150 bistandsmillioner på avveie

<p>I Iringa-regionen forsøker Norge å stanse ulovlig hogst av tømmer. Illustrasjonsfoto: Scanpix</p>
I Iringa-regionen forsøker Norge å stanse ulovlig hogst av tømmer. Illustrasjonsfoto: Scanpix

En korrupsjonsskandale ryster 11 prestisjetunge norske bistandsprosjekt. Mer enn 150 millioner kroner er «forsvunnet» i Tanzania, viser revisorrapporter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bistandsminister Erik Solheim har fått en ubehagelig overraskelse: 150 millioner i bistand er underslått i Tanzania.

Det var den danske revisoren Arthur Andreasen som avslørte at mer enn halvparten av midlene til 11 norsk-finansierte prosjekter for utvikling av naturressursene i Tanzania mangler.

Millionene er underslått, misligholdt eller regelrett stjålet fra prisbelønte prestisjeprosjekter knyttet til kjente landemerker som fjellet Kilimanjaro og i nasjonalparkene Ngorogoro og Serengeti.


Norges ambassadør i Tanzania, Jon Lomøy, har ved selvsyn inspisert flere av prosjektene. Her er han i treplantingsprosjektet i Ruvu-regionen. Foto: Ambassaden i TanzaniaNorges ambassadør i Tanzania, Jon Lomøy, har ved selvsyn inspisert flere av prosjektene. Her er han i treplantingsprosjektet i Ruvu-regionen. Foto: Ambassaden i Tanzania

- Tallet er korrekt. Det mangler dokumentasjon for 150 millioner kroner, bekrefter Arthur Andreasen i selskapet Dansk Revision overfor ABC Nyheter.

- Norge skal gi 2 milliarder norske kroner i tiden fremover. Det er ikke festlig hvis halvparten forsvinner, sier han.

- Et stort problem

Den norske ambassaden i hovedstaden Dar es Salaam vil ikke gå god for det svimlende anslaget fra revisoren. Men de har bedt tanzanianske myndigheter om å kommentere funnene i Andreasens dybdegjennomgang.

- Jeg vil ikke gå god for det tallet, men korrupsjon i utviklingssamarbeid er et stort problem som vi jobber med å bekjempe, sier Norges ambassadør, Jon Lomøy, til ABC Nyheter.

- Vi ble overrasket over funnene og rapportene var ikke hyggelig lesning. Vi ser svært alvorlig på dette, og vi avventer nå svar fra tanzanianske myndigheter.

Det var i en kommentar på nettsidene til Norads blad, Bistandsaktuelt, at de enorme underslagene først ble omtalt. I et lengre innlegg fra Eirik G. Jansen, som har nærmere 40 års erfaring fra bistandsarbeide, kritiseres måten norsk bistand er organisert.

Norge baserer seg på et prinsipp om at mottakerlandet, i dette tilfelle Tanzania, selv har ansvar for bruk av midlene. De 11 norske prosjektene skulle da også være kontrollert av både den lokale varianten av Riksrevisjonen, Controller and Auditor General, samt det internasjonale firmaet PriceWaterhousCoopers (PwC).

Ingen av dem fant noe å kritisere.

- Det mangler dokumentasjon for minst 150 millioner kroner, sier revisor Arthur Andreasen. Foto: Dansk Revision- Det mangler dokumentasjon for minst 150 millioner kroner, sier revisor Arthur Andreasen. Foto: Dansk Revision

Det anerkjente revisjonsbyrået PwC har også store oppdrag for de lokale myndighetene. PwC godkjente prosjektene og rapporterte ikke om underslag, misligheter eller korrupsjon til ambassaden. Det får nå konsekvenser.

I fremtiden vil ambassaden benytte seg av et annet, uavhengig selskap.

- Vi har inngått en ny avtale med et nytt revisjonsfirma, sier ambassadør Lomøy.

- Det er viktig å styrke de institusjonene i Tanzania som skal sikre kontrollen av egne og giverlandenes ressurser. Men i framtiden vil eksterne revisorer være et aktuelt alternativ hvis det ikke etableres gode nok interne løsninger, sier han.

Det var først etter at ambassaden fikk klare indisier på at noe var galt, at den svært erfarne revisoren Arthur Andreasen ble trukket inn. Han har arbeidet med kontroll av nordiske bistandsprosjekter i Afrika i mer enn 20 år, og vet hva man skal lete etter.

- Jeg vet hvor jeg skal sette fingeren og hva jeg skal se etter, sier han.

Manglende kontroll

- I denne saken har det vært manglende kontroll og oppfølgning fra både norsk og myndighetene her nede sin side, påpeker Andreasen.

- I disse prosjektene var det for eksempel ingen bokføring av midlene. Det ble selv jeg overrasket over. En masse penger forsvinner uten dokumentasjon, sier han til ABC Nyheter.

Andreasen vise også til at problemet akselererer uten kontroll. I gjennomgangen fant han at det første året manglet dokumentasjon for 1 million tanzanianske shilling (om lag en halv million norske kroner i dag), neste år var det vokst til 23, så 46 og etter fire år 56 millioner tanzanianske shilling.

- Dette skjer fordi det ikke følges opp og får konsekvenser tidlig.

Denne løven i Serengeti har mistet bakfoten i en illegal snare. Et av de norske prosjektene motarbeider ulovlig jakt i området. Foto: ScanpixDenne løven i Serengeti har mistet bakfoten i en illegal snare. Et av de norske prosjektene motarbeider ulovlig jakt i området. Foto: Scanpix

En måte pengene forsvant på var at det ble krevd skatt og avgifter for ulike innkjøp, til tross for at det er avtalt mellom Norge og Tanzania at dette ikke skal skje.

- I løpet av 12 år ble kjøpt inn 66 biler. Men bare på disse bilene ble det uriktig betalt 1 million dollar i skatt og avgifter, forteller Andreasen.

Han har sett nøye på seks av de 11 norske prosjektene.

- Men i de siste fem er det sannsynligvis ikke noe bedre. Resultatet her vil være den samme, fastslår Andreasen.

En annen måte er at man setter et ettall foran på regningen til 5 millioner tanzanianske shilling, og så kan putte 10 millioner (om lag 5 millioner norske kroner) rett i lomma.

- Det har skjedd, bekrefter revisoren.

Han innrømmer at pengene likevel kommer inn i den lokale økonomien og sånn sett bidrar i en nasjonaløkonomisk forstand.

- Men de brukes jo ikke til det de skal brukes til. Pengene havner i gale lommer og noen blir rike på det, mens giverne ikke får igjen det de vil, sier revisoren som mener at det er særlig ille siden mange av disse prosjektene har hatt som mål å utligne sosiale skjevheter.

Korrupsjon svært vanlig

Korrupsjon er svært utbredt i Tanzania. I februar ble statsministeren sparket etter at han ble knyttet til en korrupsjonsskandale. Og måneden før fikk sentralbanksjefen sparken på grunn av underslag.

Et annet problem som de erfarne Afrika-farerne Jansen og Andreasen begge trekker fram, er at statsansatte har gjort seg avhengige av å spe på lønna med penger for deltagelse på seminarer og workshops organisert av bistandsytere.

- Fiktive seminarer settes opp, sier revisor Andreasen.

- Eller så planlegges de for fem dager - og som det betales for - mens seminaret egentlig bare varer to.

Jon Lomøy som styrer den norske ambassaden i Dar es Salaam, er enig:

Å stoppe ulovlig hogst i områdene rundt Afrikas høyeste fjell, Kilimanjaro, er et annet av prosjektene som nå havner under lupen. Foto: ScanpixÅ stoppe ulovlig hogst i områdene rundt Afrikas høyeste fjell, Kilimanjaro, er et annet av prosjektene som nå havner under lupen. Foto: Scanpix

- Alle giverland er opptatt av å reformere lønnssystemet i Tanzania for å gjøre de ansatte mindre avhengige av disse tilleggene. Det er behov for opprydning av hele avlønningssystemet i offentlig forvaltning; det må bli mulig å leve av lønna si.

- I fremtiden vil vi ha et vesentlig mer kritisk blikk på den seminarkulturen som har vokst fram, sier ambassadør Lomøy.

Den norske ambassadøren utelukker ikke at det kan være aktuelt å kreve at deler av pengene blir betalt tilbake.

- Vi fikk mistanke til det norsk-støttede programmet i 2006 og fikk da iverksatt en ny og grundigere revisjon umiddelbart. Utbetalingene ble stoppet og et nytt program har fått utsatt oppstart, sier Lomøy.

- Et nytt program vil kun være aktuelt hvis vi får et tilfredstillende svar og at kontrollmekanismer kommer på plass.

- Det er oppnådd viktige resultater innenfor disse prosjektene, men nå må vi ha fokus på å rydde opp, sier Lomøy som selv har besøkt flere av de til sammen 11 prosjektene i MNRP.

De neste fem årene vil Norge - etter planen - til sammen yte 2 milliarder kroner i bistand til Tanzania. 250 millioner av disse var planlagt til et nytt program på naturressursektoren. Det er dette som nå holdes tilbake.

Ambassadøren vil ikke svare på spørsmål om også andre norsk-støttede programmer kan ha lignende problemer:

- Det vil jeg ikke spekulere i, men vi er opptatt av å styrke kontrollsystemene både i Tanzania og hos oss selv, sier han.

Statsminister Jens Stoltenberg skal besøke Tanzania i slutten av april. Ved Statsministerens kontor kan en ennå ikke opplyse hvilke tema som skal behandles i møtene med blant annet president Kikwete.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:53 Ny skadesmell for City-stjerne14:52 Ytterligere tre gutter siktet for drapsforsøk i Oslo14:35 Ber om penger for å beskytte barna mot corona: – Kynisk spill på frykt14:17 Solskjær med heldig trekning i europaligaen13:42 Tyrkia får full støtte fra Nato13:21 Grimsbø og Frafjord melder seg klare for Norge13:20 Store snømengder ventes i Telemark og Agder13:15 Ingen kjærlighet i luften mellom MDG og Høyre13:13 Venstre-topp vil ha Tesla-fabrikk til Norge12:36 – Brutalt hvis Nyland ikke får starte finalen12:14 FCK-stjerne siktet for overfall på politimann under kamp11:56 Corona i skolen: – Vi skal trøste, men holder nærkontakt på et minimum11:55 Dagligvarekjedene forbereder seg på mulig hamstring11:47 Fremmer mistillitsforslag mot fiskeriministeren11:44 Solskjær: – Det lengst nede jeg har vært11:33 Nav: Personer i hjemmekarantene har rett til sykemelding11:19 Koronafrykt gir hamstring av munnbind og masker11:08 Oljeprisen har falt under 50 dollar fatet11:07 Sagosen jubler for VM på hjemmebane: – Helt magisk!10:32 Russiske krigsskip på vei gjennom Bosporos10:15 Svømmestjerne utestengt i åtte år, mister OL10:11 Nordmenn dro på flere flyreiser til utlandet i fjor09:55 DNB tapte i Høyesterett – må ut med 350 millioner til kundene09:44 – Solbakken enestående for dansk fotball09:43 Ingen kombinasjon for Kristoffersen, været stopper Hinterstoder-renn09:35 Nå blir vigselsattesten digital09:19 Nordmenn svenskehandlet for 14,3 milliarder i fjor09:08 Nå åpner Tyrkia «porten til Europa»09:07 Virusfrykt gir halvering for Finn Reise08:59 Åpner informasjonstelefon for spørsmål om coronavirus08:46 Død person funnet i brennende bil i Moss08:10 Trondheim kommune fjerner dame- og herreskilt på toalettene07:40 Datteren med rørende minneord til Jahn Teigen07:36 Nye land rammet av Coronaviruset07:13 Jahn Teigen bisettes onsdag 11. mars07:01 New Zealand bekrefter første korona-tilfelle06:45 Storoppgjørene i kø for Ødegaard06:36 Profilert maktkritiker pågrepet i Hongkong06:35 Sverre Lunde Pedersens tøffe sesong06:30 Virke Reiseliv ber regjeringen om viruskriseplan06:30 USA: Minst 38 drept av høyreekstreme i 201906:20 Sykkelritt stoppet av koronavirus-tilfeller, nordmenn må testes06:00 Dette skjer i dag06:00 Målinger: Svakeste Høyre-måned på ti år05:55 Eksperter stusser over at Afrika har så få virustilfeller05:43 Dette skjedde i natt05:40 Første bekreftede tilfelle av koronavirus i Nigeria05:38 Virus rammer Equinor hardere enn Brexit og handelskrig05:30 Brexit: Frontene skjerpes før forhandlingsstart05:29 Minst 33 tyrkiske soldater drept i luftangrep i Idlib05:02 Dagbladet: Høyre-topper mener Sivertsen-saken har gått for langt04:34 Minnesota Wild utklasset Detroit Red Wings 7-104:15 Færre virustilfeller i Kina, opp i Sør-Korea02:40 USA fordømmer angrep på tyrkiske soldater02:37 Trondheim Ap likevel ikke samstemte om Giske02:13 Nytt bratt fall på børsen i Tokyo01:48 Virusfrykt gir hotellavbestillinger i hovedstaden01:28 Stoltenberg fordømmer syriske angrep mot tyrkiske styrker01:19 Sivertsen møter selskap han var styreleder for til samtaler om statsstøtte23:55 California-guvernør: 8.400 personer overvåkes for mulig virussmitte23:45 Tidligere kommunelege dømt for seksuell omgang med pasient23:42 Olympiakos snøt Arsenal for avansement i siste sekund23:10 København videre på Solbakkens 52-årsdag23:04 Storseier for Solskjær og Manchester United, enkelt videre til europaligaens åttedelsfinaler22:45 Tre pågrepet etter biljakt i Kristiansand22:06 Kulturdepartementet vil stanse ulovlig pengespillreklame på norske TV-skjermer21:47 Flere tyrkiske soldater drept etter luftangrep i Syria - åpner grensen til Europa21:44 Ny måne går i merkelig bane rundt jorden20:47 Ny kåring: Oslo S en av Europas dårligste jernbanestasjoner19:40 Tre nye nordmenn smittet av det nye coronaviruset19:25 Forsvaret får ikke hjelpe norsk polekspedisjon19:23 Får ikke tilgang til sexhjelpemidler18:16 Pilot pågrepet etter dødelig havari17:45 Virussmittet Tromsø-kvinne: – Jeg har det bra17:42 Kan løse mysteriet: Hentet opp 350 gjenstander fra «kannibalskip»17:29 Cruiseskip droppet å legge til kai i Tromsø på grunn av virusfrykt16:53 Politiet trodde de beslagla narkotika – viste seg å være en ost16:51 Corona-frykt for verdensøkonomien: – Det kan bli en global resesjon16:01 Stadig flere land forbereder seg på epidemi15:42 Lederstriden i Venstre skal være avblåst – Grande fredet15:36 Europaligakamp utsatt på grunn av orkanvarsel15:05 Aktor krever 1,5 års fengsel i bildrapssak14:53 Historisk dom: Ny rullebane i strid med Parisavtalen14:39 Dortmund-treneren vurderer å spare Haaland14:38 Tidligere toppledere hardt ut mot Trump-plan14:25 Norwegian-aksjen i fritt fall på børsen13:52 Norske domstoler avslutter samarbeid med Polen13:52 Flere tror på høyere boligpriser13:44 Bill Cosby raser mot dom: – Weinstein hadde ingen sjanse13:35 – Vi mener det er Erna Solbergs ansvar å rydde opp i dette rotet13:23 Liverpool med sterke økonomiske tall12:59 Forsker: Ugifte dør langt tidligere enn gifte12:50 Norendal pådro seg komplisert brudd i leggen12:49 Kvinne pågrepet og siktet etter knivstikking11:54 74 millioner i støtte til elektriske busser i Oslo11:53 Japan stenger alle skoler grunnet virusutbruddet11:07 Oppsagt NRK-ansatt anker til Høyesterett10:56 Forfatteren Annie Riis er død10:36 Sterk økning i handelen mellom Norge og Israel10:35 Brennhet Sørloth løftet salget til lokal baker
Siste nytt
14:53SportNy skadesmell for City-stjerne14:52NorgeYtterligere tre gutter siktet for drapsforsøk i Oslo14:35NorgeBer om penger for å beskytte barna mot corona: – Kynisk spill på frykt14:17SportSolskjær med heldig trekning i europaligaen13:42VerdenTyrkia får full støtte fra Nato13:21SportGrimsbø og Frafjord melder seg klare for Norge13:20NorgeStore snømengder ventes i Telemark og Agder13:15PolitikkIngen kjærlighet i luften mellom MDG og Høyre13:13MotorVenstre-topp vil ha Tesla-fabrikk til Norge12:36Sport– Brutalt hvis Nyland ikke får starte finalen12:14SportFCK-stjerne siktet for overfall på politimann under kamp11:56NorgeCorona i skolen: – Vi skal trøste, men holder nærkontakt på et minimum11:55PengerDagligvarekjedene forbereder seg på mulig hamstring11:47PolitikkFremmer mistillitsforslag mot fiskeriministeren11:44SportSolskjær: – Det lengst nede jeg har vært11:33PengerNav: Personer i hjemmekarantene har rett til sykemelding11:19Helse og livsstilKoronafrykt gir hamstring av munnbind og masker11:08PengerOljeprisen har falt under 50 dollar fatet11:07SportSagosen jubler for VM på hjemmebane: – Helt magisk!10:32VerdenRussiske krigsskip på vei gjennom Bosporos10:15SportSvømmestjerne utestengt i åtte år, mister OL10:11ReiseNordmenn dro på flere flyreiser til utlandet i fjor09:55PengerDNB tapte i Høyesterett – må ut med 350 millioner til kundene09:44Sport– Solbakken enestående for dansk fotball09:43SportIngen kombinasjon for Kristoffersen, været stopper Hinterstoder-renn09:35NorgeNå blir vigselsattesten digital09:19PengerNordmenn svenskehandlet for 14,3 milliarder i fjor09:08VerdenNå åpner Tyrkia «porten til Europa»09:07ReiseVirusfrykt gir halvering for Finn Reise08:59Helse og livsstilÅpner informasjonstelefon for spørsmål om coronavirus08:46NorgeDød person funnet i brennende bil i Moss08:10NorgeTrondheim kommune fjerner dame- og herreskilt på toalettene07:40NorgeDatteren med rørende minneord til Jahn Teigen07:36VerdenNye land rammet av Coronaviruset07:13NorgeJahn Teigen bisettes onsdag 11. mars07:01VerdenNew Zealand bekrefter første korona-tilfelle06:45SportStoroppgjørene i kø for Ødegaard06:36VerdenProfilert maktkritiker pågrepet i Hongkong06:35SportSverre Lunde Pedersens tøffe sesong06:30ReiseVirke Reiseliv ber regjeringen om viruskriseplan06:30VerdenUSA: Minst 38 drept av høyreekstreme i 201906:20SportSykkelritt stoppet av koronavirus-tilfeller, nordmenn må testes06:00NorgeDette skjer i dag06:00PolitikkMålinger: Svakeste Høyre-måned på ti år05:55Helse og livsstilEksperter stusser over at Afrika har så få virustilfeller05:43NorgeDette skjedde i natt05:40VerdenFørste bekreftede tilfelle av koronavirus i Nigeria05:38PengerVirus rammer Equinor hardere enn Brexit og handelskrig05:30PengerBrexit: Frontene skjerpes før forhandlingsstart05:29VerdenMinst 33 tyrkiske soldater drept i luftangrep i Idlib05:02NorgeDagbladet: Høyre-topper mener Sivertsen-saken har gått for langt04:34SportMinnesota Wild utklasset Detroit Red Wings 7-104:15Helse og livsstilFærre virustilfeller i Kina, opp i Sør-Korea02:40VerdenUSA fordømmer angrep på tyrkiske soldater02:37PolitikkTrondheim Ap likevel ikke samstemte om Giske02:13PengerNytt bratt fall på børsen i Tokyo01:48PengerVirusfrykt gir hotellavbestillinger i hovedstaden01:28VerdenStoltenberg fordømmer syriske angrep mot tyrkiske styrker01:19PolitikkSivertsen møter selskap han var styreleder for til samtaler om statsstøtte23:55VerdenCalifornia-guvernør: 8.400 personer overvåkes for mulig virussmitte23:45NorgeTidligere kommunelege dømt for seksuell omgang med pasient23:42SportOlympiakos snøt Arsenal for avansement i siste sekund23:10SportKøbenhavn videre på Solbakkens 52-årsdag23:04SportStorseier for Solskjær og Manchester United, enkelt videre til europaligaens åttedelsfinaler22:45NorgeTre pågrepet etter biljakt i Kristiansand22:06PolitikkKulturdepartementet vil stanse ulovlig pengespillreklame på norske TV-skjermer21:47VerdenFlere tyrkiske soldater drept etter luftangrep i Syria - åpner grensen til Europa21:44VerdenNy måne går i merkelig bane rundt jorden20:47ReiseNy kåring: Oslo S en av Europas dårligste jernbanestasjoner19:40NorgeTre nye nordmenn smittet av det nye coronaviruset19:25NorgeForsvaret får ikke hjelpe norsk polekspedisjon19:23NorgeFår ikke tilgang til sexhjelpemidler18:16VerdenPilot pågrepet etter dødelig havari17:45NorgeVirussmittet Tromsø-kvinne: – Jeg har det bra17:42VerdenKan løse mysteriet: Hentet opp 350 gjenstander fra «kannibalskip»17:29NorgeCruiseskip droppet å legge til kai i Tromsø på grunn av virusfrykt16:53NorgePolitiet trodde de beslagla narkotika – viste seg å være en ost16:51PengerCorona-frykt for verdensøkonomien: – Det kan bli en global resesjon16:01Helse og livsstilStadig flere land forbereder seg på epidemi15:42PolitikkLederstriden i Venstre skal være avblåst – Grande fredet15:36SportEuropaligakamp utsatt på grunn av orkanvarsel15:05NorgeAktor krever 1,5 års fengsel i bildrapssak14:53VerdenHistorisk dom: Ny rullebane i strid med Parisavtalen14:39SportDortmund-treneren vurderer å spare Haaland14:38VerdenTidligere toppledere hardt ut mot Trump-plan14:25PengerNorwegian-aksjen i fritt fall på børsen13:52NorgeNorske domstoler avslutter samarbeid med Polen13:52PengerFlere tror på høyere boligpriser13:44KulturBill Cosby raser mot dom: – Weinstein hadde ingen sjanse13:35Politikk– Vi mener det er Erna Solbergs ansvar å rydde opp i dette rotet13:23SportLiverpool med sterke økonomiske tall12:59NorgeForsker: Ugifte dør langt tidligere enn gifte12:50SportNorendal pådro seg komplisert brudd i leggen12:49NorgeKvinne pågrepet og siktet etter knivstikking11:54Norge74 millioner i støtte til elektriske busser i Oslo11:53Helse og livsstilJapan stenger alle skoler grunnet virusutbruddet11:07KulturOppsagt NRK-ansatt anker til Høyesterett10:56KulturForfatteren Annie Riis er død10:36PengerSterk økning i handelen mellom Norge og Israel10:35SportBrennhet Sørloth løftet salget til lokal baker
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus