Varsler boligrente på 8,5 prosent

Flere banker varsler nå at de setter opp renten selv om styringsrenten til Norges Bank har vært uendret siden før jul.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg tror renten på boliglån til 60 prosent av lånetakst vil stige til 7,5 prosent. Lån inntil 80 prosent av takst vil øke til 8-8,5 prosent, sier professor Terje Hansen ved Institutt for foretaksøkonomi ved Norges Handelshøyskole (NHH) til Stavanger Aftenblad.

– Historisk sett har boliglånsrenten her i landet ligget på 6 prosent. Når prisstigningen er 2,5 prosent, er et normalt nivå for norske boliglånsrenter mellom 5 og 6 prosent, sier Hansen.

Nå slår imidlertid finanskrisen i USA også inn i det norske bankmarkedet.

– Flere banker, deriblant DNB NOR, har finansiert seg i det internasjonale markedet. Problemer i USA fører til at den marginen som bankene må betale på denne typen lån, har økt, forklarer foretaksøkonomen.

Hansen påpeker at bankene betaler en rente opp mot 7 prosent for disse lånene. Og når innlånskostnadene er så høye, stiger renten til boliglånskundene i Norge. I det internasjonale markedet har alle priser på risiko gått opp. Derfor må banker og finansinstitusjoner som henter penger i dette markedet, betale mer. (©NTB)

Personvernpolicy