Åpen for alle - alltid

Davidsen til kamp for de lavtlønte

Fagforbundets Jan Davidsen nekter å legge seg flat for lærere og høytlønte  i årets lønnsoppgjør. Trusselen om høyere rente får ham ikke til å gå stille i  dørene. (Arkivfoto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX)
Fagforbundets Jan Davidsen nekter å legge seg flat for lærere og høytlønte i årets lønnsoppgjør. Trusselen om høyere rente får ham ikke til å gå stille i dørene. (Arkivfoto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX)  
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fagforbundets Jan Davidsen nekter å legge seg flat for lærere og høytlønte i årets lønnsoppgjør. Trusselen om høyere rente får ham ikke til å gå stille i dørene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I skyggen av AFP-striden mellom LO og NHO la Fagforbundet fram sine lønnskrav tirsdag. Jan Davidsen kvesser klørne foran sitt niende oppgjør. Han er forhandlingsleder for 200.000 ansatte i over 100 ulike lavlønnsyrker i offentlig sektor, mange av dem deltidsarbeidende kvinner.

- Vi skal kjempe for likelønn og de lavtlønte og krever en god sosial profil på årets oppgjør.

Toppsjefen i det mektige LO-forbundet akter ikke å moderere sine krav av frykt for høyere rente.

- Rentegaloppen er jo i gang allerede. Og det er vanskelig å forstå at renten påvirkes av at vi gjør noe for de lavest lønte, når det samme tilsynelatende ikke er tilfellet for de høytlønte. Problemet med renten er at de rike blir rikere og de som har lite fra før, får enda mindre, sier han.

Minstelønn

Ett av hovedkravene i årets oppgjør er en minstelønnssats på 300.000 kroner for heltidsansatte med full ansiennitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- I privat sektor har man en norm for minstelønn på 90 prosent av lønna til en industriarbeider. Det bør også være slik i kommunal sektor, sier Davidsen til NTB.

Han er provosert over at topplederlønna økte med 21 prosent i fjor og sier det styrker streikeviljen.

- Jeg ble overrasket over tallene som ble presentert. Anmodningen om å vise ansvarlighet i lønnsoppgjøret følges tydeligvis ikke opp av dem som retter pekefingeren mot oss, sier Davidsen.

Arbeidsgiverorganisasjonen i kommunal sektor, KS, har satt som krav at lønnsveksten ikke overstiger 5 prosent. Samtidig vil KS prioritere høytlønte og godt utdannede yrkesgrupper som lærere i årets oppgjør. Det kan de bare glemme, mener Fagforbundet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- En ramme på 5 prosent i kommunal sektor vil være ganske utenkelig. At KS forholder seg til statsbudsjettets rammer, er vi kjent med. Men vi har tidligere funnet løsninger på dette, og det må vi gjøre også denne gangen, sier Davidsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Streikekraft

Davidsen sier Fagforbundet samarbeider godt med kollegene i mer akademiske forbund, men legger ikke skjul på at det er ham som sitter med makten.

- Den reelle streikekraften ligger hos de lavest lønte, og det er dem vi i første rekke representerer. De må kjenne seg igjen i kravene ved en eventuell streik, sier Davidsen.

Ved siden av pensjon og AFP blir penger hovedsaken også i offentlig sektor. Tall fra Teknisk beregningsutvalg viser at lønnsutviklingen de siste tre årene er vesentlig dårligere i kommunal sektor enn i det private. Det har skjedd til tross for at de offentlig ansatte har fått mer enn private lønnsmottakere i sentrale oppgjør. Fagforbundet legger skylden på lokale forhandlinger i industrien og kravstore funksjonærer som ikke følger moderasjonslinjen.

- Vi er alle glade for at det går godt i det private, men det må også dryppe på klokkeren dersom vi skal unngå et arbeidsliv med lønn som den viktigste konkurransevridende faktoren, sier Davidsen.

Lønnsoppgjøret i offentlig sektor innledes fredag når LO, YS, Unio og Akademikerne presenterer sine lønnskrav for staten. Kommuneoppgjøret starter mandag 7. april. Meklingsfristen er satt til midnatt natt til 1. mai. En eventuell streik vil kunne bli en realitet fra rundt 25. mai. (©NTB)