Meny

Slik føles det å tape milliarder

Stjernemegleren Nick Leeson er nå bare den nest største banksvindleren i moderne tid etter at den 31 år gamle aksjemegleren Jérome Kerviel tappet Société Générale for 40 milliarder kroner. Foto: Reuters. Montasje: ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Tanken på suksess er det som driver en. Det forteller storbedrageren Nick Leeson, som inntil nylig hadde verdensrekorden i svindel.

Før den 31 år gamle aksjemegleren Jérome Kerviel klarte å tappe storbanken Societe Generale for ufattelige 40 milliarder kroner, var det stjernemegleren Nick Leeson som hadde status som den største banksvindleren i moderne tid.

I 1995 svindlet Leeson bort rundt ti milliarder kroner og fikk den 233 år gamle Barings Bank til å kollapse. For dette ble han dømt til seks og et halvt år fengsel.

I kjølvannet av den franske bankskandalen er den nå 40 år gamle Leeson trukket fram i medienes søkelys igjen. I et ferskt intervju med BBC forteller han hvordan det føles å tape enorme summer.

– Det som drev meg, og som jeg er sikker på også var motivasjonen til denne fyren, er tanken på suksess, forteller Leeson til den britiske statskanalen.

– Suksess er en fundamental del av markedet og for folkene som jobber i det.

– Slikt vil skje

Nick Leeson, som i dag jobber som toppsjef i den irske fotballklubben Galway United, sier at han ikke er overrasket over den franske bankskandalen. Men han gir overfor BBC uttrykk for at han er forbauset over den enorme størrelsen på tapet.

– Slike hendelser vil alltid skje fra tid til annen, men jeg trodde aldri det ville bli snakk om en slik sum.

– Dette må ha foregått over svært lang tid og kan bare skyldes grov inkompetanse og neglisjering, hevder Leeson, som selv drev hasardiøs spekulasjon i diverse aksje- og renteinstrumenter med påfølgende skjuling av tap for så å doble investeringen for å tjene tilbake det tapte.

Resultatet var at tapene bare ble større og større før boblen til slutt sprakk da Tokyobørsen stupte etter jordskjelvet i Kobe. Leeson stakk fra kontoret to dager før sin 28. bursdag. Alt han etterlot seg på kontoret var en lapp på pulten hvor det stod skrevet «unnskyld».

Fire ganger mer

Den 31 år gamle franske aksjemegleren Jérome Kerviel mistenkes for å ha drevet vill spekulasjon med bankens penger og tilsammen påført den franske storbanken Société Générale tap et tap på 40 milliarder kroner. Det er omlag fire ganger mer enn tapet Nick Leeson påførte Barings Bank, og som i sin tid førte til kroken på døren for den tradisjonsrike banken.

På en pressekonferanse mandag uttalte Jean-Claude Marin fra den franske påtalemyndigheten at Kerviel vil bli siktet for falskneri, økonomisk utroskap og bedrageri.

Den 31 år gamle megleren har forklart at han ikke forsøkte å oppnå direkte personlig gevinst, men han hadde et ønske om å være en fremragende aksjemegler.

Flere likheter

Nick Leeson innrømmer at det er flere paralleller mellom hans egen historie og bankskandalen som nå er under opprulling i Frankrike. Han legger heller ikke skjul på at han fikk et ubehagelig støkk av gjenkjenning da han først hørte om saken på nyhetene.

Den tidligere aksjemegleren er nok den som best kan beskrive hvordan en slik opplevelse kjennes på kroppen. I intervjuet med BBC prøver han å sette seg inn i hvordan Jérome Kerviels må ha hatt det mens pengene raskt rant ut.

– Han største frykt var nok frykten for å feile, akkurat slik som den var det for meg. Når han etterhvert havnet i knipen, må panikken også ha kommet.

Leeson tror det handler om å overleve og om å prøve å få hodet over vannet.

– Han overlevde én dag, han overlevde en uke, han overlevde en måned. Til slutt begynner man å tenke at det kanskje ikke er så ille som det var.

– Du prøver å løse situasjonen på ett eller annet vis, det var i hvert fall det jeg prøvde på i Barings. Det handler ikke om å prøve å bli rik eller om å bli rik fort.

Handlet alene
Mandag uttalte Frankrikes finansminister Christine Legarde at det virker som om Jérome Kerviel har handlet på egen hånd. Dette er i samsvar med det banken selv hevder.

Société Générale hevdet søndag at den mistenkte aksjemegleren forsøkte å svindle banken for hele 50 milliarder euro, noe som utgjør om lag 400 milliarder norske kroner.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus