Korrupsjonskanaler uten effekt

<p>Illustrasjonsfoto: Forsvarets mediesenter</p>
Illustrasjonsfoto: Forsvarets mediesenter

Til tross for to ulike varslingskanaler er det ennå ikke avdekket noen økonomiske misligheter i Forsvaret. - Andre instanser må overta, sier FrP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I snart ett år har Forsvarsdepartementet (FD) hatt en egen varslingskanal for økonomiske misligheter og 1. januar opprettet også Forsvarssjefen (FSJ) sin egen kanal. En gjennomgang foretatt av ABC Nyheter viser at ingen av disse har ført til noe konkret.

Per Ove Width åpner for at sivile overtar undersøkelsene rundt varsel om misligheter i Forsvaret. - Dagens ordning er bukken og havresekken, mener han. Foto: ScanpixPer Ove Width åpner for at sivile overtar undersøkelsene rundt varsel om misligheter i Forsvaret. - Dagens ordning er bukken og havresekken, mener han. Foto: Scanpix

- Det virker som om ingen i Forsvaret gidder å varsle, de vet vel at det ikke fører frem, sier Per Ove Width (FrP) som er første nestleder i Stortingets forsvarskomite.

Forsvarsdepartementet har mottatt 11 varsel siden mars i fjor. Tre saker undersøkes fortsatt, men hittil har man ikke avslørt noen økonomiske misligheter som følge av varslingskanalen.

Og via Forsvarssjefen sin egen varslingskanal har det kommet tre varsel. Ingen av disse har heller ikke gitt konkrete resultater og to er allerede sendt tilbake til lokal behandling, opplyser FSJs avdelingsdirektør Birgitte Frisch.

I samme periode har det vært stor oppmerksomhet rundt underslag, misligheter og korrupsjon i Forsvaret. Det er knapt et år siden Dalseide-utvalget la fram sin andre rapport, rettssakene mot kontreadmiral Atle Torbjørn Karlsvik har rullet og gått parallelt, og i desember i fjor raidet Økokrim hjem og kontor hos blant annet leder av Fellesoperativt hovedkvarter, viseadmiral Jan Reksten.

Mandag kunne også ABC Nyheter fortelle historien om at FDs varslere unnlot å kontakte sentrale kilder da uregelmessigheter ved en kontreadmirals håndtering av en millionkontrakt.

FrPs forsvarspolitiske talsmann er ikke overrasket over den magre «fangsten».

- Forsvaret preges jo av at det å varsle ikke fører til noe positivt for den som varsler. Jo mer du opponerer, jo verre blir det for den som varsler. Jeg skjønner godt de som ikke tør å varsle - selv om de har en god sak, sier Per Ove Width.

Til tross for kritikken vil Width ikke legge ned varslingskanalene.

- Men Forsvaret må behandle varslingene på en seriøs og ordentlig måte, sier han.

Et annet alternativ er at undersøkelsene og behandlingen av varslene blir overtatt av sivile instanser.

- Dagens ordning er bukken og havresekken. Det er ikke måten å gjøre det på. Man bør kanskje få en annen instans, med folk uten uniformer, til å se på slike saker, sier han.

Personvernpolicy