Meny

Aksjeraset fortsetter

Illustrasjonsfoto: Scanpix.
 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aksjekursene synker verden over.

Oslo Børs har nå falt over 22 prosent på mindre enn tre uker, melder E24. Investorene har dermed tapt mer enn hver femte krone siden nyttår.

Hovedindeksen var ved 12-tiden mandag 382,8 poeng, en nedgang på 5,4 prosent siden børsslutt fredag, melder NTB.

Det er ikke bare i Norge at børsen faller. Verden over har aksjeverdiene falt, og de europeiske indeksene var mandag ettermiddag på vei mot de dårligste noteringene på fire år, melder BBC.

Noe av bakgrunnen for fallet er å finne i frykten for nedgangstider i USA, tross løfter om skattelette og andre tiltak fra amerikanske myndigheter. Mange amerikanske konsumenter sliter med høye avdrag på boliglån, og renten har økt. Samtidig har bankene blitt mer forsiktige med hvem de låner ut penger til etter tap av flere milliarder på investeringer knyttet til det amerikanske boligmarkedet.

Krakk?
Noen eksperter omtaler situasjonen som et «krakk», men ikke alle er villige til å gå så langt, skriver NA24.

- Ut fra tommelfingerregelen skal det falle med mer enn 20 prosent for at man skal kunne kalle det et krakk. Og vi er vel der nå, sier aksjesjef Pål Karstensen i DnB Nor Markets til DN.no.

Han anbefaler aksjekjøpere å satse på solide aksjer i dagens situasjon.

- På kort sikt, før vi får flere indikasjoner på makrobildet, mener jeg at flere selskap ser attraktive ut. Både Golden Ocean, StatoilHydro, Norsk Hydro og Telenor har falt mye og gitt den inntjeningen vi mener de kommer til å generere ser de nå billig priset ut, sier han til DN.no.

Nedgang over alt
Fallet mandag rammet bredt. Børslokomotivet StatoilHydro førte an med en nedgang på 1,6 prosent mandag formiddag, til en aksjeverdi på 143,50, melder NTB. Solenergiselskapet REC, som fredag fikk blø med over 20 prosent nedgang, modererte mandag nedgangen, med 4,9 prosent fall i kursen til 151,25 kroner.

Det var mandag nedgang på alle de europeiske og asiatiske børsene. Den japanske Nikkei-indeksen falt med 3,9 prosent og endte på 13.325,94 poeng ved stengetid, det laveste nivået siden oktober 2005. De amerikanske børsene er stengt mandag, melder NTB.

Oljeprisen fortsatte også å synke mandag, et fat nordsjøolje med levering om en måned gikk ned 1,47 dollar, til 87,80 dollar fatet.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus