Åpen for alle - alltid

Diesen går inn for krigspensjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarssjef Sverre Diesen ønsker en ny krigspensjon for soldater med sykdom og senskader etter internasjonale operasjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Krigspensjon vil etter min vurdering være det riktige der soldater har pådratt seg fysiske eller psykiske senskader som direkte og påviselig konsekvens av sin deltakelse i militære operasjoner, skriver Diesen i et intervju som er gjort via e-post med Bergens Tidende.

Diesen sier at han ikke har tatt opp forslaget med forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap), men diskutert det uformelt med representanter for embetsverket i Forsvarsdepartementet.

– Der regnes imidlertid dette som svært vanskelig, ikke minst fordi det i så fall må ses i sammenheng med hele pensjonsreformen, skriver Diesen.

Derfor vil han komme tilbake til forslaget som en langsiktig målsetting i Direktiv for veterantjenesten, som nå er under utarbeidelse i Forsvarsstaben.

Veteranforbundet SIOPS reagerer positivt.

– Vi har en forsvarssjef vi kan være stolte av. Vi er særs glad for hans vilje til å peke på hvordan vi kan få på plass fornuftige løsninger. Han er tydeligvis ut fra sakens alvor villig til å gjøre noe konstitusjonelt utradisjonelt, nemlig som embetsmann å snakke direkte og svært tydelig til Stortinget, sier fungerende SIOPS-talsmann Ola Spakmo. (©NTB)