SAS ansatte hadde ikke arbeidstillatelse

(Foto: Scanpix)
(Foto: Scanpix)

SAS er idømt en bot på 900.000 danske kroner for å ha ansatt asiatisk kabinpersonale som ikke har dansk arbeidstillatelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skandinaviske flyselskapet må betale bot fordi det har ansatt asiatisk personell uten først å forsikre seg om at de hadde arbeidstillatelse, besluttet Københavns Byret mandag.

- Vi er overrasket over dommen, sier kommunikasjonsdirektør for SAS International, Thomas Lindström, til ABC Nyheter.

Han forteller at de kommer til å bruke de nærmeste dagene til å lese dommen nøye og så ta stilling til om de vil anke eller ikke.

SAS har ifølge nyhetsbyrået Ritzau 14 dager til å anke. Gjør de det ikke må de altså betale en bot 900.000 kroner, pluss saksomkostninger.

Lindström opplyser overfor ABC Nyheter at saken kun gjelder kinesiske crewmedlemmer som har arbeidet i Danmark, da de japanske crewmedlemmene fikk tillatelse for en tid tilbake.

Han legger også vekt på at at kineserne har fått tillatelse til å fly i Norge og Sverige, men altså ikke i Danmark.

4.100 kroner i måneden

Kabinforeningens forman, Verner Lundtoft Jensen, sier ifølge NTB at det er trist at SAS har fått en dom mot seg:

- Men vi må jo konstatere at de har brutt loven, og da er det vel rimelig å bli dømt. For andre år på rad har man hatt personale om bord som jobber uten arbeidstillatelse. Det er ikke akseptabelt, sier han.

Lundtoft Jensen forventer at selskapet med umiddelbar virkning slutter å bruke personell som ikke har arbeidstillatelse, selv om det ikke står noe om dette i dommen.

Det har også tidligere vært konflikt med nordisk kabinpersonales fagforbund knyttet til ansettelsene, ettersom de asiatiske arbeiderne fikk lønninger langt under vanlig nivå:

- Jeg håper jo på at man kan få arbeidstillatelser til våre kinesiske kolleger og føre dem over til vår lønn. Vi har jo ikke noe imot dem, men vi vil jo ikke godta at de arbeider for 4.100 kroner i måneden, sier Lundtoft Jensen.

Personvernpolicy