Kamp om fly-bank

Kamp om fly-bank
Kamp om fly-bank

Hvem får starte bank på Gardermoen hvor 20 millioner potensielle kunder flyr fordi?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

God og stabil lønnsomhet, 20 millioner potensielle drop-in kunder og Norges kanskje mest attraktive «utstillingsvindu». Bankvirksomheten på Gardermoen legges nå ut på nytt anbud.

I en årrekke har Nordea regjert bankvirksomheten ved landets hovedflyplass.

- Det er klart dette er en attraktiv filial, og vi kommer til å gjøre alt vi kan for å fortsette å være på Gardermoen, sier informasjonssjef Rune Kibsgaard Sjøhelle i Nordea til ABC Nyheter.

- Vi har investert mye der oppe, både når det gjelder kompetanse og ellers, noe vi selvsagt vil fremheve for å få fortsatt kontrakt.

- Alle tilbydere starter på samme vilkår, sier informasjonsdirektør Jo Kobro ved Oslo Lufthavn Gardermoen. Foto: Scanpix- Alle tilbydere starter på samme vilkår, sier informasjonsdirektør Jo Kobro ved Oslo Lufthavn Gardermoen. Foto: Scanpix

- At Nordea har vært på flyplassen i mange år betyr ikke at banken har noen særfordeler, sier informasjonsdirektør Jo Kobro ved Oslo Lufthavn Gardermoen.

- Vi er forpliktet til å fornye kontrakten hvert femte år, og det er det vi nå gjør. Da starter alle tilbydere på samme vilkår.

På «gamlemåten»

Nordeas infosjef forteller at på Gardermoen drives det på mange måter bank etter «gamlemåten».

Det handler om folk som kommer innom og får utført tradisjonelle banktjenester, som for eksempel veksling av valuta. Og slike transaksjoner tjener bankene gode penger på.

Nordea har siden åpningen av flyplassen i 1999 vunnet kontrakten om å drive bankvirksomhet på Gardermoen to ganger. Banken var i en årrekke også, under sitt tidligere navn Kreditkassen, representert på Oslos gamle flyplass Fornebu.

- Med unntak av et opphold under andre verdenskrig, har vi faktisk vært på Fornebu siden åpningen i 1939, sier Sjøhelle.

Hvor lønnsomt dette er i dag, vil han ikke si mer om enn at den er på linje med virksomheten ellers.

I tillegg til en filial med totalt tjue ansatte og åpningstid fra seks om morgenen til ni om kvelden, har banken utplassert 20 minibanker på flyplassområdet. Disse er blant Norges «travleste» minibanker.

- Attraktivt sted

- Ingen tvil om at dette er et attraktivt sted å være, både økonomisk og i markedsføringssammenheng, sier Nicolay Bruusgaard i DnB NOR til ABC Nyheter.

Han forteller at de har fått anbudspapirene, men at det ennå ikke er besluttet om banken skal være med i konkurransen om de attraktive lokalene.

DnB NOR var med under første utlysning i 1997, men tapte da for Nordea.

- Selv om Nordea har hatt kontrakten i mange år, tar vi det for gitt at alle deltagere blir vurdert på like vilkår og at det er forretningsmessige forhold som avgjør, sier Bruusgaard.

- Om ikke annet så er det å ha en filial på Gardermoen et fantastisk utstillingsvindu ut mot publikum, sier kommunikasjonsdirektør i Fokus Bank Bjørn Langli.

Fokus Bank er den tredje største av de norske filialbankene og den siste som i praksis er aktuell med filial på flyplassen.

- Dessverre kan jeg ikke si noe om dette nå da vi så vidt har fått tatt en titt på anbudsinnbydelsen, sier Langli.

Han forteller at det ennå vil gå en ukes tid før banken har besluttet om de vil være med i konkurransen.

Gründer av flyselskapet Norwegian Bjørn Kjos startet for en tid siden banken BankNorwegian. Senere har han annonsert at han også skal starte mobilselskap.

ABC Nyheter har ikke fått Bjørn Kjos i tale, men etter hva vi erfarer foreligger det ingen planer om å satse på BankNorwegian-filial på Gardermoen.

Mye tyder imidlertid på at Nordea sitter godt på Gardermoen. Banken er representert både på Kastrup og i Helsingfors. I tillegg kan banken slå i bordet med at den i 2007 vant førsteprisen som beste servicebedrift på Gardermoen.

(bilde)

FORTSATT BANK PÅ MOEN: Ingen blir overrasket om Nordea fortsatt får drive bank på Gardermoen. Kontrakten lyses nå ut for en ny femårs-periode.

FOTO: Arkiv Oslo Lufthavn Gardermoen

Personvernpolicy