Meny

Norges Bank holder renta uendret

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Børsuroen og utsikter til svakere vekst i verdensøkonomien er bakgrunnen for at Norges Bank holder styringsrenta uendret på 5,25 prosent.

Dette er til tross for at prisstigningen økte mer enn ventet i desember i fjor, og en fortsatt sterk vekst i norsk økonomi.

– Når vi tar hensyn til den svake utviklingen ute og uroen i finansmarkedene er det samlet sett nå riktig å holde renten uendret, sier visesentralbanksjef Jarle Bergo i sin begrunnelse.

Vedtaket om å holde renta i ro er i tråd med det samtlige økonomer hadde spådd på forhånd.

USA ned tirsdag

Styret i Norges Bank peker på at utviklingen i USA har vært svakere enn ventet, og at den amerikanske sentralbanken tirsdag satte ned styringsrenta markert med 0,75 prosentpoeng. Rentevedtaket bygger også på at forventningene til styringsrentene ute er blitt betydelig lavere de siste ukene.

Samtidig er det utsikter til svakere vekst i verdensøkonomien, og aksjekursene har falt. Også boligprisene er viktige for renta, og de har gått ned både i Norge og internasjonalt. Norges Bank viser også til at de kortsiktige rentene i pengemarkedene har avtatt noe fra de høye nivåene i høst, men ligger fortsatt over hva forventningene til styringsrentene skulle tilsi. I Norge har bankenes utlånsrenter økt mer enn styringsrenten.

Svakere krone

I sin siste pengepolitiske rapport som sentralbanksjef Svein Gjedrem presenterte i høst er strategien at styringsrenta skal ligge i intervallet mellom 4,75 og 5,75 prosent i perioden fram til neste rapport som legges fram i mars.

Kronekursen har svingt en del den siste tiden og er nå svakere enn anslått i den siste pengepolitiske rapporten. Samtidig økte prisene mer enn ventet i desember og veksten i norsk økonomi er sterk. Dette er argumenter som i utgangspunktet skulle tilsi en renteøkning. Likevel mener Norges Bank at den svake økonomiske utviklingen internasjonalt og uroen i finansmarkedet må veie tyngre slik at det samlet sett er riktig å holde renta uendret. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus