Dramatikk på børsen

Dramatikk på børsen
Dramatikk på børsen

Børsen snudde et dramatisk fall i åpningsminuttene tirsdag til en økning på over 1,5 prosent noen timer senere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det et tilsynelatende så nervøst i markedet om dagen at skjelvetoktene burde merkes langt ut i parken utenfor hovedinngangen til Oslo Børs. Men denne morgenen ligger det noe positivt i lufta i hovedstaden.

– Det er noen som mener at hvis børsen faller med 20 prosent eller mer over en kort tidsperiode, så er det et krakk. Men det finnes egentlig ikke noen klar definisjon på hva et krakk er, sier kommunikasjonsrådgiver Guro Steine ved Oslo Børs til NTB.

Børskrakk

Nå ligger det riktignok et eksemplar av Finansavisen som roper «Børskrakk» med gule og store bokstaver på svart bakgrunn på pulten til kommunikasjonsrådgiver Per Eikrem. Men bortsett fra en og annen journalist som svirrer rundt og leter med lys og lykte etter de aller rødeste tallene, er det lite som tyder på at Oslo Børs er inne i sin verste fallperiode på snart 20 år.

Dramatikken kan imidlertid leses ut av kursene, hvis tall endrer farge fra rødt til blått, eller kanskje helst omvendt når pluss blir minus og milliardene renner ut – og selvfølgelig grafen over alle grafer; hovedindeksen. Den knitrer ned, og opp, litt lengre ned, så en lang og jevn oppgang. Snart nærmer den seg nullnivået, snart har hovedindeksen «hodet» over vannet.

Snudde minus til plus

Ved middagstider tirsdag var hovedindeksen opp over 1,5 prosent og lå på nesten 385 poeng.

Bare minutter etter åpning tirsdag morgen hadde børsen stupt med rundt 6 prosent. Hovedindeksen var på det laveste nede i 355,8 poeng. Igjen var det de store og tunge selskapene som ledet an i fallet, ikke ulik det vi har sett flere ganger tidligere i år.

Men én time senere kunne børsen konstatere at hovedindeksen sto i pluss, vel å merke bare en kort stund før den falt noe igjen. Men ved middagstider så det meste riktig så lyst ut, omstendighetene tatt i betraktning.

Vanskelig å prise

– Disse svingningene er et utslag av den usikkerheten som investorene opplever nå. Markedet har vanskelig for å sette riktig pris på aksjene, sier Steine.

Flere av de største selskapene på børsen bidro til nedgangen tirsdag formiddag, og både Norsk Hydro, StatoilHydro og Telenor gikk svakt ned fra morgenen av. Likevel klatret også de nærmere og nærmere nullstreken utover dagen

Solenergiselskapet REC og Orkla snudde fall rett etter åpning til en forsiktig oppgang i aksjekursen utover formiddagen.

– Ikke uventet

– Det gikk jo veldig ned i Asia mandag, så den nedgangen vi så rett etter åpning var ikke uventet, sier Steine. Hun sikter til den massive nedgangen ved så å si alle børsene i Asia natt til tirsdag.

Europa og Oslo skulle etter alle solemerker fortsette der Asia sluttet ved stengetid.

Børsene i USA holdt stengt mandag og kommer derfor neppe til å få noen større innvirkning her i landet før et godt stykke utpå ettermiddagen. Tendensen i handelen ved åpning i USA klokken 15.30 norsk tid vil kunne gi en god pekepinn på hvordan Oslo Børs kommer til å avslutte handelsdagen tirsdag. (©NTB)

Personvernpolicy