- Forsvaret aksepterer fiksing

Foto: Forsvarets mediesenter
Foto: Forsvarets mediesenter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Departementets manglende kontrollvirksomhet av en FLO-admiral, får nå sterk kritikk. - Hvis dette er riktig, så aksepterer Forsvaret fiksing, sier Asbjørg J. Lyngtveit som påviser flere feil i anbudsp

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvis dette er riktig, så aksepterer Forsvaret fiksing, sier Asbjørg J. Lyngtveit som ble avvist på tvilsomt grunnlag da FLO signerte en millionkontrakt. Foto: Ola Karlsen- Hvis dette er riktig, så aksepterer Forsvaret fiksing, sier Asbjørg J. Lyngtveit som ble avvist på tvilsomt grunnlag da FLO signerte en millionkontrakt. Foto: Ola Karlsen

Mandag kunne ABC Nyheter avsløre at Forsvarsdepartementet (FD) har unnlatt å etterforske alvorlige påstander om uregelmessigheter og mulig korrupsjon i forbindelse med en million-kontrakt.

En av de som ble forbigått, Asbjørg J. Lyngtveit, vil nå til bunns i saken:

- Nå vurderer jeg hvordan saken skal følges opp. Jeg har ikke samvittighet til å la dette slippe, sier hun til ABC Nyheter.

Hun reagerer sterkt på at FD unnlot å granske påstander om at en kontrakt var fikset.

- Hvis dette er riktig, så aksepterer Forsvaret fiksing, mener Lyngtveit.

Siden i fjor sommer har departementet visst om anklagene mot dagens leder av Etisk råd i Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO), kontreadmiral Morten Jacobsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- En rekke faktafeil

I fjor høst hadde FD også en av kontreadmiralens nærmeste medarbeidere inne til samtaler. Men da unnlot de å spørre kommandørkaptein Jan Henrik Vassbotten om den mistenkelige kontrakten - selv om kapteinen bekreftet at det skal ha skjedd en «en ulovlig fordelsoverføring».

I 2004 var Asbjørg J. Lyngtveits firma, kommunikasjonsbyrået Aktivum, ett av syv som kjempet om en millionkontrakt med FLO, men de ble ikke engang prekvalifisert etter prosess som oppleves som tvilsom.

Og etter å ha fått sett beskrivelsene av sitt eget firma i den offisielle protokollen som FLO lagde om prosessen, rister hun på hodet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Her er det en rekke faktafeil, påpeker hun.

I protokollen står det at hun bare har 2,5 års erfaring som rådgiver, men på det tidspunkt hadde Lyngtveit drevet rådgivningsfirma i 11 år. Hun får kun godkjent 1,5 års universitetsutdannelse, mens det riktige er 4,5 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Man kan da ikke behandle seriøse bedrifter på denne måten, sier hun oppgitt.

- Et hår i suppa

- Dette må være et veldig hår i suppa for de som forsøker å vise omverdenen og Riksrevisjonen at de tar jobben med en etisk gjenreisning av Forsvaret alvorlig.

- Det prinsipielle i saken er ganske ille. På meg fremstår varslingskanalene som blår i øynene på folk.

I går kunne ABC Nyheter fortelle at FD hadde mottatt 11 varsel siden mars i fjor, men at departementets granskere bare har klart å avdekke mindre uregelmessigheter.

- Hvis de som kommer med opplysninger opplever å ikke bli tatt alvorlig, så hvorfor skal de varsle, spør Lyngtveit.

ABC Nyheter har i to døgn bedt om kommentar fra politisk ledelse i Forsvarsdepartementet på hvordan man kunne unnlate å kontrollere påstandene mot kontraadmiral Jacobsen. Men til tross for forsikringer om det motsatte har FD ennå ikke gitt noen svar.