Meny

Nedgang på europeiske børser

Hongkong-børsen kunne notere kraftig oppgang onsdag. Men det var på ingen måte nok til å hindre fortsatt fall på europeiske børser. (Foto: REUTERS/Bobby Yip/SCANPIX) 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Europeiske aksjekurser falt til sitt laveste nivå på halvannet år onsdag etter en turbulent dag preget av store svingninger.

Håpet om at rentekuttet i USA tirsdag skulle stoppe kursnedgangen, viste seg å være fåfengt.

Frankfurt-børsen endte ned 4,88 prosent mens CAC 40-indeksen i Paris falt 4,25 prosent. Londons FTSE 100-indeks over ledende europeiske selskaper var ned 2,28 prosent ved stengetid onsdag.

Store oljeselskaper var blant de store taperne. Royal Dutch Shell raste ned 4,8 prosent, Total 5,8 prosent.

Rentekutt ikke nok

Nedgangen ved børsslutt kom etter en viss oppgang flere steder på morgenen, inspirert av positive tall fra Asia.

Analytikere konstaterer at det amerikanske rentekuttet ikke er nok til å demme opp for de negative virkningene av kredittkrise, fall i boligmarkedet og frykt for resesjon, økonomisk tilbakegang to kvartaler på rad.

Også i USA fortsatte kursraset da børsene åpnet onsdag på grunn av skuffende profittvarsler for Apple og Motorola. Men tapene ble noe redusert utover formiddagen, fordi kursoppgangen for finansselskaper fortsatte. Det skjedde etter at USAs sentralbank tirsdag kuttet renta med 0,75 prosentpoeng, til 3,5 prosent.

Ingen ECB-kutt

Flere analytikere sier at svake veksttall vil tvinge Den europeiske sentralbanken (ECB) til å følge USAs eksempel og sette ned renten. Men ECB-president Jean-Claude Trichet helte kaldt vann i blodet på dem som ventet snarlige rentekutt. ECBs viktigste oppgave er fortsatt å hindre inflasjon, sier Trichet, noe analytikerne tolker som at banken ikke er klar for rentekutt.

Veksten i tjenesteytende sektor i eurosonen – landene som har innført EUs fellesvaluta euro – er nå lavere enn noen gang på fire og et halvt år, viste tall som ble lagt fram onsdag. Virksomheten i fabrikkindustrien har stabilisert seg, men på skuffende lavt nivå. (©NTB)

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus