Det er kunnskapsmedarbeidere vår næring er på jakt etter og de kan i dag velge og vrake i jobber over hele den vestlige verden, påpeker Hoff. (©NTB)

Personvernpolicy