Kuldetragedie truer Irans president

Kuldetragedie truer Irans president
Kuldetragedie truer Irans president

Titalls mennesker skal ha frosset i hjel på landsbygda i Iran. Presteskapet gir presidenten skylden for tragedien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Iran er OPECs største oljeprodusent, og landet har verdens nest største reserver av naturgass. Likevel skal mer enn 50 mennesker ha dødd på landsbygda på grunn av gassmangel denne vinteren, melder BBC.

President Ahmadinejad var ikke forbredt på årets vinter og nektet å bruke 6 milliarder kroner ekstra på gass til de kuldeutsatte landsbyboerne.

Ikke fornøyd

Nå har også det mektige presteskapet i landet reagert på presidentens håndtering av situasjonen.

Den islamske republikkens øverste religiøse leder, Ayatolla Ali Khamenei, har offentlig signalisert sin misnøye. Det skjedde etter at presidenten ignorerte et vedtak i nasjonalforsamlingen Majles om å bevilge ekstra midler.

Khamenei sendte et brev til Majles og beordret en øyeblikkelig iverksettelse av gassleveranser til bygda. Han valgte også å offentliggjøre brevet via radio mandag denne uken.

- At han bestemte seg for å offentliggjøre brevet kan bety at han ønsker å signalisere misnøye med presidenten. Etter to år ved makten og med rekordstore oljeinntekter, er økonomien i dyp krise og de fattige lider under Ahmadinejads økonomiske politikk, skriver BBCs Sadeq Saba i en analyse av situasjonen.

Ikke nok gass

Myndighetene i Iran måtte stenge av gassreservene i en rekke ulike byer for å få transportert gassen til landsbyene. Dette er det verste vinteråret på 50 år for landet.

- Ingen var forberedt på at en gassmangel skulle forekomme. Vi har ikke sett en slik vinter på 50 år, forteller Jamshid Parvazi ved den iranske ambassaden i Oslo.

Han forteller at flere veier og arbeidsplasser ble holdt stengt av myndighetene, under den verste snøperioden, i en hel uke.

- Det var over fem meter snø som dekket veiene. Denne vinteren har virkelig skapt krise for landet. Arbeidsplasser og veier ble holdt stengt og de fleste holdt seg innendørs. Myndighetene jobbet med å åpne veiene i flere dager for å transportere gass til landsbyene. Uheldigvis var det noen som ble rammet av uværet, sier Parvazi.

Personvernpolicy