Verden venter på Bushs kriseløsning

President George W. Bush leter etter løsninger som kan demme opp for økonomisk tilbakegang i USA. Her deltar han på et møte i Det hvite hus med skatteminister Henry Paulson (t.h.). (Foto: Reuters / Joyce N. Boghosian / SCANPIX)<p> </p>
President George W. Bush leter etter løsninger som kan demme opp for økonomisk tilbakegang i USA. Her deltar han på et møte i Det hvite hus med skatteminister Henry Paulson (t.h.). (Foto: Reuters / Joyce N. Boghosian / SCANPIX) 

Frykten for globale nedgangstider øker mens verden venter på at USAs president skal foreslå en rekke tiltak for å få amerikansk økonomi på rett kjøl.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President George W. Bush skal være villig til å bruke opptil 150 milliarder dollar, rundt 900 milliarder kroner, for å hindre videre tilbakegang i amerikansk økonomi. Men fredag formiddag var innholdet i pakken ennå ikke kjent.

Verdens børser har denne uken rast nedover, men fredag så det ut til at investorer var blitt noe oppmuntret av Bushs løfter. Både asiatiske og europeiske børser pekte noe oppover på grunn av forventningene om hva som kan ligge i pakken fra Bush.

Fortsatt pågår det intense diskusjoner mellom Bush og Demokratene, som må bli enige om krisepakken for at den skal kunne bli vedtatt i Kongressen.

USAs sentralbanksjef Ben Bernanke sa torsdag at han tror USA kan unngå en alvorlig økonomisk tilbakegang, men at veksten trolig vil bli mindre enn tidligere antatt. Han ønsket en krisepakke velkommen, samtidig som han antydet at det kan bli aktuelt med enda en rentenedsettelse for å få fart på økonomien.

– Vinner tid

– Bernanke vil trolig se det an og vinne litt tid. At Bush kommer med tiltak, viser at han ikke står alene, sier førsteamanuensis Hilde C. Bjørnland ved Handelshøyskolen BI.

Ifølge Bjørnland er det svært viktig for USA å unngå en økonomisk tilbakegang:

– Vi har ikke vondt av at økonomien vokser i litt lavere tempo enn før, at den kjøles ned. Men når det blir resesjon, er det en del andre mekanismer som settes i gang. Når etterspørselen faller, må bedrifter si opp en del av sine ansatte. Arbeidsløsheten stiger, og folk greier ikke å betale lån. Hus må selges på tvangsauksjon. Det koster å være i en resesjon, sier Bjørnland til NTB.

Hun fremholder at økonomisk tilbakegang ikke lar seg stadfeste før i ettertid, dermed kan det ikke utelukkes at den allerede er i gang i USA. Flere amerikanske eksperter har uttalt frykt for at dette er tilfelle.

Generelle ideer

Bush vil kun snakke i generelle termer når han fredag kveld (norsk tid) legger fram tiltak som han tror vil stimulere økonomien.

Senere på dagen skal han besøke en fabrikk i Frederick i delstaten Maryland, der han vil fortsette å diskutere den økonomiske utvikling.

Det hvite hus og de folkevalgte skal de nærmeste dagene forsøke å bli enige om hvem som skal nyte godt av redningspakken. Bush ønsker blant annet å gi enkeltpersoner skattelette på 500 dollar, samt å gi bedrifter skattefritak i en viss periode hvis de investerer i nytt utstyr, skriver nyhetsbyrået AP.

Ifølge Bernanke er det viktig at tiltakene virker raskt og at pengene går til grupper som vil øke sitt forbruk med det samme.

Det hvite hus og Kongressen har tidligere har hatt store problemer med å bli enige om offentlige budsjetter, noe som har sådd tvil om politikerne vil greie å finne en felles løsning denne gangen. Samtidig er alle klar over at det haster, og ingen har lyst til å bli beskyldt for å være bremsekloss hvis USA virkelig går enda dårligere tider i møte. (©NTB)

Personvernpolicy