Warren Buffett er verdens rikeste

<div class="viewNews">Warren Buffet topper Forbes' liste over verdens rikeste personer. Eieren av holdingselskapet Berkshire Hathaway er den første på 13 år som slår Bill Gates i den årlige kåringen. Foto: Scanpix/REUTERS/Jason Reed</div><p> </p>
Warren Buffet topper Forbes' liste over verdens rikeste personer. Eieren av holdingselskapet Berkshire Hathaway er den første på 13 år som slår Bill Gates i den årlige kåringen. Foto: Scanpix/REUTERS/Jason Reed
 

Den amerikanske investoren Warren Buffett (77) er nå verdens rikeste mann, slår tidsskriftet Forbes fast.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Buffett har passert både Microsoft-gründer Bill Gates og den mexicanske telemagnaten Carlos Slim Helú, og har nå en formue på 322 milliarder kroner, viser Forbes’ årlige kåring.

Mens verdens finansmarkeder blør, og mange rikinger har sett milliardformuene skrumpe, plusset Buffett gjennom sitt holdingselskap Berkshire Hathaway på formuen med over 50 milliarder kroner i fjor.

Carlos Slim Helú, som i fjor sommer uoffisielt toppet listen over verdens rikeste, økte sin formue enda mer, og er nå god for rundt 312 milliarder kroner, mens Gates etter 13 år på toppen har falt til tredjeplass med en formue på rundt 302 milliarder kroner.

Fredriksen på topp

Fem nordmenn har fått plass på årets liste, selv om den rikeste av dem alle, skipsreder John Fredriksen (63) av skattemessige grunner har gjort kypriot av seg.

Fredriksen er ifølge Forbes nå god for nærmere 42 milliarder kroner, og er med det verdens 113. rikeste mann.

Selv om formuen hans har vokst med 3 milliarder kroner i året som gikk, har den norske mangemilliardæren falt ni plasser på lista.

Tidligere Rimi-eier Stein Erik Hagen (51) med familie er med sine drøyt 22 milliarder kroner å finne på 247. plass. Formuen har vokst med 1 milliard kroner, men Hagen faller likevel 17 plasser.

Thon klatrer

Eiendomskongen Olav Thon (84) er med sine drøyt 15 milliarder kroner verdens 368. rikeste og har dermed klatret hele 71 plasser fra i fjor da formuen var på rundt 13 milliarder kroner.

Kjell Inge Røkke (49) har en halv milliard kroner mindre i formue, og er å finne på 396. plass. Hans formue er uendret fra i fjor, men Røkke faller likevel 60 plasser.

Skipsreder Arne Wilhelmsen (77) med familie har også fått plass på milliardærlista, selv om formuen skrumpet med rundt 1 milliard kroner i året som gikk. Wilhelmsen har falt 125 plasser til 743. plass.

Til sammen er de styrtrike nordmennene nå gode for gode for 103 milliarder kroner, mens Warren Buffett alene er god for over tre ganger så mye.

Yngst og eldst

Facebook-grunnleggeren Mark Zuckerberg er med sine 23 år tidenes yngste gründermilliardær på Forbes-lista, og er ifølge konservative anslag nå god for rundt 8 milliarder kroner.

Amerikaneren John Simplot er med sine 99 år den eldste, og har en formue på 20 milliarder kroner.

469 av de 1.125 dollarmilliardærene er amerikanere, mens Russland ligger på andreplass med 87.

Moskva er likevel verdens nye milliardærhovedstad, og er hjem for 74 superrikinger. New York har til sammenligning 71, mens London kommer på tredjeplass med 36, blant dem John Fredriksen.

Verdens dollarmilliardærer økte i fjor formuene sine med til sammen 4.680 milliarder kroner, noe som tilsvarer rundt seks norske statsbudsjett. (©NTB)

Personvernpolicy