Avlyste egen luksus-samling

Foto: Forsvarets mediesenter
Foto: Forsvarets mediesenter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da ABC Nyheter avslørte planer om luksusseminar i Forsvaret, gikk alarmen. Forsvarssjef Sverre Diesen avlyste umiddelbart alle lignende planer, også sine egne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På eventyr-hotellet Holmenkollen Park hadde en avdeling i Forsvaret booket en natt for sine ansatte. Den natten i luksus måtte de droppe. Foto: ScanpixPå eventyr-hotellet Holmenkollen Park hadde en avdeling i Forsvaret booket en natt for sine ansatte. Den natten i luksus måtte de droppe. Foto: Scanpix

Samme dag som ABC Nyheter publiserte saken om et planlagt julebord til 330.000 kroner ved luksushotellet Doktor Holms, reagerte Forsvarssjef (FSJ) Sverre Diesen promte.

Interne eposter, som ABC Nyheter sitter med kopi av, viser at Diesen umiddelbart avlyste alle planlagte samlinger for forsvarsansatte.

Men hvor mange militære enheter som til sammen rammes av forbudet, vil derimot Forsvaret ikke å svare på.

«Hvor mange seminarer som ble endret, greier vi ikke svare på, det blir ikke registrert noe sentralt sted», hevder Diesens kommunikasjonssjef Birgitte Frisch i en epost sendt til ABC Nyheter denne uken.

Må droppe Holmenkollen Park

Men en av de avdelingene som først rammes av FSJs pålegg, er Forsvarets mediesenter (FMS). De planla og hadde allerede booket et internseminar på Holmenkollen Park Hotel 6. og 7. desember.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tillatelsen trekkes tilbake.

«Jeg beklager å måtte trekke tilbake aksepten for at dere skal ha et seminar på Holmenkollen Park Hotell», heter det i en intern epost fra Birgitte Frisch.

Den sendes bare noen timer etter en sammenkomst med Forsvarssjef Sverre Diesen på morgenen den 21. november i fjor.

Det er på dette møtet Sverre Diesen blir informert om at ABC Nyheter sitter på informasjon om - og vil omtale - et planlagt seminar for Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) på Doktor Holms på Geilo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Jeg har vært hos FSJ i en annen sak i dag, og der kom det frem at han legger ned absolutt totalforbud mot å benytte hoteller og andre eksterne steder til slikt», fortsetter Frisch.

- Pengene er ikke problemet

At fungerende sjef for Forsvarets mediesenter påpeker at dette vil innebære 40.000 kroner i avbestillingsgebyr, ifølge avtalen med Holmenkollen, spiller derimot ingen rolle.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke utgiftene til de ulike samlingene som uroer den militære ledelsen, men derimot de potensielle skadene for Forsvaret av offentlighet rundt overnatting og julebord ved det ekstravagante eventyrhotellet på beste Oslo vest:

«Jeg vil anbefale deg å arrangere et heldags seminar som går over i julebord og hygge, men uten sponset overnatting. Selv om det skulle koste like mye som det fullverdige seminaret, - med avbestilling og ny bestilling, så er det ingen ting i veien for å gjøre det. Det er nemlig ikke pengene som er problemet», skriver Nils Johan Holthe, som er flaggkommandør og sjef for FSJs sekretariat, i sin epost til FMS.

Og for FMS blir visst resultatet et seminar uten betalt overnatting.

Men de slipper å betale avbestillingsgebyret, sier Birgitte Frisch.

Den samlede kostnaden for dette endags-seminaret blir likevel over 40.000 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avlyser eget julebord

En annen enhet som rammes av Diesens overnattingsforbud i forbindelse med juleavslutningene, er hans eget sekretariat.

Avlysningen av to overnattinger på Storefjell har en kostnad på «ca. 52.000,- kr».

Men etter planen skulle de dra til svært populære Storefjell klokken 12.00 onsdag 28. november.

Staben skulle først ha startet sin jobbrelaterte samling dagen etter ankomst. Ifølge de skrinlagte planene skulle de ha brukt torsdagen til seminar og gruppearbeid for deretter å reise tilbake til Oslo fredag 30. november etter lunsj.

Forsvarstaben hadde lagt opp til et seminar hvor «normale» kostnader som frokost, lunsj og julemiddag skulle dekkes av det offentlige, men den enkelte selv skulle betalt for bruk av hotellets spa- og velværeaktiviteter, heter det i en epost fra Birgitte Frisch.