Trines «hit» var en rein kopi

(Foto: Scanpix)<br><p> </p>
(Foto: Scanpix)

Er det egentlig tre 14-åringer som står bak Trine Rein-låta «Comes Love» fra 1996? Se skolevideoen her.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trine Rein ertet på seg mange i platebransjen da hun i 1996 gikk ut i Dagbladet og sa at «norske artister er sjuskete og late», og at de selv måtte ta skylda for at de ikke selger plater.

På sitt andre album Beneath my skin (1996) hevder hun å ha skrevet tre av sangene selv, og sa seg veldig fornøyd med å ha gjort slike fremskritt som artist.

Nå viser det seg imidlertid at både tekst og melodi til en av disse låtene, «Comes Love», kan være laget av andre enn henne selv.

Tre tidligere elever på Lambertseter skole i Oslo skal ha skrevet musikken. Og teksten er identisk med en 70 år gammel jazzlåt signert Lew Brown.

Her kan du lese Browns tekst

Hos rettighetsregisteret Tono er imidlertid låta registrert som et samarbeid mellom Trine Rein, Amund Enger og Rune Skimten (en av de tidligere elevene).

Rein sier hun ikke visste noe om dette og hevder å ha skrevet noe av teksten selv.

- Amund Enger kom til meg med en tekst. Jeg justerte litt på den slik at den skulle passe meg, men jeg visste ikke at det var en kopi. Jeg hadde aldri hørt noe om det før Amund fortalte meg det nå nylig, sier hun.

Hun forteller videre at hun ikke har noe kjennskap til hvordan Enger har fått tak i låta.

- Amund Enger fortalte meg at han hadde en fin tekst som en gutt ved navn Rune Skimten hadde skrevet. Bortsett fra det vet jeg ingenting.

Visste det var en plagiat

Amund Enger (53), som er en kjent, norsk musikkprodusent, innrømmer overfor ABC Nyheter at han for noen år siden oppdaget at teksten til Trine Rein-låta er en kopi.

– Det er helt åpenbart at den er lik, innrømmer han. Selv hørte Enger låta første gang på Lambertseter skole i 1994 der han selv var lærer og ledet et stort skolegrandprix-prosjekt.

– Det var tre gutter fra musikktimen som fremførte sangen. Jeg tok sangen til meg og komponerte melodi til. Senere presenterte jeg denne for Trine Rein. Jeg hadde ikke i mine villeste fantasier trodd at teksten skulle være en kopi. I etterkant oppdaget jeg det, men jeg sa ingenting til noen. Det var nok dumt av meg, forteller Enger.

Han legger skylden over på tredjemann som er registrert hos Tono, Rune Skimten, som var med på skolelåta fra 1994.

– Men du og Trine hevder å ha skrevet teksten til låta sammen med Skimten, hvordan kan du si at ansvaret ligger hos ham?

– Altså, jeg trodde på Rune, og fattet ikke mistanke. Jeg hadde en viktig finger med i sangen når det kom til å få den presentert, dermed mener jeg at jeg har rett til det. Samtidig er det jeg som har komponert melodien til låta.

Rune Skimten ønsker ikke å kommentere saken. Overfor ABC Nyheter hevder han at han overhodet ikke har noe kjennskap til den omtalte sangen. Han benekter også at han har noe med teksten å gjøre, selv om han hos Tono er kreditert for å ha skrevet den.

– Vi skrev musikken

Men det er ikke bare teksten det strides om. For nå, 12 år etter plateutgivelsen i 1996, dukker to personer opp og hevder at det var de som skrev den opprinnelige musikken, ikke Amund Enger.

Mats Haugen (29) er en av de tre ungdommene som var med på låta i 1994. Han utfordrer nå Engers påstand om at de bare stod for teksten. Han hevder at han og et annet bandmedlem fra Lambertseter skole stod for det meste av låten. De var 14 år på den tiden.

Se den eksklusive skolevideoen:

De to var musikkelevene til Enger samme året som Rune Skimten. Ifølge Haugen ble musikken spilt for Amund Enger på fritidsklubbens øvningsrom før den ble fremført offentlig.

– Amund begynte å nynne oppå musikken og mente den passet sammen med Skimtens tekst. Dermed ble sangen til. Det er ikke han som har komponert musikken. Hvis han sier annet, er det bare tull, sier Haugen.

Haugen uttrykker at han ble veldig overrasket over å finne sangen, som i utgangspunktet het «Nothing can be done», på Rein sin plate.

- Jeg kunne ikke forstå hvorfor vi ikke hadde blitt nevnt i forbindelse med denne sangen, når vi stod for det meste av musikken. Sangen er identisk med den vi lagde og fremførte til teksten under skole-grandprixen. Jeg har et videoopptak som kan bevise at vi spilte den to år før den kom på Rein sin plate, sier Haugen.

Tar saken til retten

At de likevel valgte å la saken ligge, begrunner Haugen med at de den gang var unge gutter på 14 år uten kjennskap til rettigheter og hvilken betydning det har å komponere et verk.

– Amund Enger var en anerkjent og respektert mann i musikkbransjen, så jeg trodde ikke vi ville ha en sjanse mot ham hvis vi tok opp saken. Vi var bare to fjortiser. Vår troverdighet ville ikke ha vært like stor som hans, sier Haugen, som i dag selv jobber som musiker og låtskriver.

Han benekter at de er ute etter å lage oppstyr, og understreker at han nå står fram fordi han føler seg utnyttet av Enger.

Nå har guttene bestemt seg for å ta ett oppgjør med saken gjennom rettsvesenet slik at de får avklart disse uoverstemmelsene.

- Musikkbransjen er råtten, alle stjeler fra hverandre, derfor er det ekstra viktig å få frem sannheten. Dokumentér alt du gjør, slik at ingen kan hevde noe annet hvis det oppstår en tvist, er Haugens råd til andre musikkentusiaster.

Amund Enger tilbakeviser påstandene. Han mener ungdommene kun har komponert noen akkorder:

- Det forelå ingen sang før den aktuelle musikktimen i klasserommet, kun en tekst som en 9. klasseelev angivelig skulle ha laget. De hevder de har «laget musikken», dvs. de spilte 3 - 4 akkorder i rekkefølge på gitar. Til det er å si at en akkordrekkefølge eller et riff per definisjon ikke er opphavsrettslig beskyttet og kan derfor ikke anses som en sangkomposisjon.

Enger mener beskyldningene blir påstand mot påstand.

- Vi får ta dette internt mellom oss det gjelder i første omgang. Jeg vil selvfølgelig kontakte plateselskapet og informere dem, så får vi ta det deretter. Jeg føler meg helt trygg i denne saken, de gutta kan mene hva de vil, det er retten som må avgjøre saken.

Ville aldri ha sluppet et plagiat

Underdirektør Berit Kolstad ved Tono Norge sier til ABC Nyheter at hun ikke kjente til at Trine Rein-låta egentlig burde vært kreditert andre.

- Vi i Tono forvalter rettigheter og opphavsrett, vi hadde aldri funnet på å slippe et plagiat. Vi må ha tillit til at de som registrerer seg hos oss ikke lyver om sine verk, sier hun.

Kolstad forteller at de i Tono ikke har en dømmende myndighet.

- Alle slike tilfeller må igjennom rettsvesenet før vi eventuelt kan fryse inntektene. Vi i Tono kan ikke granske denne saken uten at noen melder sine rettigheter for den.

Berit Kolstad i Tono bekrefter imidlertid at Trine Rein, Amund Enger og Rune Skimten står oppført som tekstforfattere hos Tono, og alle tre har mottat royalties for sangen «Comes love» i 12 år. Hennes album Beneath my skin fra 1996 solgte godt over 300.000 eksemplarer og lå på VG Topp 20 i 22 uker på rad.

