Meny

Tror ikke Bush-pakken er nok

Tror ikke Bush-pakken er nok

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye økonomiske tiltakspakken har bred politisk enighet i USA, men vil mest sannsynlig ikke kunne forhindre en nedgangsperiode i den amerikanske økonomien, frykter analytikere.

President George W. Bush og Kongressen ble torsdag enige om økonomiske tiltak verdt 150 milliarder dollar som de håper skal få fart på den amerikanske økonomien.

Enigheten kan medfører skatteletter verd opptil 600 dollar per amerikaner. Familier med barn kan få nyte godt av en skattelettelse på 300 dollar per barn.

Økonomen Peter Morici ved universitetet i Maryland mener tiltakene er positive på kort sikt, men at de ikke er omfattende nok til å forhindre en amerikansk resesjon.

– Dette er bra, men det er ikke bra nok til å skyve unna en resesjon. Planen kan kanskje gjøre nedgangstidene mindre omfattende, men økonomien vil likevel stagnere, mener han.

– Halvveis

Lawrence Mishel i Det økonomisk-politiske institutt mener tiltakspakken er halvveis i mål ved å innføre gode løsninger til individuelle arbeidere og barn på bred basis, men sier tiltakene kommer for sent til å hjelpe de mange familiene som allerede opplever en økonomisk krisesituasjon.

President George W. Bush oppfordrer Representantenes hus og Senatet til å vedta tiltakene så snart som mulig.

– Landet trenger dette løftet i økonomien nå, sa USAs president George W. Bush etter at det torsdag ble inngått en foreløpig avtale om tiltakene som skal fremme økonomisk vekst.

Skattefritak

Den økonomiske redningspakken innebærer skattefritak for bedrifter som gjør nye investeringer. Det legges også opp til at det innføres tiltak som skal dempe frykten i det hardt pressede boligmarkedet.

Blant annet ønsker amerikanske myndigheter å øke størrelsen på lånene som kan forsikres i Det føderale boligkontoret, et organ som forsikrer boliglån for folk med lav og middels inntekt.

De samlede tiltakene fra myndighetene skal etter planen bedre de økonomiske utsiktene i USA sammen med tiltak fra den amerikanske sentralbanken.

Banken kuttet tidligere i uken styringsrenten med 0,75 prosentpoeng, og markedet virker inntil videre å ha roet seg noe som følge av rentenedgangen. Industriindeksen Dow Jones steg med 0,88 prosent til 12.378,61 poeng i torsdagens handel.

Endringer

Det anslås at pakken kommer til å koste over 150 milliarder dollar, eller drøyt 813 milliarder norske kroner. Dette utgjør om lag 1 prosent av det amerikanske brutto nasjonalproduktet.

Demokratenes flertallsleder i Senatet, Harry Reid, understreker at det fremdeles kan bli gjort endringer i planen.

– Vi kommer til å ta en ny kikk på den når den kommer hit (til Senatet), sa Reid.

Også leder Nancy Pelosi i Representantenes hus sier det kan komme nye momenter inn i avtalen før den trer i kraft.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus