Eldre svikter nettbanken

Illustrasjonsfoto: <a href="http://www.colourbox.com/ImageDetail,i=997456">Colourbox.com</a><br><p> </p>
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
 

Bruken av nettbank øker i alle aldersgrupper, bortsett fra blant dem over 66 år. Bare hver fjerde alderspensjonist bruker nettbank.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(NTB-Hilde C. Kristiansen) I løpet av 2007 har det vært en økning på 300.000 nye nettbankbrukere i Norge. Sparebankforeningens nettbankundersøkelse 2008 viser at 73 prosent av den voksne befolkningen her i landet bruker nettbank. Det tilsvarer 2,8 millioner personer, hvorav 2 millioner personer bruker nettbanken minst en gang i uka.

I nesten alle aldersgrupper har det vært en økning i antall nettbankbrukere det siste året. Den eneste gruppen som ikke har økning er alderspensjonistene, der rundt 25 prosent bruker nettbank. Ikke uventet er det i aldersgruppen fra 25 til 32 år vi finner de fleste nettbankbrukere, der hele 95 prosent bruker nettbank.

På jobben

– De yngre aldersgruppene tar ny teknologi i bruk mye raskere enn de eldre. Det er ikke noe nytt, men årsakene til at færre eldre bruker nettbank er mer sammensatt, sier utredningsleder Hilde E. Johansen i Sparebankforeningen til NTB.

Hun peker på at aldersgruppen over 66 år er en lite homogen gruppe med svært ulike behov. Den innbefatter alt fra aktive pensjonister til personer på sykehjem med stort omsorgsbehov. Tilgang til PC og internett er naturligvis også en viktig faktor. Undersøkelsen viser at svært mange bruker nettbank på jobb.

– Vår erfaring er at bruken av nettbank er knyttet til det å være yrkesaktiv. Arbeidstakerne bruker nettbanken ofte i lunsjpausen, sier Johansen.

Flere kanaler

Selv om den eldste aldersgruppen vegrer seg for å ta i bruk nettbank, har det i aldersgruppen 60-66 år vært en økning av bruken. Undersøkelsen viser at rundt 60 prosent i denne aldersgruppen bruker nettbank.

– Det kan bety at også flere pensjonister etter hvert vil gå over til nettbank, fordi man tar med seg sine innarbeidede bankvaner, sier Johansen.

Også de yngste bankkundene bruker i mindre grad nettbank. Bankenes erfaringer er at mange begynner med nettbank for å kunne betale egne regninger når de flytter hjemmefra. (©NTB)

Personvernpolicy