Løsning gir lønnsvekst på 5,6 prosent

<p>NHO-direktør Finn Bergesen jr og <strong>LO</strong>-leder Roar Flåthen under  pressekonferansen sammen med Riksmeklingsmann Svein Longva etter at <strong>LO</strong> og  NHO kom til enighet i lønnsoppgjøret etter meklingen på overtid onsdag morgen.  Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX</p>
NHO-direktør Finn Bergesen jr og LO-leder Roar Flåthen under pressekonferansen sammen med Riksmeklingsmann Svein Longva etter at LO og NHO kom til enighet i lønnsoppgjøret etter meklingen på overtid onsdag morgen. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

LO og NHO kom like før klokken 5 onsdag morgen fram til en løsning i lønnsoppgjøret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partene er enige om en løsning som innebærer både lønn og avtalefestet pensjon (AFP). Det gis et generelt tillegg på 2 kroner per time, og et lavlønnstillegg på 3 kroner per time til alle som tjener under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn.

Årslønnsveksten er regnet til å være om lag 5,6 prosent.

Når det gjelder pensjon, er partene enige om en ny AFP-ordning. Pensjonen som andel av lønn for dem som slutter i jobben ved fylte 62 år vil med forslaget gi i overkant av dagens nivå i 2010. For dem som jobber til de fyller 63 år og lenger, vil pensjonsnivået bli klart høyere enn i dagens ordning.

AFP blir en individuell rettighet, og det er den enkelte som selv skal bestemme om hun eller han vil gå av med AFP. Alle får AFP så lenge de har den nødvendige opptjeningen. Ordningen omfatter alle som jobber i bedrifter med tariffavtale innenfor ordningen.

Meklingsforslaget kompenserer dessuten levealdersjusteringen på varig basis til og med 1953-årskullet og delvis også for 1954-1962-årgangene.

Den nye AFP-ordningen forutsetter i en overgangsperiode penger fra staten utover det bidraget som myndighetene yter til dagens AFP-ordning. Regjeringen har i et brev bekreftet at den vil yte et slikt bidrag. (©NTB)

Personvernpolicy