- Velferden er ikke gratis

<p>Statsminister Jens Stoltenberg åpnet Arbeiderpartiets landsstyremøte torsdag. Foto:  Adrian Langset/ABC Nyheter. </p>
Statsminister Jens Stoltenberg åpnet Arbeiderpartiets landsstyremøte torsdag. Foto: Adrian Langset/ABC Nyheter.

Statsministeren forsvarte skattenivået ved åpningen av Arbeiderpartiets landsstyremøte torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Selvsagt skjønner jeg at mange ikke liker å betale skatt, men velferden er ikke er gratis, sa statsminister Jens Stoltenberg under sitt åpningsinnlegg.

Torsdag og fredag avholder Arbeiderpartiet landsstyremøte i Oslo. Det var en stridig statsminister som utfordret Høyre og Fremskrittspartiet.

- Vi tar gjerne en skatte- og velferdsdebatt med Høyre, sa han.

- Jeg er som sagt mot skatteletter - fordi det gir mindre penger til fellesskapet. Men om man skal gi skattelette - så gjør høyrepartiene det på en usosial måte. For de gir store lettelser som først og fremt vil gå til de rikeste i Norge.

Les manuset til talen her.

- I dag er det slik at en gjennomsnittlig industriarbeider betaler rundt 100.000 kroner i skatt på inntekt og formue. En lærer betaler kanskje 120.000. Pensjonister betaler ca 40.000 kroner. Det er mye penger å betale. Men vi får også mye igjen, sa statsministeren.

Grei deal
For å illustrere hva han mener skattebetalerne får igjen for pengene trakk Stoltenberg frem følgende eksempler:

- Å ha ett barn i barnehage fra ett til seks år koster det offentlige over en halv million kroner i tillegg til egenbetaling.
- Utdannelse til ett barn i grunnskole og videregående koster en million kroner.
- Å bygge én sykehjemsplass koster 2 millioner kroner. I tillegg koster det over 600.000 kroner å drive den hvert eneste år, sa Stoltenberg.

- Det er ingen dårlig deal å være med i velferdssamfunnet. Det er faktisk en veldig god ordning at du slipper å betale for sykehjemsplassen, barn i barnehage og barn i skole, og forsikringspremie for transplantasjoner.

- Ett alternativ
Stoltenberg slo fast at Arbeiderpartiet står last og brast med SV og Sp ved valget i 2009.

- Vi går til valg på ett - og bare ett - regjeringsalternativ. Det er vår eneste plan. Det finnes ingen annen. Det er ingen vits å spekulere på noe annet, sa han.

Han brukte også taletid på å harselere med det han kalte «rot på borgerlig side».

- Høyre vil samarbeide med alle. Men Venstre og KrF vil ikke samarbeide med Frp og krever at Høyre må velge. Sponheim vil ha Foss som statsminister, mens Foss vil ha Erna. Frp vil ikke samarbeide hvis de ikke får være med selv, sa Stoltenberg.

Personvernpolicy