- Har undersøkt grundig

<p>Foto: Forsvarets mediesenter</p>
Foto: Forsvarets mediesenter

Forsvarsdepartementet sier seg fornøyd med sin egen gransking av påstander om en tvilsom million-kontrakt. - Granskningen var ikke grundig, sier derimot en av partene, Asbjørg J. Lyngtveit.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En rekke personer med kjennskap til prosessen rundt en omstridt million-kontrakt i Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO), er ennå ikke hørt av Forsvarsdepartementet (FD) sine granskere.

Men likevel fastholder departementet at prosessen har vært grundig.

– Vi har gått gjennom konkrete anskaffelser, og hatt samtaler med personell fra Forsvaret som har vært involvert i saken. Undersøkelsene har ikke gitt indikasjoner på at det skal ha foregått korrupsjon. skriver Lars Magne Hovtun, rådgiver i FDs kommunikasjonsenhet, i en epost til ABC Nyheter.

– Etter en slik grundig undersøkelse er det feilaktig å si at Forsvarsdepartementet ikke tar korrupsjonsmistanker alvorlig, mener han.

- Departementet har ikke fått nye opplysninger gjennom medias oppslag som tilsier å se på saken på nytt.

At FD ikke fulgte opp en påstand om ulovlige fordelsoverhøringer fra kaptein Jan Henrik Vassbotten - som var teknisk saksbehandler for den omstridte million-kontrakten - besvares på denne måten:

- Uten å gå inn på enkeltforhold ønsker vi å understreke at departementet i hele prosessen har søkt å avklare om det har foregått uregelmessigheter i saken, herunder i de samtaler som har blitt ført med Jan Henrik Vassbotten og andre involverte personer.

En av de som i sin tid var med på anbudsprossen, men ble avvist, er Asbjørg J. Lyngtveit i kommunikasjonsbyrået Aktivum. Hun har aldri blitt kontaktet av FD, og er heller ikke fornøyd med departementets beskrivelse av de siste måneders undersøkelser.

- Mine forestillinger om grundighet må være temmelig forskjellige fra Forsvarets, sier Asbjørg J. Lyngtveit. Foto: Ola Karlsen- Mine forestillinger om grundighet må være temmelig forskjellige fra Forsvarets, sier Asbjørg J. Lyngtveit. Foto: Ola Karlsen

- Under granskningen kom det fram påstander om ulovlig fordelsoverføring, men dette er ikke undersøkt videre. Saksbehandlende offiser har aldri blitt kontaktet av Forsvaret for å utdype påstandene, påpeker hun.

- Ut fra det kan jeg ikke si annet enn at mine forestillinger om grundighet i granskningsprosesser må være temmelig forskjellige fra Forsvarets.

- Jeg kan ikke se at den interne granskingen fortjener betegnelsen grundig, sier Lyngtveit.

Tidligere i uka skrev ABC Nyheter om en million-kontrakt som dagens leder av FLOs etiske råd, kontreadmiral Morten Jacobsen, skal ha «dirigert» til sin foretrukne leverandør.

Lyngtveit har senere påpekt at registreringsprotokollen har vært misvisende slik at Aktivum ikke ble prekvalifisert. I ettertid har hun vært i kontakt med et annet firma som også føler seg forbigått.

- Jeg har også kjennskap til at en annen tilbyders kvalifikasjoner skal ha blitt feil bedømt av FLO, sier hun.

Personvernpolicy