Saken er oppdatert med flere uttalelser fra Amund Enger vedrørende komponeringen av musikken.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:43 Thiago Silva mister returkampen mot Dortmund09:42 Tre nye virusdødsfall i Iran09:31 Jahn Teigen er død09:30 Nordmenn forbrukte nest mest i Europa09:18 Fra høsten tilbyr Lånekassen lån til du er 5009:17 Oslo Børs stiger fra start tirsdag09:17 18 barn blant de skadde i bilangrepet i Tyskland08:36 Listhaug reagerer på regjeringens nye returpolitikk08:28 Verdens eldste mann (112) er død i Japan08:15 Kvinne pågrepet etter boligbrann i Nord-Troms07:47 790 sandstrandede Norwegian-passasjerer hentet hjem07:09 Ny norsk barnevernssak til behandling i Strasbourg07:08 Klimabekymring: Enorm avstand mellom mellom MDG og Frp07:05 Ni av ti foreldre er fornøyd med barnehagen07:00 Rapport: Medienes dekning av fylkene er svekket06:59 VM-kongen Thingnes Bø er helt avhengig av broren06:00 Keeper-Solberg klar for kamp etter sykdomsalarm, OL-kvalifiseringen trolig ikke i fare06:00 Høyre-topper vil ta oppgjør med «Frps byråkratisering»05:59 Svensk forlegger dømt til fengsel i Kina05:52 Dette skjer i dag05:45 Rapport: Brannene ødela en femdel av Australias skog05:30 Dette skjedde i natt05:30 Oslo kommunes Hafslund-bud opp for retten på nytt05:29 Skipper dømt etter at inspektør falt i sjøen05:18 Fjerde virusoffer fra cruiseskip meldt død05:00 Ny bok vil «knuse myter» om Giske-saken04:39 Norsk sæd smører forholdet til Kina04:32 Amerikansk delstat tok inn 93 millioner i skatt på salg av cannabis03:18 Fallet fortsetter på børsene i Asia03:03 40 prosent av rensefisken dør i merdene02:39 Surfere jubler etter flere års kamp mot Equinor i Australia02:33 Tallet på virusdøde i Kina viser nedgang02:31 Cash og covid-19 gir problemer for Norwegian01:50 1.000 hotellgjester i karantene på Tenerife01:19 Equinor dropper planene om leteboring utenfor kysten av Australia00:22 To beboere ved Veslemannen ber om erstatning00:09 SAS og Norwegian henter 1.159 passasjerer fra Kanariøyene23:50 Daglig leder tiltalt for brudd på arbeidsmiljøloven etter dødsbrann på Toten23:21 West Ham sjokkerte på Anfield, Liverpool fikk seiershjelp av keepertabbe23:13 SAS henter 360 passasjer fra Kanariøyene22:56 West Ham sjokkerte på Anfield, Liverpool fikk seiershjelp av keepertabbe22:43 Weinsteins anklagere mener en æra er over21:49 En av tre ungdommer vurderer å flytte fra Nord-Norge21:47 NASA-pioner Katherine Johnson er død21:42 Sivertsen håper Solberg har tillit til ham21:39 To til sykehus etter at bil havnet på taket21:15 NASA finner bevis for Mars-skjelv20:53 1000 forskere vil ha folk i gatene: «Katastrofen skjer foran øynene våre»20:13 Politiet stanser utsending av asylsøkere med lang oppholdstid inntil videre19:40 Tegnet toppløse damer – risikerer seks års fengsel19:27 I dag fikk Geir-Inge Sivertsen permisjon i Troms og Finnmark18:31 Solberg: Sivertsen er hjemme og rydder opp18:04 Hvem styrer egentlig «Folkeopprøret mot klimahysteriet»?17:56 Harvey Weinstein kjent skyldig i seksuelle overgrep og voldtekt17:19 Roper varsko om fuglene: – Nærmer oss en bølge av utryddelser16:34 WHO: Verden må forberede seg på potensiell pandemi16:07 Kollen-arrangøren gir ikke opp å få løperne inn til Frognerseteren16:03 Vei på Osterøy gjenåpnet etter ras15:45 Politiet: Lokal mann mistenkt for bilangrep mot karneval i Tyskland15:30 Merkels parti skal velge ny leder 25. april15:15 Tidligere statsminister i retten for å ha lønnet kona millioner15:13 Grønt lys til legemiddel mot atopisk eksem14:31 50-åring tiltalt for å ha svindlet over 100 nordmenn14:03 USA om Assange: – Journalistikk er ingen unnskylding for kriminalitet14:02 Kvinne strøk på teoriprøven 49 ganger – dømt for juks13:39 Ingen tatt av skredet ved Jostedalsbreen13:24 Malaysias statsminister går av13:23 Flere fotballforbund forbyr barn å heade ballen på trening13:09 Mer lønnskrøll for fiskeriministeren: – God gammeldags grådighet13:04 Erling Sandmo er død12:33 Norsk bokser risikerer fire års utelukkelse for EPO-bruk12:32 Fem døde av det nye koronaviruset i Italia12:04 Anmelder fiskeriministeren for bedrageri12:03 Rüdiger: – Rasistene har vunnet11:49 Kraftige virus-fall på europeiske børser11:17 Iranske myndigheter avviser at 50 er døde av det nye koronaviruset11:17 Aps Marianne Marthinsen gir seg i politikken11:16 Mann ringte ned 112-sentralen – ble fratatt telefonen10:33 Åpningskampen i fotball-EM spilles på Old Trafford10:32 Tiltalt tsjekker erkjenner drap på Frogner09:51 Tidligere Premier League-spiller klar for AaFK09:50 Hovland med jafs på golfrankingen09:45 Våteste nyår i Bergen siden 186109:41 Klopp: – Ikke svekket lag mot West Ham tross tap09:26 Fiskeriministeren: Denne saken ble helt feil09:24 En av fem strøk til statsborgerprøven09:24 Oslo Børs faller kraftig på grunn av virusfrykt09:00 MDGs fylkesleder i Rogaland meldte seg ut av partiet08:18 Durek Verrett avviser brudd: – Vi bryr oss ikke om disse ryktene07:51 Virustilfeller registrert i Bahrain og Kuwait07:48 18 av 20 høyesterettsdommere er Oslo-utdannet07:46 Beboere evakuert etter røykutvikling i bygård i Bergen07:40 Tredje strake St. Louis-tap for Zuccarellos Wild07:30 Norwegian og SAS gjør seg klare for å få sandfaste reisende hjem07:28 Trump hyllet av over 100.000 i India07:22 Raser mot 460 nye finanslover fra EU: – Enorme tall. Nå må vi ta en pause07:21 Det kan hende Putin dropper «splitt og hersk»-taktikken07:00 Olsbu Røiseland og Thingnes Bø med heftig VM-inntekt06:37 Mann behandles for brannskader etter husbrann06:30 Sanders leder etter seier i Nevada, men noen demokrater er bekymret
Siste nytt
09:43SportThiago Silva mister returkampen mot Dortmund09:42Helse og livsstilTre nye virusdødsfall i Iran09:31KulturJahn Teigen er død09:30PengerNordmenn forbrukte nest mest i Europa09:18PengerFra høsten tilbyr Lånekassen lån til du er 5009:17PengerOslo Børs stiger fra start tirsdag09:17Verden18 barn blant de skadde i bilangrepet i Tyskland08:36PolitikkListhaug reagerer på regjeringens nye returpolitikk08:28VerdenVerdens eldste mann (112) er død i Japan08:15NorgeKvinne pågrepet etter boligbrann i Nord-Troms07:47Reise790 sandstrandede Norwegian-passasjerer hentet hjem07:09NorgeNy norsk barnevernssak til behandling i Strasbourg07:08PolitikkKlimabekymring: Enorm avstand mellom mellom MDG og Frp07:05NorgeNi av ti foreldre er fornøyd med barnehagen07:00NorgeRapport: Medienes dekning av fylkene er svekket06:59SportVM-kongen Thingnes Bø er helt avhengig av broren06:00SportKeeper-Solberg klar for kamp etter sykdomsalarm, OL-kvalifiseringen trolig ikke i fare06:00NorgeHøyre-topper vil ta oppgjør med «Frps byråkratisering»05:59VerdenSvensk forlegger dømt til fengsel i Kina05:52NorgeDette skjer i dag05:45VerdenRapport: Brannene ødela en femdel av Australias skog05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeOslo kommunes Hafslund-bud opp for retten på nytt05:29NorgeSkipper dømt etter at inspektør falt i sjøen05:18VerdenFjerde virusoffer fra cruiseskip meldt død05:00PolitikkNy bok vil «knuse myter» om Giske-saken04:39NorgeNorsk sæd smører forholdet til Kina04:32VerdenAmerikansk delstat tok inn 93 millioner i skatt på salg av cannabis03:18PengerFallet fortsetter på børsene i Asia03:03Norge40 prosent av rensefisken dør i merdene02:39VerdenSurfere jubler etter flere års kamp mot Equinor i Australia02:33VerdenTallet på virusdøde i Kina viser nedgang02:31NorgeCash og covid-19 gir problemer for Norwegian01:50Reise1.000 hotellgjester i karantene på Tenerife01:19NorgeEquinor dropper planene om leteboring utenfor kysten av Australia00:22NorgeTo beboere ved Veslemannen ber om erstatning00:09NorgeSAS og Norwegian henter 1.159 passasjerer fra Kanariøyene23:50NorgeDaglig leder tiltalt for brudd på arbeidsmiljøloven etter dødsbrann på Toten23:21SportWest Ham sjokkerte på Anfield, Liverpool fikk seiershjelp av keepertabbe23:13ReiseSAS henter 360 passasjer fra Kanariøyene22:56SportWest Ham sjokkerte på Anfield, Liverpool fikk seiershjelp av keepertabbe22:43VerdenWeinsteins anklagere mener en æra er over21:49NorgeEn av tre ungdommer vurderer å flytte fra Nord-Norge21:47VerdenNASA-pioner Katherine Johnson er død21:42NorgeSivertsen håper Solberg har tillit til ham21:39NorgeTo til sykehus etter at bil havnet på taket21:15VerdenNASA finner bevis for Mars-skjelv20:53Verden1000 forskere vil ha folk i gatene: «Katastrofen skjer foran øynene våre»20:13NorgePolitiet stanser utsending av asylsøkere med lang oppholdstid inntil videre19:40VerdenTegnet toppløse damer – risikerer seks års fengsel19:27PolitikkI dag fikk Geir-Inge Sivertsen permisjon i Troms og Finnmark18:31PolitikkSolberg: Sivertsen er hjemme og rydder opp18:04NorgeHvem styrer egentlig «Folkeopprøret mot klimahysteriet»?17:56VerdenHarvey Weinstein kjent skyldig i seksuelle overgrep og voldtekt17:19NorgeRoper varsko om fuglene: – Nærmer oss en bølge av utryddelser16:34Helse og livsstilWHO: Verden må forberede seg på potensiell pandemi16:07SportKollen-arrangøren gir ikke opp å få løperne inn til Frognerseteren16:03NorgeVei på Osterøy gjenåpnet etter ras15:45VerdenPolitiet: Lokal mann mistenkt for bilangrep mot karneval i Tyskland15:30PolitikkMerkels parti skal velge ny leder 25. april15:15PolitikkTidligere statsminister i retten for å ha lønnet kona millioner15:13Helse og livsstilGrønt lys til legemiddel mot atopisk eksem14:31Penger50-åring tiltalt for å ha svindlet over 100 nordmenn14:03VerdenUSA om Assange: – Journalistikk er ingen unnskylding for kriminalitet14:02MotorKvinne strøk på teoriprøven 49 ganger – dømt for juks13:39NorgeIngen tatt av skredet ved Jostedalsbreen13:24PolitikkMalaysias statsminister går av13:23SportFlere fotballforbund forbyr barn å heade ballen på trening13:09PolitikkMer lønnskrøll for fiskeriministeren: – God gammeldags grådighet13:04KulturErling Sandmo er død12:33SportNorsk bokser risikerer fire års utelukkelse for EPO-bruk12:32Helse og livsstilFem døde av det nye koronaviruset i Italia12:04PolitikkAnmelder fiskeriministeren for bedrageri12:03SportRüdiger: – Rasistene har vunnet11:49PengerKraftige virus-fall på europeiske børser11:17Helse og livsstilIranske myndigheter avviser at 50 er døde av det nye koronaviruset11:17PolitikkAps Marianne Marthinsen gir seg i politikken11:16NorgeMann ringte ned 112-sentralen – ble fratatt telefonen10:33SportÅpningskampen i fotball-EM spilles på Old Trafford10:32NorgeTiltalt tsjekker erkjenner drap på Frogner09:51SportTidligere Premier League-spiller klar for AaFK09:50SportHovland med jafs på golfrankingen09:45NorgeVåteste nyår i Bergen siden 186109:41SportKlopp: – Ikke svekket lag mot West Ham tross tap09:26PolitikkFiskeriministeren: Denne saken ble helt feil09:24NorgeEn av fem strøk til statsborgerprøven09:24PengerOslo Børs faller kraftig på grunn av virusfrykt09:00PolitikkMDGs fylkesleder i Rogaland meldte seg ut av partiet08:18KulturDurek Verrett avviser brudd: – Vi bryr oss ikke om disse ryktene07:51Helse og livsstilVirustilfeller registrert i Bahrain og Kuwait07:48Norge18 av 20 høyesterettsdommere er Oslo-utdannet07:46NorgeBeboere evakuert etter røykutvikling i bygård i Bergen07:40SportTredje strake St. Louis-tap for Zuccarellos Wild07:30ReiseNorwegian og SAS gjør seg klare for å få sandfaste reisende hjem07:28PolitikkTrump hyllet av over 100.000 i India07:22PolitikkRaser mot 460 nye finanslover fra EU: – Enorme tall. Nå må vi ta en pause07:21StemmerDet kan hende Putin dropper «splitt og hersk»-taktikken07:00PengerOlsbu Røiseland og Thingnes Bø med heftig VM-inntekt06:37NorgeMann behandles for brannskader etter husbrann06:30PolitikkSanders leder etter seier i Nevada, men noen demokrater er bekymret
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus