Legger lokk på oberst-kritikk

Foto: Adrian Langset
Foto: Adrian Langset
Artikkelen fortsetter under annonsen

En rapport om økonomiske misligheter begått av en HV-oberst, holdes nå skjult av Forsvarsdepartementet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarsdepartementet (FD) nekter å kommentere en ekstern granskingsrapport som de fikk overlevert i midten av mars. I rapporten ettergås et varsel fra en 50-årig kaptein om økonomiske misligheter begått av en oberst i HV.

Tidligere har opplysningene fra varsleren blitt kontrollert av både Militærpolitiet og Forsvarets interne granskere. Også de ga ham rett på de aller fleste områder, men likevel valgte HV-ledelsen å la obersten fortsette som avdelingsleder.

Som første medium omtalte ABC Nyheter saken i oktober i fjor under overskriften 300.000 for heisatur - Forsvaret betalte.

Etter at Forsvarets egne valgte å «frifinne» obersten ble saken meldt inn via den varslingskanalen som forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen opprettet for et års tid siden. Og nå nærmer det seg en konklusjon på deres gjennomgang av saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter det ABC Nyheter kjenner til skal den nye rapporten, som er ført i pennen av granskere tilknyttet PricewaterhouseCooper (PwC), nok en gang gi kapteinen rett i vurderingene av oberstens pengebruk.

Men FD nekter å opplyse noe om rapportens innhold.

- Vi finner det ikke korrekt å kommentere saken offentlig, sier assisterende departementsråd i FD, Morten Tiller, til ABC Nyheter.

Han vil nå først orientere både kapteinen som varslet og den anklagede obersten om granskningens resultater.

- Varsleren, og den det er varslet om, skal orienteres vedrørende de undersøkelsene som har blitt gjennomført i sakens anledning, sier Tiller i en e-post.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en årrekke skal obersten, som snart går av som leder ved sin avdeling, ha brukt militære kjøretøy privat og også fakturert Forsvaret for uhjemlede øvningstillegg, restaurantregninger og overdådige julebord.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Heller ikke varslerens advokat, Thomas Keiserud ved LOs juridiske avdeling, vil si noe konkret om innholdet, men han bekrefter at hans klient har mottatt en noe bearbeidet versjon av granskningsrapporten

- Men våre reaksjoner på denne skal jeg formidle til Forsvarsstaben og departementet, sier han til ABC Nyheter.

Advokaten er redd for at substansielle kommentarer om innholdet i rapporten kan skade den videre saksgang og hans klients interesser.

Den berørte kapteinen har i lengre tid gått sykemeldt og har fått behandling for de problemene som varslingen har påført ham.

Den 50-årige varsleren var tidligere også venn med obersten. Etter at han satte spørsmålstegn ved sin overordnedes pengebruk, har han følt seg svært dårlig behandlet.

En mulighet som nå må vurderes er en eventuell erstatning for mobbing og trakassering, i hvilken form kapteinen skal få oppreising og hvor stor en eventuell erstatning skal være.

I tillegg må FD og Forsvarsstaben bestemme seg for hvilke konsekvenser rapporten skal få for obersten.