Meny

Historisk fall på Oslo Børs

Mørket senket seg over Oslo Børs lenge før dagslyset svant mandag... Foto Knut Falch / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hovedindeksen på Oslo Børs endte mandag på 378,9 poeng, en nedgang på 6,4 prosent. – Et historisk fall, sier Tor Arne Olsen ved Oslo Børs.

Hittil i år har børsen falt med nærmere 26 prosent, og investorene har siden nyttår dermed tapt mer enn hver fjerde krone.

– Det har aldri forsvunnet større verdier på Børsen i løpet av en dag, så dette er et historisk fall. Prosentvis har det heller aldri vært et større fall på en dag siden 1991, konkluderer pressetalsmann Tor Arne Olsen ved Oslo Børs til NTB.

Solenergiselskapet REC klarte ikke å moderere nedgangen fra fredag, hvor selskapet fikk blø med over 20 prosent nedgang. Mandag var selskapets aksjeverdi på 125 kroner, ned 21,38 prosent.

Dramatisk nedgang

Flere analytikere uttalte mandag en sterk bekymring over fallet på Oslo Børs, hvor noen også antydet at vi står overfor et børskrakk. Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea tror imidlertid at børsen etter hvert vil roe seg.

– Jeg synes ikke det er en dramatisk nedgang. Det som er overraskende er at markedet ikke har reagert tidligere. Internasjonale og norske analytikere har hatt svært høye estimater på inntjening, da er det ikke overraskende at det kommer en reaksjon, sier Juel til NTB.

Pressetalsmann Tor Arne Olsen ved Oslo Børs synes det ser veldig dystert ut på børsen i øyeblikket.

– Det er frykten for at den amerikanske økonomien, og dermed også verdensøkonomien, skal utvikle seg svakere framover som er hovedårsaken til fallet på Oslo Børs. Mange hadde nok forhåpninger om at det skulle se lysere ut denne uka, sier Olsen.

Moderat utvikling

Børslokomotivet StatoilHydro falt 7,32 prosent til en verdi på 135,50 kroner. Spillutviklingsselskapet Funcom, som ble straffet av investorene etter at det ble kjent at lanseringen av dataspillet «Age of Conan» er utsatt, sank med 10,41 prosent til 19,80 kroner.

Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken tror at børsfallet kan føre Norge inn i en moderat utvikling på sikt.

– Vi var på vei inn i det jeg vil kalle en overopphetet norsk økonomi, og vi kunne landet hardt. Jeg tror derfor nedgangen på børsen kan føre oss inn i en moderat utvikling, og at rentetoppen er nådd, sier Mork til NTB.

Oljeprisen faller

Markedene i USA var stengt på grunn av minnemarkeringen for Martin Luther King mandag, men terminhandelen tilsier at fallet tirsdag kan bli et sted mellom 2 og 4 prosent.

Pessimismen på verdens børser er i ferd med å utvikle seg til full panikk, og markedene lar seg ikke trøste av amerikanske skattekutt. Mandagen begynte med et kraftig kursfall i Asia. Nikkei-indeksen i Tokyo stengte på 13.325,94 poeng, ned 3,9 prosent, mens Hang Seng i Hongkong falt med 5,5 prosent til 23.818,86.

Kursene i Europa fulgte samme vei, og også i Latin-Amerika og Canada åpnet børsene med fall.

Oljeprisen fortsatte også å synke mandag. Et fat nordsjøolje med levering om en måned gikk ned 1,29 dollar, til 87,94 dollar fatet. (©NTB)

Les også:

Aksjeraset fortsetter

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus