Trolig ingen renteøkning på onsdagens rentemøte

Artikkelen fortsetter under annonsen

Økonomiekspertene tror ikke at Norges Bank vil sette opp styringsrenta på rentemøtet onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB-Hilde C. Kristiansen): En spørreundersøkelse nyhetsbyrået Reuters har gjennomført denne uka blant 11 norske sjeføkonomer viser at samtlige tror renta ikke blir hevet.

På det forrige rentemøtet i desember økte styringsrenta til 5,25 prosent. Norges Bank hevet renta til sammen sju ganger i fjor.

- Prisstigningen økte i desember, i tillegg var det sterke tall for detaljhandel, arbeidsmarked og utenriksøkonomi. Dette gjør at vi venter uendrede renter på januarmøtet, sier sjeføkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR.

Han viser også til at signalene fra Norges Bank gir klare indikasjoner på uendrede renter på rentemøtene i januar og mars.

Uroen påvirker ikke

Den siste tids internasjonale finansuro og den store nedgangen på Oslo Børs siden årsskiftet får liten påvirkning på rentemøtet fordi den norske økonomien fortsatt er så sterk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Et moderat børsfall, slik vi nå har sett, er ikke så viktig for norsk økonomi, og det bør heller ikke ha noen særlig betydning for pengepolitikken. Faller børsen betydelig mer, kan det dempe økonomien, og det må i så fall Norges Bank også ta hensyn til, sier professor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo til Dagens Næringsliv.

Toppen nådd?
Om sjeføkonomene er enige i at styringsrenta ikke blir hevet onsdag, er de mer uenige om og eventuelt når rentetoppen blir nådd. Fire av de 11 spurte anslår at renta har nådd toppen, og vil holde seg der eller bli satt ned med 0,25 prosent mot slutten av året.

To mener at det er fifty-fifty sjanse for en økning på 0,25 prosent eller ikke, mens fem av de spurte mener renta skal opp.

De som mener renta skal opp med 0,25 prosent, tror renteøkningen kommer på rentemøtene i mai eller juni. Bare en av økonomene tror at renta skal ytterligere opp til 5,75 prosent i september. (©NTB)