Fortsatt store prisforskjeller på strøm

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er fortsatt store forskjeller i spotprisen på strøm mellom Sør-Norge og resten av landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Illustrasjonsfoto: ScanpixIllustrasjonsfoto: Scanpix

Onsdag var spotprisen i Oslo, Bergen og Kristiansand 20,6 øre per kWh i gjennomsnitt. I Molde, Trondheim og Tromsø var spotprisen 40,1 øre.

Den lave spotprisen i Sør-Norge skyldes lavere kraftetterspørsel som følge av mildere vær kombinert med begrenset eksportkapasitet ut av landsdelen, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Ute av drift

Den første uka i april (uke 14) var den gjennomsnittlige børsprisen i Sør-Norge 19,7 øre, mens den i Midt- og Nord-Norge var 30,7 øre. Prisen falt i Sør-Norge og økte i Midt- og Nord-Norge.

Samtidig er vannmagasinene i Midt- og Nord-Norge mer enn halvfulle, mens magasinene i Sør- og Vest-Norge har en noe dårligere fyllingsgrad.

Kommunikasjonsdirektør Lars Galtung ved den nordiske kraftbørsen Nord Pool sier til NTB at det er et godt tilfang av kraft i Sør-Norge for tiden, samtidig som muligheten for å eksportere strøm ut av området er begrenset. Det skyldes Skagerrak-kabelen som fortsatt er ute av drift, og i tillegg Hasle-kabelen til Sverige som er ute av drift.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Linjekapasiteten mellom Sør-Norge og Midt-Norge er dessuten full.

Spesiell situasjon

Pressetalsmann Knut Fjerdingstad i Statkraft sier til NTB at prisene gjenspeiler kraftsituasjonen i de tre prisområdene i Norge. Midt-Norge er eget prisområde på grunn av den vanskelige kraftsituasjonen i landsdelen.

–I Sør-Norge er det en litt spesiell situasjon for tiden fordi vi har hatt en relativt mild vinter og det er enorme snømengder i fjellene som kraftprodusentene forbereder seg på å ta imot når snøsmeltingen begynner. Det betyr at det må produseres mye strøm. Når overføringskablene ikke har kapasitet til å ta unna strømmen, faller prisene.

For strømkundene i Sør-Norge er det godt nytt.

Fjerdingstad sier at mindre eksport av strøm fra Norge til Sverige som en følge av at Haslekabelen er ute av drift, igjen fører til en høyere spotpris i Midt- og Nord-Norge. (©NTB)