Bikkjeslagsmål om flykontrakt i USA

<p>Dette databaserte bildet viser hvordan det europeisk-amerikanske tankflyet av typen KC-45A vil ta seg ut når det etterfyller kampfly med drivstoff i lufta. (Foto: Northrop Grumman/SCANPIX)</p>
Dette databaserte bildet viser hvordan det europeisk-amerikanske tankflyet av typen KC-45A vil ta seg ut når det etterfyller kampfly med drivstoff i lufta. (Foto: Northrop Grumman/SCANPIX)

Beslutningen om å la den europeisk-amerikanske gruppen EADS/Northrop Grumman bygge nye tankfly til USAs flyvåpen utløser et politisk bikkjeslagsmål i Washington.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kritikere i Kongressen mener forsvarsdepartementet Pentagon heller burde kjøpt flyene fra amerikanske Boeing, meldte medier på begge sider av Atlanteren tirsdag. Boeing regnes som hovedkonkurrent og erkerival av EADS, som bygger passasjerflyene av typen Airbus.

– Beslutningen om å gi kontrakten på en hardt tiltrengt modernisering av tankflyflåten til Northrop Grumman og Airbus reiser alvorlige spørsmål. Dette må Kongressen se nøyere på, sier Nancy Pelosi, som er president i Representantenes hus i Washington.

Sjokk

Forsvarsdepartementet Pentagons beslutning om å gi kontrakten til EADS og dets amerikanske partner Northrop Grumman kom som et sjokk på mange i Washington. Det handler om store penger: Rundt 35 milliarder dollar eller over 180 milliarder kroner.

Senator Patty Murray fra delstaten Washington har skrevet til forsvarsminister Robert Gates og utbedt seg en forklaring. – Airbus-kontrakten er en europeisk tiltaksplan subsidiert av amerikanske skattebetalere, mener hun.

– Vi bør heller investere i USAs flyindustri og i de høytlønte, høyt kvalifiserte arbeidstakerne den bruker, framholder Murray. Boeing, som nest etter Lockheed Martin er det amerikanske forsvarets største leverandør, var klar favoritt til tankflykontrakten.

Valgkamptema

Striden om kontrakten blir nå også tema i den amerikanske presidentvalgkampen. John McCain, som etter alt å dømme blir det republikanske partiets kandidat ved valget til høsten, sier han finner Pentagons avgjørelse merkelig.

– Det skal bli interessant å se hvordan flyvåpenet kom fram til denne avgjørelsen og om det fulgte sine egne regler, sa McCain mandag. På demokratisk side har både Barack Obama og Hillary Clinton kritisert tildelingen av kontrakten til EADS/Northrop Grumman.

Clinton har blant annet påpekt det paradoksale i at USAs regjering plasserer en militær kontrakt hos et utenlandsk selskap den samme regjeringen har klaget inn for Verdens handelsorganisasjon WTO. Klagen gjelder angivelig ulovlig subsidiering av EADS. (©NTB)

Personvernpolicy