Nordmenn låner stadig mer

Låntakerne lar seg ikke skremme av renteøkninger og urolige finansmarkeder og øker gjelden mer enn før.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statistisk sentralbyrå (SSB) kom mandag med tall for kredittveksten, som viser at til tross for renteøkninger og varsler om ytterligere rentevekst, var norske husholdninger mer lånevillige. Husholdningenes gjeld var 1.761 milliarder kroner ved utgangen av februar, det gir en tolvmånedersvekst på 11,4 prosent. Den samme veksten var 11,2 prosent i januar.

SSBs tall viser også at bedriftene fortsatt har høy lånevilje, selv om tolvmånedersveksten var 20,7 prosent, ned 21,1 prosent fra januar. Bedriftenes innenlandske bruttogjeld økte til 1.038 milliarder kroner ved utgangen av februar.

- Den fortsatt høye veksten i foretakenes innenlandske gjeld kan ha sammenheng med at foretakene i større grad enn tidligere finansierer seg innenlands som følge av uroen i de internasjonale kredittmarkedene. Den sterke oppgangen i foretakenes bruttogjeld har også sammenheng med den høye aktiviteten i norsk økonomi, skriver SSB i sin pressemelding.

Publikums innenlandske bruttogjeld (K2) var 14,2 prosent, det samme som måneden før.(©NTB)

Personvernpolicy