Meny

- Det blir et blodbad

Arkivfoto: Knut Falch / Scanpix.
 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trygve Hegnar sier til ABC Nyheter at han venter et blodbad når de amerikanske børsene åpner i dag.

Uroen har spredt seg i finansmarkedet etter at børser verden over opplever massiv nedgang. Hovedindeksen på Oslo Børs raste like etter åpning tirsdag ned 5,8 prosent. Panikken fortsetter på børsene i Asia, og markedet var i morgentimene tirsdag preget av store tap.

- Det blir et blodbad

Trygve Hegnar sier til ABC Nyheter at han frykter hva som vil skje når de den amerikanske børsen åpner klokken 15.30 norsk tid i dag.

- Vi kommer til å få en virkelig smell når børsene åpner i USA i dag. Det blir et blodbad, sier han til ABC Nyheter.

Han begrunner det med at børsene i Asia har falt dramatisk det siste døgnet. I India ble handelen midlertidig stanset da tapet kom opp i 9,5 prosent. Også i dag opplevde Japan store kursfall. I Tokyo hadde Nikkei-indeksen falt 4,41 poeng ved lunsjtider tirsdag.

- Norsk økonomi er nesten ikke påvirket, men om et halvt år kommer nedgangen til å slå inn i Norge også.

I dag har børsene i Asia falt med fem til seks prosent. Tyskland har falt seks til sju prosent.

Bare fem minutter etter åpning tirsdag morgen stupte den norske børsen med 5,8 prosent. Hovedindeksen var på det laveste nede i 355,8 poeng, og det er de store selskapene som ledet an i fallet.

Etter ytterligere ti minutters handel var hovedindeksen ned 6 prosent.

Vil ikke gi klare råd

Tidligere redaktør av tidskriftet Dine Penger, Christian Vennerød, mener at kursfallet i første omgang ikke betyr så mye for folk flest.

- Kursfallet betyr ikke så mye direkte, men indirekte er dette et varsel om at det blir vanskelig å tjene penger på kapital. Det betyr at lønnsomheten i samfunnet faller, hevder han overfor ABC Nyheter.

- På lang sikt gir dette færre arbeidsplasser og mindre betalingsevne.

Vennerød vil ikke komme med råd om småsparerne bør selge aksjene sine eller ikke.

- Om folk bør selge er umulig å si. Det kommer an på hva slags menneske du er. Hvis du er tøff, og du vet at du kan kjøpe deg opp igjen, så kan du gjøre det. Men ellers så vil jeg ikke komme med noen anbefaling.

Heller ikke Hegnar ønsker å komme med et klart råd overfor småsparerne.

- Det er vanskelig å si fra dag til dag. Noen såkalte eksperter sier at man skal ha et langsiktig perspektiv. Jeg er helt uenig i det. Visse tider skal man ikke være i markedet, og dette fallet var da mulig å forutse. De burde solgt før.

- Verste siden andre verdenskrig

Analytikere mener krisetiltakene USAs president George W. Bush har lagt fram for å roe markedet, er utilstrekkelige. Det globale markedet opplever nå en negativ kjedereaksjon, sier aksjemegleren Hiroichi Nishi i Japan ifølge NTB.

- Frykten for at den amerikanske økonomien skal falle inn i en resesjon, har skapt frykt også for den globale økonomien, sier han.

Milliardærinvestoren George Soros sier verden nå står overfor sin største økonomiske krise siden andre verdenskrig.

- Vi har virkelig en alvorlig økonomisk krise på gang nå, understreker Soros til den australske avisen Standard.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus